Oamenii afectați de incendiul de la Șumuleu Ciuc și cazați la sala sporturilor, testați la COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Oamenii afectați de incendiul de la Șumuleu Ciuc și cazați la sala sporturilor, testați la COVID-19
Oamenii afectați de incendiul de la Șumuleu Ciuc și cazați la sala sporturilor, testați la COVID-19

Oamenii afectați de incendiul de la Șumuleu Ciuc și cazați la sala sporturilor, testați la COVID-19

  • Populația sinistrată va fi transferată cât mai curând în alte spații de cazare, ce urmează a fi identificate astăzi
  • Cauza probabilă a incendiului a fost un burlan metalic de fum neizolat termic față de materialele combustibile

Toate cele 262 de persoane, din care 143 de minori, cazate în sala sporturilor din Miercurea Ciuc, ca urmare a incendiului violent din seara precedentă ce a afectat locuințele comunității de romi din Șumuleu, vor fi testate pentru COVID-19.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la intrarea în sala sporturilor, că cei cazați acolo au acceptat să fie testaţi pentru coronavirus, ca în cazul în care vor fi cazuri de îmbolnăviri să poată fi izolați, transferați la spitalul județean, unde există facilități de găzduire, și tratați.

Primarul municipiului a mai spus că trebuie găsite cât mai repede spaţii „unde putem găzdui pe o perioadă scurtă, dar în condiţii optime, familiile care au avut necazuri, să putem să le gestionăm, să le adunăm”.

„Astăzi s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, deja am abordat temele pe câteva paliere. Unul dintre ele este acela că pe termen scurt trebuie să găsim spaţii locative de la diferite instituţii publice şi ale primăriei şi ale Consiliului Judeţean Harghita şi poate ale Armatei, Ministerului de Interne, ale Direcţiei de Sănătate Publică, oriunde în zona oraşului Miercurea Ciuc unde putem găzdui pe o perioadă scurtă, dar în condiţii optime familiile care au avut necazuri”, a spus Korodi Attila,

Acesta a mai spus că o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgență va avea loc astăzi, la ora 18:00, „în care, deja, cu datele culese putem să creionăm o strategie pe termen scurt”.

Pe termen mediu, a continuat acesta, „deja identificăm terenuri, atât ale Primăriei, cât şi ale statului român, în oraşul Miercurea Ciuc, pentru a putea construi facilităţi de locuinţe temporare sau permanente, împreună cu sprijinul Guvernului”.

Korodi Attila a mai declarat că „probabil zona în care au fost casele improvizate nu mai poate fi refăcută”, iar în săptămânile următoare trebuie găsit un spaţiu „în care, cu condiţii optime, poate fi dezvoltat un spaţiu locativ”.

„Mulţumesc pentru solidaritatea exemplară a locuitorilor oraşului şi a regiunii Ciucului pentru că de ieri seara, de când am făcut un apel în spaţiul public, au început realmente să vină ajutoarele necesare: vorbim de saltele, pături, care deja sunt destule, dar şi haine pentru iarnă, de încălţăminte, de alimente, detergenţi, săpunuri, scutece, adică tot ce are nevoie un copil, o mamă, o femeie, un bărbat, în această situaţie de criză”, a mai spus edilul.

Prefectul județului și-a exprimat speranța ca sinistrații să fie mutați chiar mâine în alte locuri de cazare

Prefectul județului, Ion Proca, a declarat, la rândul său, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că e foarte importantă situaţia epidemiologică a populației sinistrată cazată în sala sporturilor, care urmează să fie transferată în locuri mai bune şi mai sigure, „dar înainte de asta să fim siguri că nu au probleme medicale, pentru că dacă vor avea probleme medicale, atunci vor merge în mod natural la spital”.

De asemenea, prefectul județului și-a exprimat speranța că persoanele cazate la sala sporturilor vor fi transferate chiar mâine în locuri ce urmează a fi identificate în cursul zilei de astăzi.

„Ne interesează mult ca toate instituţiile deconcentrate ale statului care deţin spaţii de tip cazare să fie primele care să găzduiască populaţia afectată. Şi vorbim de câteva sute, din păcate, de persoane, (…) În cursul după-amiezii, a serii, vom avea o nouă reuniune unde vom încerca să batem în cuie locaţia la care îi vom transfera în cursul zilei de mâine”, a spus Ion Proca.

Cauza probabilă a incendiului a fost un burlan metalic de fum neizolat termic față de materialele combustibile

Reamintim că seara trecută un incendiu violent a izbucnit la locuințele comunității de romi din cartierul Șumuleu al municipiului reședință de județ.

În urma incendiului au fost afectate total sau parțial 20 de locuințe din lemn, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp.

Potrivit Biroului de presă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență „Oltul” Harghita, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum neizolat termic față de materialele combustibile.

S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 100.000 lei. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.