Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În luna decembrie: Peste 500 de harghiteni din personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar au beneficiat de un stimulent de 2.500 de lei brut | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » În luna decembrie: Peste 500 de harghiteni din personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar au beneficiat de un stimulent de 2.500 de lei brut
În luna decembrie: Peste 500 de harghiteni din personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar au beneficiat de un stimulent de 2.500 de lei brut

În luna decembrie: Peste 500 de harghiteni din personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar au beneficiat de un stimulent de 2.500 de lei brut

În total, la nivelul judeţului s-au achitat peste 1,8 milioane de lei pentru stimulentele financiare

Potrivit unui comunicat de presă emis de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, la nivelul judeţului, în luna decembrie, peste 500 de persoane din personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie şi din cadrul unităţilor sanitare cu paturi au beneficiat de stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună.

Dintre acestea, 332 erau din cabinete de medicină a familiei, iar 176 angajaţi ai spitalelor, iar suma totală acordată s-a apropiat de 1,3 milioane de lei.

CAS Harghita aminteşte faptul că pe data de 18 decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul prin care se aprobă Metodologia de acordare a stimulentului de risc pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 8, alin. (1), lit. f din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului, COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit documentului, pe perioada stării de urgenţă, se acordă un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu SARS-CoV-2 în urma activităţii desfăşurate.

„Aceşti angajaţi din sistemul medical menţionaţi beneficiază de un singur stimulent de risc acordat lunar pe durata stării de urgenţă, chiar dacă acestea îşi desfăşoară activitatea în una sau mai multe unităţi angajatoare, conform legii.

Totodată, actul normativ prevede că aceşti angajaţi beneficiază de maximum două stimulente de risc, pe perioada stării de urgenţă, unul pentru perioada 16 martie 2020-14 aprilie 2020 şi unul pentru perioada 15 aprilie 2020-14 mai 2020, indiferent de numărul de zile lucrate în intervalele de timp menţionate”, precizează CAS Harghita.

Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita au fost acordate 732 de stimulente financiare pentru angajaţii spitalelor şi au fost achitate drepturi în valoare totală de 1.830.000 lei.

Potrivit unei statistici a CAS Harghita, pentru perioada martie-aprilie au fost solicitate aceste drepturi pentru 392 de salariaţi ai spitalelor din judeţ (141 în Miercurea Ciuc, 204 în Odorheiu Secuiesc, 29 în Gheorgheni şi 18 în Topliţa), iar pentru perioada aprilie-mai pentru 340 de persoane (83 în Miercurea Ciuc, 210 în Odorheiu Secuiesc, 29 în Gheorgheni şi 18 în Topliţa).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.