O poveste de coşmar! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Opinii » O poveste de coşmar!
O poveste de coşmar!

O poveste de coşmar!

  • Bomba atomică a fost mai ieftină şi a fost produsă mai repede decât soluţionarea problemelor Tusványos şi Valea Uzului

Ştiţi ce dezbătea presa română înaintea Diktatului de la Viena? Tot ce vrei şi ce nu vrei, în afară de sexul îngerilor şi posibilitatea pierderii Ardealului. Ceea ce totuşi nu făcea era să-i numească extremişti pe românii activi social, care nu stăteau ca oficialităţile să le dea mură-n gură ce să facă şi ce să nu facă.

A făcut-o însă vineri şi sâmbătă presa de semidocţi şi haimanale autodenumită naţională: cu o zi înaintea intervenţiei lui Orbán la Tusványos, un post TV care declară de 100 de ori pe minut că echipa sa e alcătuită din cei mai mari patrioţi de pe faţa pământului, titra că extremiştii  români vor să-l împiedice pe Viktor Orbán să-şi ţină obişnuitul discurs anual, de parcă cetăţenii români ţineau de două săptămâni post sever pentru a putea asculta zisele lui Orbán, iar Europa însă şi-ar fi intrat în transă în lipsa acelui epocal eveniment. Sâmbătă o luase încă de la ora 05:00 cu extremiştii în sus şi extremiştii în jos – şi o ţinu aşa o bună bucată de vreme după ce discursurile revizioniste ale liderilor maghiari au fost rostite şi înţelese chiar şi de cei mai tari de cap locuitori carpato-dunăreni. Abia după prânz postul patrioţilor părea că a abandonat sintagma pe care le-a băgat-o în cap Borboly Csaba şi au început să titreze: protestatarii cu tricolorul în mâini… Fireşte, ar fi sunat ca dracu să spună că extremiştii cu tricolorul în mâini au fost bruscaţi de jandarmi ca să-i facă loc maşinii lui Viktor Orbán. Şi-o fi dat seama de asta şi intelighenţia niţel supraponderală de la o emisiune urlătoare care rostea cu o zi înainte cuvântul extremiştii cu o încântare de damă care a primit pe neaşteptate un furou nou.

Site-ul de pripas al progresiştilor Hotnews vorbeşte cu multă convingere despre organizaţii neolegionare, iar TVR Info a ţinut-o ca gaia-maţu toată ziua cu extremiştii români,redând cuvânt cu cuvânt varianta maghiară privitoare la rolul şi scopurile taberei de vară, între care nu a lipsit gogomănia că ea apropie şi uneşte cele două etnii, dovada peremtorie că nu degeaba postul public e infestat de prostovani cu carnet de partid: n-au pus la lucru niciun neuron, au reprodus pur şi simplu textele standard fabricate în fiecare an de organizatorii Tusványos.

În ce priveşte atitudinea oficialităţilor române, ea a fost sută la sută europeană, urmând pas cu pas cererile şi recomandările preţioase ale preşedintelui CJ Harghita, un ins care nu avea absolut niciun rol în organizarea Universităţii Tuşványos şi nici nu ştim că ar fi fost numit comandant general al Jandarmeriei Române, căreia nu contenea să-i dea indicaţii preţioase. Ar trebui, totuşi, să fie atent dl prim ministru: Borboly mai are nişte cereri privind Valea Uzului şi introducerea rapidă în puşcărie a românilor care-l deranjează, nu cumva să rămână neîndeplinite! Iar dacă dl Ciolacu a primit o scrisoare de mulţumire de la dl Orbán, să fie iarăşi atent: nu se ştie cât de ruşine o să-i fie peste un număr de ani – asemănătoare cu ruşinea naivilor care au semnat în 1989 Declaraţia de la Budapesta…

Ei, jandarmeria, ce meserie ingrată! La 1907 au fost puşi să-şi împuşte fraţii şi taţii rupţi de foame şi de nevoi (nemulţumit de prestaţia acestora, Ion I.C. Brătianu, a iniţiat modificarea Legii Jandarmeriei Rurale, pentru „ca satul să simtă puşca cât mai aproape de el şi astfel să-i treacă pofta de răzmeriţă”), iar în 2023 au primit ordin să-i anihileze pe puţinii patrioţi care mai vieţuiesc pe aceste meleaguri şi să nu apară cumva tricolorul în incinta sacră de la Tuşnad, unde e voie de la stăpânire să fluture doar drapele maghiare şi secuieşti. E cumva diferită atitudinea oficialilor români de azi de proletcultiştii de ieri care i-au trimis să putrezească în puşcării pe toţi fruntaşii unionişti basarabeni, transilvăneni, moldoveni şi pe patrioţii din Regat? Prea seamănă cele două atitudini, iar cine uită istoria, dle Ciolacu, e sortit s-o retrăiască…

Acum, după ce i-am trimis pe români acasă cu bastoanele, iată că s-au găsit politicieni supăraţi pe cele spuse de Orbán şi Tȍkès. Serios? Păi ce facem noi aici de un sfert de secol? 20 de prim-miniştri, vreo 500 de miniştri şi peste 1.000 de consilieri deştepţi foc şi pară, care s-au perindat la conducerea ţării, plus miile de angajaţi ai serviciilor numite inteligente – adică toţi ăştia n-au găsit încă o soluţie pentru problema Tusványos? Cică nu – aşa ne-a spus marele şi înţeleptul sociolog Pieleanu, care striga la noi de pe ecran că adică ce vrem, să ne certăm cu ungurii tocmai acum, când o să ne bage Orbán în Schengen?

Ca atare cu inşii ăştia defilăm…Oare e posibil să calculăm salariile tuturor acelora şi să constatăm că bomba atomică a costat mult mai puţin şi a fost făcută mult mai repede? Cât va costa atunci rezolvarea problemei Tuşványos, în timp şi în bani? Cât a cheltuit statul român pentru tâmpenia asta, fără să-i găsească o soluţie – şi cât va mai cheltui în viitor, ca ultimul prostălău de pe lume?

Oare cât costă rezolvarea problemei Valea Uzului, în timp şi în bani, din moment ce acel spaţiu era declarat Cimitir Internaţional încă din 1927? În 1988, o Fişă de evidenţă a Centrului Militar Harghita, semnată de lt. col. Ionel Stroe cuprindea o serie de date despre cimitir din care cităm: „Nr. ostaşi înhumaţi: 1306. Cunoscuţi: 148 ostaşi români; necunoscuţi: 3 ostaşi români, 1155 ostaşi străini (794 unguri, 108 germani, 4 ostaşi ruşi, 3 sârbi, 2 italieni şi 242 neidentificaţi)”. Ce l-a determinat pe stimatul stat român să zacă în ignoranţă şi indiferenţă în vreme ce extremişti unguri din Sânmartin (aici cuvântul chiar se justifică!) au eliminat din cimitir absolut toate însemnele cu excepţia celor ungureşti, într-un proces hilar de maghiarizare a morţilor, care a ţinut din 1994 până în 1998? Se ştia încă de atunci de arderea crucilor româneşti – exista un raport al colonelului Grigore Ilincioiu – dar ce le păsa postcomuniştilor de cruci? Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor s-a înfiinţat abia în 2003, ca urmaş al instituţiei care l-a declarat Cimitir Internaţional – Aşezământul Naţional Regina Maria pentru Cultul Eroilor. În vremea comunismului – şi încă vreo 10 ani după aceea – a ajunge la Valea Uzului era o întreagă aventură, degeaba i se dădea unui militar sarcina de a răspunde de obiectiv, dacă nu primea niciun leu şi niciun litru de benzină pentru asta, iar maşină nici poveste. În 2019, când a început scandalul Valea Uzului, un militar în rezervă, reprezentantul ONCE, îmi mărturisea că are buget zero din partea instituţiei naţionale – face şi el ce poate, din bani proprii: deplasări cu maşina personală la evenimente şi depuneri de coroane. Generalii ceauşişti n-au făcut nimic până în 1989 pentru Cimitirul Internaţional Valea Uzului, a cărui situaţie trebuia să fie rezolvată încă de atunci – pentru că iată unde duce o problemă neterminată şi la ce ajungem într-o societate condusă de toţi neterminaţii de pe lume!

Dar, până la urmă, ce autorizaţii are partea maghiară, dacă dl Borboly invocă lipsa autorizaţiilor pentru cei de la Calea neamului şi Frăţia Ortodoxă? Şi dacă nu există autorizaţii, acceptă un tratament identic cu acela al parcelei româneşti, adică dărâmarea crucilor?

Personal, nu mă mai interesează atitudinea statului român faţă de Tusványos, faţă de premierul ori preşedinta maghiarilor, care caută lapte de cuc prin munţii Transilvaniei – scriem despre asta de 30 de ani şi degeaba – dar mă interesează în cel mai înalt grad atitudinea statului român faţă de români. Aşa cum au fost trataţi sâmbătă la Tuşnad copiii cu drapele româneşti (extremiştii, adică) să nu se mai mire nimeni că în 15-20 de ani ţara se va fi golit complet de tineri; prim ministrul Ciolacu va rămâne aici cu azilele de bătrâni, cu cei care au abandonat şcoala din clasele primare şi cu începutul unei frumoase prietenii – căci sfârşitul acesteia va fi, cel mai probabil, tragic.

Mihail GROZA

P.S.: În vreme ce jucătorul nostru de golf, care cică în pauze e preşedinte, tace ca porcu-n cucuruz, au reacţionat de îndată pentru simpla amintire a Cehiei în discursul lui Orbán de la Tuşnad premierul şi ministrul de interne al acestei ţări! Guvernanţii noştri, înalţi ca brazii şi cu fruntea asudată de demonul gândirii înaintate şi-au consumat în linişte week-endul, pe principiul că eeei şi ce? Orbán n-a spus lucruri mai dure decât în ceilalţi ani…

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.