O nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » O nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
O nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

O nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

  • Accesările, virările de sume pentru drumurile judeţene şi pentru proiectele de dezvoltare şi depunerea de noi cereri de finanţare a proiectelor prin PNRR au fost principalele subiecte care au necesitat convocarea în regim de urgenţă a autorităţii deliberative a administraţiei publice judeţene

Marţi s-a procedat la o nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022. Între altele, a fost aprobată accesarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50 de milioane de lei pentru achitarea facturilor restante la lucrările efectuate pe drumurile judeţene, a fost modificat bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita prin includerea sumei de 378.000 pentru sprijinirea proiectului „Desfiinţarea Centrului de Plasament Bilbor şi înfiinţarea unei case de tip familial pentru copii în localitatea Bilbor” cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, suma de 163.000 de lei venită de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost inclusă în bugetul judeţului, la fel şi alte sume primite în cadrul programului guvernamental „Lapte şi Corn”. De asemenea, s-au făcut virări la drumurile judeţene (100.000 de lei) şi la Spitalul de Psihiatrie Tulgheş (80.000 de lei pentru dezvoltare).

Comuna Ciucsângeorgiu, inclusă ca solicitant eligibil cu două staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice finanţate în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este nevoită să îşi consolideze reţeaua electrică înainte de a depune proiectul. În acest scop a solicitat şi i s-a alocat, marţi, suma de 80.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa pe anul în curs.

În cadrul şedinţei extraordinare au mai fost aprobate cererile de finanţare în cadrul PNRR pentru „Reabilitarea şi modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin” şi pentru „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al judeţului Harghita”.

În cazul proiectului „Reabilitarea şi Modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin”, valoarea totală propusă pentru finanţare este de 5.384.191,70 lei cu TVA şi, în cazul aprobării acestuia, valoarea eligibilă care ar urma să fie asigurată prin PNRR reprezintă peste 96% din valoarea totală a proiectului (5.177.402,21 lei, inclusiv TVA), cheltuielile neeligibile care i-ar reveni Consiliului Judeţean Harghita reprezentând mai puţin de 4% (206.789,49 lei, inclusiv TVA).

Investiţia este de peste şase ori mai mare în cazul proiectului de finanţare privind „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al judeţului Harghita”, pentru care iniţiatorii au propus spre aprobare valoarea totală de 33.321.598,34 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă a proiectului, care ar urma să fie finanţată din PNRR în cazul aprobării, se ridică la 21.294.684,93 lei cu TVA inclusă. Cheltuielile neeligibile, în valoare 12.026.913,41 lei, care îi revin Consiliului Judeţean, ar urma să fie asigurate din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anii bugetari 2022-2026.

„Aici vorbim despre o sumă foarte mare, am depus documentaţia (spre finanţare – n.a.) şi la Compania Naţională de Investiţii, şi la Fondul de Mediu, iar acum prin PNRR. Evident, nimic nu se poate deconta din mai multe locuri, dar în ziua de astăzi nu ştim unde vom avea succes, de unde vom obţine mai repede finanţarea, aşa că mergem şi pe această linie. Este o documentaţie complexă şi am încredere că vom reuşi să o ducem la bun sfârşit, deoarece clădirea administrativă prezintă pericol”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.