Primăriile şi asociaţiile de vânătoare din judeţ sunt îndemnate să aplice legislaţia adoptată recent pentru a rezolva problema urşilor problemă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Primăriile şi asociaţiile de vânătoare din judeţ sunt îndemnate să aplice legislaţia adoptată recent pentru a rezolva problema urşilor problemă
Primăriile şi asociaţiile de vânătoare din judeţ sunt îndemnate să aplice legislaţia adoptată recent pentru a rezolva problema urşilor problemă

Primăriile şi asociaţiile de vânătoare din judeţ sunt îndemnate să aplice legislaţia adoptată recent pentru a rezolva problema urşilor problemă

  • Îndemnul a fost făcut de ministrul Mediului, în comuna Sândominic

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a organizat, vineri, în comuna Sândominic, o şedinţă de informare a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi ai asociaţiilor de gestionare a fondului cinegetic din judeţul Harghita cu privire la metodologia de intervenţie în cazul urşilor problemă. Şedinţa a fost organizată la invitaţia Consiliului Judeţean Harghita şi a Asociaţiei de Dezvoltare Rurală a CJ. Astfel, primarii şi reprezentanţii asociaţiilor de gestionare a fondului cinegetic au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a informat Consiliul Judeţean Harghita.

Conform sursei citate, legea oferă posibilitatea de a se lua decizii, în cazul unor atacuri ale urşilor, la nivel local şi imediat, fără a mai aştepta aprobarea de la Bucureşti. În cazul atacului unui urs, o echipă de intervenţie de urgenţă din cadrul primăriilor poate lua măsuri în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112. Din această unitate de intervenţie fac parte primarul sau viceprimarul, reprezentantul asociaţiei de vânătoare şi un medic veterinar.

Potrivit ministrului Tánczos Barna, citat în comunicatul CJ Harghita, o serie de măsuri lansate pe baza deciziilor ministeriale au început să dea roade. Una dintre cele mai importante este Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021. Ministrul i-a îndemnat pe primari şi pe liderii asociaţiilor de gestionare a fondului cinegetic prezenţi la întâlnire să folosească această posibilitate, care a fost adoptată pentru a proteja viaţa umană.

„Problema urşilor este o problemă complexă. Este mare nevoie de sprijin din partea asociaţiilor de vânătoare şi a primăriilor şi acesta să fie susţinut de minister prin plăţi şi legislaţie”, a adăugat ministrul Mediului, citat în document.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a calificat întâlnirea de vineri drept un succes, amintind că localitatea Sândominic este un punct important în problema urşilor, deoarece în urmă cu cinci ani de aici a pornit protestul fermierilor de la Bucureşti.

„La cinci ani de la demonstraţie putem vorbi acum despre o soluţie. Este un pas uriaş înainte, pentru care trebuie să le mulţumim reprezentanţilor UDMR în guvern. Modul în care se aplică legea este foarte important. Cei care trebuie să o aplice, primarii, asociaţiile de gestionare a fondului cinegetic, au reuşit să obţină azi răspunsuri. Este clar că sunt necesare acţiuni suplimentare. Putem avansa treptat, ceea ce necesită un sprijin puternic din partea noastră, a tuturor. Suntem încrezători că siguranţa poate fi restabilită şi că agricultura tradiţională nu va fi ameninţată de suprapopulaţia de urşi”, a subliniat preşedintele consiliului judeţean. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.