- În paralel va fi organizată şi o caravană a ecomobilităţii pe un traseu de aproximativ 200 de kilometri care include mai multe localităţi din judeţ
Proprietarii de maşini electrice, dar şi cei interesaţi de modul în care funcţionează astfel de vehicule sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, la o inedită competiţie organizată de Clubul Tesla Happy Owners Romania (THOR), în zona municipiului Miercurea-Ciuc, cu scopul promovării mobilităţii electrice şi a sustenabilităţii. În paralel va fi organizată şi o caravană a ecomobilităţii pentru instituţii şi firme cu sediul în judeţul Harghita, fiind vorba practic de un raliu de regularitate pentru maşini electrice, în care participanţii vor străbate aproximativ 200 de kilometri pe traseul Miercurea-Ciuc, Suseni, Praid, Corund, Odorheiu Secuiesc, Miercurea-Ciuc, încercând să obţină un consum minim, cu respectarea regulilor de circulaţie ca şi ceilalţi participanţi la trafic.
„Practic avem două competiţii, în sensul că avem THOR Eco Challenge, cum a fost şi anul trecut, etapa finală, care este o competiţie de 8 ore, de raliu de regularitate, pe un circuit urban-extraurban în zona municipiului Miercurea-Ciuc, în care scopul este să conduci cât mai eficient, cât mai mulţi kilometri pe sistemul de la plin la plin. Şi mai avem încă o competiţie dedicată harghitenilor, în care avem implicate instituţii şi firme. Avem aşa-numita caravană a ecomobilităţii, care va pleca de la Miercurea-Ciuc în jurul orei 11:00 şi va ajunge înapoi la ora 17:30 cu trei opriri, la Suseni, Corund şi Odorheiu Secuiesc. La Suseni, concurenţii vor avea la dispoziţie o staţie de încărcare rapidă instalată de primărie. La Corund, iarăşi există o staţie de încărcare rapidă. Corundul este localitatea din Harghita care are iluminatul public asigurat prin un parc fotovoltaic de 200 de kW. La Odorheiu Secuiesc check point-ul se va face la Urbana SA, care este compania de transport public. Odorheiu Secuiesc este singurul oraş din Harghita care la momentul acesta are autobuze electrice. Caravana este organizată tot pe principiul ecomobilităţii şi conducerii sustenabile, adică va câştiga cel care conduce cel mai eficient în aceşti 200 de km.
Avem partenere mai multe firme, reprezentanţe auto care distribuie maşini electrice. Vom mai avea, totodată, motoscutere electrice şi biciclete electrice. Toate astea vor fi amplasate în expoziţie la centrul comercial Nest şi va exista posibilitatea de drive test cu unele dintre ele”, a declarat publicaţiei noastre reprezentantul Clubului THOR, Bogdan Tinca.
Acesta a precizat că în Miercurea-Ciuc vor putea fi văzute câteva zeci de maşini electrice, iar la THOR Eco Challenge vor lua parte în jur de 15 echipaje, care îşi vor testa abilităţile într-o competiţie 100 la sută ecologică. Totodată, este de aşteptat ca la caravana ecomobilităţii să participe reprezentanţii unor instituţii şi firme cu 10-12 maşini electrice. Bogdan Tinca a adăugat că reprezentanţele auto partenere au decis să pună maşini electrice la dispoziţia a trei instituţii care nu deţin astfel de vehicule, pentru a putea să participe la caravană.
„În felul ăsta, practic, participanţii vor promova electromobilitatea şi vor afla pe viu ce înseamnă să conduci o maşină electrică şi astfel se vor gândi probabil să achiziţioneze maşini electrice pentru instituţie sau autobuze electrice.
Ei se vor integra în traficul obişnuit, vor pleca în caravană, pot să se depăşească, dar la check point-uri vor pleca iarăşi în caravană şi vor conduce în funcţie de modul în care vor să economisească. La check point-uri se vor opri o jumătate de oră, 50 de minute în care vor încărca maşinile dacă au nevoie şi se vor duce mai departe. Vor socializa, de exemplu în Suseni vor fi prezenţi copiii de la scoală, în Corund îi vor aştepta oameni din sat, iar la Odorheiu Secuiesc se vor întâlni cu şoferii de autobuze electrice”, a menţionat Bogdan Tinca.
Potrivit afirmaţiilor sale, în cadrul evenimentului THOR Eco Challenge din Miercurea-Ciuc vor fi organizate şi programe pentru copii în parcarea centrului comercial Nest, cei mici urmând să înveţe despre reciclare şi protejarea mediului prin activităţi interactive şi distractive.
Bogdan Tinca a mai spus că vineri seara va fi organizată şi o expoziţie cu maşini electrice pe platoul din faţa palatului administrativ din Miercurea-Ciuc şi va avea loc şi un program artistic în cadrul căruia va fi îmbinată muzica populară cu tehnologia.
„Va fi o întâlnire cu publicul a proprietarilor de maşini Tesla şi vor fi organizate şi nişte dansuri populare şi un light show la final, un light show care va fi o îmbinare între muzica populară şi tehnologie, pentru că maşinile electrice vor asigura sunetul şi ambianţa luminoasă, iar copiii vor dansa”, a menţionat Bogdan Tinca.
Clubul THOR a luat fiinţă la iniţiativa a 17 proprietari de vehicule Tesla din România şi reuneşte astăzi sub umbrela sa un număr mare de posesori şi fani ai unor astfel de autovehicule electrice, formând o comunitate cu peste 1.500 de membri. Printre obiectivele organizaţiei se numără promovarea soluţiilor sustenabile de mobilitate şi acelor ecologice de producere a energiei, precum şi reducerea emisiilor de carbon. În Miercurea-Ciuc, competiţia THOR Eco Challenge a fost organizată pentru prima oară anul trecut. (E.G.)