Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O hartă digitală interactivă cu informaţii şi date în timp real va spori atractivitatea judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » O hartă digitală interactivă cu informaţii şi date în timp real va spori atractivitatea judeţului Harghita
O hartă digitală interactivă cu informaţii şi date în timp real va spori atractivitatea judeţului Harghita

O hartă digitală interactivă cu informaţii şi date în timp real va spori atractivitatea judeţului Harghita

  • Acest sistem informatic va funcţiona şi ca un Marketplace, urmând să reunească toate obiectivele şi aspectele care fac această zonă captivantă din punct de vedere turistic, cultural şi economic

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Munţii Harghita şi-a prezentat, miercuri, proiectul în curs de elaborare care ar putea deveni, în opinia directorului Madár Zsolt, „motorul funcţionării întregii ADI”. În speţă, este vorba despre un sistem informatic digital spaţial care va îngloba mai multe hărţi digitale, ideea de bază fiind ca locurile de recreere şi cele deja consacrate ale Munţilor Harghita să fie incluse pe o platformă digitală, astfel încât turiştii care doresc să viziteze judeţul să poată accesa informaţii utile cu un singur click, de pe telefonul mobil, începând de la locurile de cazare disponibile în pensiuni şi până la pârtiile de schi şi gradul lor de aglomerare.

Potrivit directorului ADI Munţii Harghita, în sistem vor fi incluse şi hărţi cuprinzând traseele autobuzelor, dar şi alte tipuri de reprezentări grafice care pot sprijini dezvoltarea asociaţiei şi a localităţilor arondate.

În paralel, acest sistem informatic va funcţiona şi ca un Marketplace atât pentru vizitatori – el urmând să reunească toate obiectivele şi aspectele care fac atractivă această zonă din punct de vedere turistic şi cultural – cât şi din punct de vedere economic, pentru prestatorii de servicii.

Conform informaţiilor oferite ulterior de Biroul de presă al Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, scopul Sistemului Informaţional al Munţilor Harghita (HIR) este de a crea un produs informatic menit să facă regiunea mai atractivă, iar valorile şi oportunităţile sale mai vizibile pentru publicul interesat.

„Actorii acestui sistem vor fi publicul larg, dezvoltatorul de sistem, administratorul, furnizorii de date, alpinişti, instituţii culturale şi sportive, municipalităţi, furnizorii de date antreprenoriale: întreprinderi de profil din domeniul turismului şi al sporturilor de iarnă-vară, producători, organizatori de programe etc. Cerinţele generale de sistem includ elaborarea şi crearea unei structuri de date, crearea unui server de informaţii geografice, dezvoltarea unei aplicaţii client WebMap pentru desktop şi dispozitive mobile, care poate fi afişată într-un browser web fără nicio modificare, integrarea rolurilor de administrator şi de utilizator, asigurarea condiţiilor necesare pentru funcţionarea pe termen lung a sistemului”, se precizează în comunicatul de presă al CJ Harghita.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că punerea la dispoziţia celor interesaţi a „informaţiilor reale în timp real este esenţială”.

„Dorim să facem acest lucru deoarece suntem în competiţie cu alte regiuni, care, din punct de vedere al turismului, au mai mulţi vizitatori. Luând în considerare oportunităţile oferite de digitalizare şi soluţiile informatice, putem participa la această competiţie, putem să venim în piaţă cu soluţii noi, pentru că digitalizarea ne oferă foarte multe oportunităţi. Şi din acest motiv am dori să lucrăm împreună, pentru a găsi soluţii sustenabile. Când vorbim despre munţi şi păduri, apar şi legendele urbane şi ne-am imaginat acest sistem ca pe o clădire supraetajată, unde fiecare merge la etajul la care doreşte şi poate să planifice cum să petreacă timp de calitate, cu preţuri, informaţii. Prin această transparenţă, şi proprietarii pot sta liniştiţi că vor avea venituri; beneficiul real trebuie să ajungă la toată populaţia. Din partea Consiliului Judeţean Harghita, ne-am implicat în acest proiect, pentru ca într-adevăr să fie calculabil şi inteligibil pentru oameni şi să fie ceva atractiv. Evident că aici vine şi sfera economică, silvicultura, pot intra o serie de activităţi, zone protejate, putem planifica şi urmări foarte multe lucruri, deoarece în ospitalitate este cel mai important să ştim ce se solicită. În acest moment ne lipsesc datele reale, pe care le putem obţine prin acest sistem şi astfel putem să gândim direcţiile de dezvoltare a localităţilor”, a detaliat preşedintele CJ Harghita.

Acest sistem informatic este dezvoltat de către „Geotop SRL” din Odorheiu Secuiesc. Márton Huba, directorul companiei, a vorbit la rândul lui despre importanţa existenţei acestei platforme, unde pot fi incluse o mulţime de date şi de informaţii de interes, utile pentru vizitatori.

„Treaba noastră este să punem aceste informaţii pe hartă, în aşa fel încât să fie uşor de utilizat de pe diferite device-uri şi să mai aibă şi calităţi acest sistem, astfel încât să nu punem doar date centralizate. Avem o versiune pe care lucrăm, cu diferite funcţii de bază, care va fi dezvoltată. Va fi inclus şi un smart search, şi o altă funcţie importantă este cea de măsurare, care pune datele GPS de pe teren imediat. Acest sistem poate fi integrat în alte sisteme – o cerinţă esenţială în zilele noastre – şi poate fi folosit ca o funcţie în cadrul unui sistem informatic, iar datele pot fi valorificate şi în alte domenii”, a precizat directorul Márton Huba.

Pentru implementarea acestui proiect, pe lângă bugetul propriu, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita a obţinut şi o finanţare externă, în parteneriat cu o altă fundaţie, în sumă de 1.755.000 de forinţi din partea Fundaţiei Bethlen Gábor din Ungaria.

Durata proiectului este de un an, estimându-se ca prima versiune să fie utilizabilă şi accesibilă tuturor înainte de finalul perioadei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.