O haită de lupi a atacat o stână de lângă Făgeţel | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » O haită de lupi a atacat o stână de lângă Făgeţel
O haită de lupi a atacat o stână de lângă Făgeţel

O haită de lupi a atacat o stână de lângă Făgeţel

Un număr de 40 de oi au fost ucise şi alte 30 sunt dispărute, după ce o haită de lupi a atacat o stână din apropierea satului Făgeţel, pagubele fiind însemnate.

Antal Béla, un bătrân de aproape 70 de ani, îşi ţinea cele 150 de oi într-un staul aflat în apropierea casei sale şi peste noapte o haită de lupi a atacat animalele şi l-a lăsat pe harghitean fără aproape jumătate din turmă, precizează Agerpres. Acesta a povestit că în jurul orei 01:30 a verificat animalele şi totul era în ordine, iar dimineaţă, când s-a trezit, a văzut ce au lăsat în urmă sălbăticiunile.

40 de animale au fost găsite moarte, 30 sunt dispărute, iar 81 au fost adunate de cioban şi de săteni din împrejurimi, unde au reuşit să se adăpostească, dar şi dintre acestea zece sunt rănite. De asemenea, au dispărut şi doi din cei trei câini ai bărbatului.

Antal Béla a povestit că s-a mai întâmplat ca lupii sau urşii să-i ia o oaie sau două, dar niciodată paguba nu a fost atât de mare, aceasta fiind evaluată la 10.000 lei.

O comisie formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediu (APM) Harghita şi autorităţile locale au întocmit un dosar pentru despăgubirea săteanului, care se întocmeşte atunci când animalele protejate produc pagube, dar procedurile sunt destul de anevoioase.

Szabó Szilárd, din cadrul APM Harghita, a explicat că pagubele sunt caracteristice lupului, care este un prădător cu instinct foarte puternic, dar a susţinut că astfel de cazuri sunt provocate, în general, de neglijenţa omului, care nu asigură paza corespunzătoare a animalelor.

„Instinctul de prădător al lupului este foarte puternic şi până vede în faţa lui un animal mişcând el atacă şi aşa ajungem la un număr atât de mare de victime, dar trebuie subliniat faptul că aceste cazuri sunt cauzate, de obicei, de neglijenţa umană. Deci, pentru un astfel de lucru, lupii au nevoie de timp de acţionare. Aşa, în sistem tradiţional, când ciobanii stau noaptea lângă turmă nu prea se întâmplă aşa ceva. În judeţul Harghita, astfel de cazuri avem mai ales în perioada de toamnă, când animalele sunt aduse lângă sate şi acolo nu mai sunt păzite ca lumea”, a spus Szabó Szilárd, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în fiecare an, în Harghita sunt înregistrate 3-4 cazuri în care lupii ucid un număr mai mare de oi.

Numărul lupilor din judeţul Harghita este stabil şi, chiar dacă statisticile oficiale arată că în pădurile din judeţ trăiesc aproximativ 500 de exemplare, specialiştii consideră că este o cifră supraevaluată, întrucât aria de mişcare a acestor animale este foarte mare şi este dificil să fie numărate cu exactitate.

De la începutul anului, în Harghita s-au înregistrat 180 de pagube produse de animale sălbatice, cele mai multe atacuri fiind produse de urşi, dar şi de lupi sau mistreţi. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.