Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caravana electorală a PSD la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Politic » Caravana electorală a PSD la Topliţa
Caravana electorală a PSD la Topliţa

Caravana electorală a PSD la Topliţa

 O propunere de aplicat li două citate de luat aminte

Caravana electorală a PSD a fost aşteptată luni, 21 noiembrie 2016, de sute de simpatizanţi în sala de spectacole a Casei de cultură a municipiului Topliţa.

Aici, după ce au fost prezentaţi candidaţii PSD pentru Senat şi Camera Deputaţilor, din Circumscripţia electorală nr. 21 Harghita, Mircea Duşa, Victor Ponta, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici au prezentat realizările Guvernului Ponta şi au punctat unele aspecte din noul program de guvernare.

Domnul profesor Ilie Şandru a încheiat manifestarea de la Topliţa cu o propunere foarte importantă pentru soarta românilor care trăiesc în judeţul Harghita: „Una dintre primele iniţiative legislative ale PSD-ului în noul Parlament să fie un proiect de lege prin care românii, români din Harghita, minoritari numeric, fără şanse reale de a avea un reprezentant în Parlamentul României, să fie asimilaţi cu minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, şi să aibă un deputat român-român, iar acela să fie candidatul cu cel mai mare număr de voturi obţinute în Harghita, indiferent de pragul electoral”.

De asemenea, domnul Şandru a readus în actualitate două citate care, deşi aparţin trecutului, par desprinse din realitatea zilelor noastre, putând fi rostite de oricare dintre liderii „poporului maghiar din Transilvania”.

Primul a fost citat în Camera Deputaţilor, în şedinţa din 31 octombrie/1 noiembrie 1928 de către deputatul PNL de Mureş, Emil Dandea, care poate fi rostit de oricare dintre liderii „poporului maghiar din Transilvania” şi aparţine „unui prieten ungur, de pe băncile şcolii, care este acum profesor confesional, căruia îi vorbeam deschis şi sincer, fără nici un pericol de trădare, eram colegi de şcoală, camarazi de armată:

Ţara, naţiunea, instituţiile şi tot ce este valah, e înaintea noastră superlativul odiosului ce trebuie urât din toate puterile şi combătut prin toate mijloacele. Orice comunicare sau împăcare cu spiritul acesta şi situaţia de egal cu voi este un sacrilegiu.

În trecutul nostru de dominaţie ne-a devenit o a doua natură dispreţuirea valahului.

Cultură, civilizaţie, pentru noi, nu poate fi decât la Budapesta.

Bucureştii sunt personificarea bizantismului şi balcanismului celui mai întunecat, unde mergem numai ca să corupem şi să facem afaceri în stil balcanic.

Legile ţării le privim din punct de vedere al eludării lor, sau ca să tragem eventualul profit pe care ni-l asigură.

Nu există între ungur şi ungur deosebire, toţi vă urâm, toţi tindem cu toate mijloacele la păstrarea supremaţiei noastre, ca ceasul reînvierii Ungariei să ne afle înmulţiţi şi întăriţi.

De aceea strigăm în contra asupritorilor, de fapt şi închipuite, de aceea ne plângem fără alegere la Liga Naţiunilor, la Papa şi la bisericile protestante. Trăim cu amintirea dominaţiei din trecut pentru dominaţia care are să ne revină.

Noi folosim toate mijloacele; nu avem ce pierde, ci numai câştiga putem. Fraţii noştri din Ungaria şi amicii noştri din străinătate subminează statul român din afară, iar noi dinăuntru.

Pe ei îi apără situaţia de străini şi pe noi ne apără ei, Liga Naţiunilor şi, mai ales, legile româneşti şi prostia voastră.

Cu cât vom avea mai multe libertăţi, cu atât vom lucra mai intens, cu atât vom avea mai multe drepturi, cu atât vom fi mai periculoşi pentru statul român, căci nouă drepturi şi libertăţi de la români nu ne trebuie decât să le îndreptăm în contra lor”.

Al doilea citat aparţine aceluiaşi deputat şi este din discursul „Nemulţumirile Ardealului şi chestiunea minoritară”, rostit la Mesajul Tronului, în şedinţele Camerei Deputaţilor din 1 octombrie şi 1 noiembrie 1928:

„Aş ruga pe conducătorii ţării noastre de astăzi, ca şi de mâine, ca să gândească căci orice încercare de a-i câştiga sufleteşte pe unguri, pe secui, pe politicienii care s-au urcat azi în spatele lor, este condamnată dinainte la cel mai catastrofal eşec.

Orice încercare de acest fel este ca şi când ai încerca să stingi focul, turnând peste el ulei sau benzină. (…) Ei au văzut însă că în statul român se pot multe şi au ajuns la convingerea că este un sat fără câini, atunci şi-au zis: să-i dăm drumul, căci putem trece şi la obrăznicia aceasta”.

Domnul profesor Ilie Şandru i-a rugat pe reprezentanţii importanţi ai PSD, viitori parlamentari, să nu uite niciodată cuvintele lui Emil Dandea, care se dovedesc şi acum la fel de actuale – ba poate chiar mai mult! – ca atunci când au fost rostite.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.