Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O comunitate responsabilă va transforma judeţul Harghita într-un exemplu de urmat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O comunitate responsabilă va transforma judeţul Harghita într-un exemplu de urmat
O comunitate responsabilă va transforma judeţul Harghita într-un exemplu de urmat

O comunitate responsabilă va transforma judeţul Harghita într-un exemplu de urmat

  • A fost lansată licitaţia publică pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare, transport şi transfer deşeuri pe toată raza judeţului Harghita

„Plăteşti pentru cât arunci” va fi instrumentul economic care va sta la baza operaţionalizării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, ce se va implementa la nivelul judeţului Harghita, după finalizarea procedurii de atribuire a achiziţiei publice ce vizează desemnarea operatorului de prestare a activităţilor de colectare, transport şi transfer deşeuri.

În acest sens, a fost lansată licitaţia publică, cu termen de depunere a ofertelor 28 noiembrie 2023, ora 12:00, valoarea totală a contractului fiind estimată la 498.377.605 RON, fără TVA.

Anunţul, precum şi documentaţia de atribuire, se regăsesc accesând link-ul: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/pc-notice/v2/view/100020381, criteriul de atribuire al contractului fiind raport calitate-cost.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a apreciat că speră ca acesta să fie ultimul pas pentru a avea un judeţ verde, atractiv şi în care să trăim în armonie cu mediul.

Contractul va asigura prestarea continuă, pe o durată de 8 ani cu posibilitatea de prelungire pe încă 4 ani, a serviciilor care fac obiectul procedurii de delegare a serviciilor de salubrizare a localităţilor, respectiv: colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale pe raza judeţului Harghita, operarea Staţiilor de Transfer de la Corund şi Miercurea-Ciuc şi transferul deşeurilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea, operarea Centrelor de Colectare Separată a deşeurilor de la Topliţa, Gheorgheni, Bălan, Corund, Miercurea-Ciuc, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa şi Sânsimion.

Populaţia care beneficiază de serviciul de salubrizare, pentru deşeurile reziduale va plăti numai pentru cantitatea pe care o generează, care va fi cântărită de sistemul de colectare a vehiculului, în cazul colectării „din uşă în uşă”. În cazul condominiilor, cantitatea total generată va fi facturată pentru Asociaţiile de Proprietari.

Colectarea separată a deşeurilor municipale se va realiza pe următoarele fracţii: deşeurile de hârtie/carton, deşeurile de plastic, deşeurile de metal, deşeurile din sticlă, un sistem de gestionare a deşeurilor reziduale din deşeurile municipale, un sistem de gestionare a biodeşeurilor din deşeurile municipale, numai în mediul urban.

În mediul rural nu se vor colecta deşeurile biodegradabile ci se va încuraja compostarea individuală.

Fiecare pubelă va fi prevăzută cu sistem de identificare tip cip (RFID) prin care se va putea urmării obiceiul populaţiei din judeţ de generare a deşeurilor.

Incze Csongor, Administratorul Public al judeţului Harghita, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară SIMD Harghita, a apreciat că, pentru realizarea unui management eficient al deşeurilor în judeţul Harghita, este necesară schimbarea de mentalitate a populaţiei asupra modului în care gestionează deşeurile produse.

În acest sens, după finalizarea procedurii de atribuire a contractului de „Delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale pe raza judeţului Harghita, şi de operare a staţiilor de transfer de la Corund, Miercurea-Ciuc, şi a centrelor de colectare separată a deşeurilor de la Topliţa, Gheorgheni, Bălan, Corund, Miercurea-Ciuc, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa şi Sânsimion”, vor fi demarate campanii de conştientizare şi educare a populaţiei, pentru ca riscurile administraţiei publice, ale operatorului şi ale utilizatorului să fie cât mai mult diminuate.

„Decizia Consiliului Judeţean a fost una bună pentru că nu ne-am conformat ordinelor şi ultimatumurilor venite de la Bucureşti, deoarece s-a văzut, peste tot în ţară, că acolo unde s-au grăbit, nu s-au pregătit îndeajuns, au probleme, şi foarte multe judeţe, oraşe s-au umplut în ultimii ani cu deşeuri. În judeţul Harghita am avut şi avem societăţi prestatoare care au oferit aceste servicii şi putem spune că în judeţ nu ne-am umplut cu deşeuri. Din păcate, toată legislaţia care s-a modificat foarte des ne-a impus să regândim, să reevaluăm, să reproiectăm acest serviciu dar vom putea avea unul din cele mai performante servicii, aşadar plăteşti pentru cât arunci, se va putea implementa în judeţul Harghita. Va mai trebui să conştientizăm populaţia pentru ca gunoiul menajer să fie colectat selectiv şi să nu fie aruncat altundeva. Suntem printre puţinele judeţe care anual va avea şi venituri, pentru că foarte multe judeţe nu au accesat fonduri pentru aceste utilaje, staţii de transfer, aport voluntar, cam 1 milion de euro, din care vom folosi pentru conştientizare şi sisteme. Sper că vom reuşi să avem o licitaţie fără contestaţii. Implementarea proiectului a necesitat timp îndelungat, dar nu am pierdut nimic. Sper să avem ofertanţi care să fie serioşi, profesionişti, şi care să ne fie parteneri 8 ani”, a subliniat Borboly Csaba. (Biroul de presă al Consiliului Judeţean Harghita)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.