O beţie de pomină | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Opinii » O beţie de pomină
O beţie de pomină

O beţie de pomină

Politicienii locali ai UDMR, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene Harghita, Covasna şi Târgu Mureş, precum şi primarii din Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Sf. Gheorghe şi Satu-Mare au respins, conform portalului Transidex, o întâlnire-dezbatere cu candidatul opoziţiei din Ungaria, Péter Márki-Zay. Un politician din Partidul Popular Socialist Maghiar (PPSM), dr. István Ujhelyi, a cerut aleşilor UDMR să organizeze măcar o dezbatere publică pe Facebook. În argumentele sale, destul de sentimentale, se adresează direct şi preşedintelui CJ Harghita: „Csaba, ţi-am susţinut campania de preşedinţie a consiliului judeţean în 2008 cu ajutorul experţilor şi evident că îţi aminteşti exact că am delegat un membru al echipei tale în board-ul DunaTv pentru ca tu să ai o influenţă importantă asupra difuzării din Transilvania”. Politicianul socialist mai povesteşte şi despre rolul său în aducerea spectacolului Ştefan Regele la Miercurea Ciuc şi despre o beţie de pomină în care cei prezenţi îşi strigau „furia în fereastra consiliului judeţean”. „Ce vremuri au fost!”, conchide nostalgic politicianul PPSM – dar cu toate acestea inimile reprezentanţilor UDMR au rămas reci. Pentru ei, Fidesz este în momentul de faţă biblicul Alfa şi Omega, cel dintâi şi cel din urmă, începutul şi sfârşitul. Aşa este şi pentru ierarhii bisericilor maghiare din Transilvania, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, István Csűry, neezitând să posteze recent referinţe ultralaudative la adresa lui Viktor Orbán şi foarte severe la adresa intelectualilor maghiari care au adresat o Scrisoare deschisă prin care acuză suprimarea democraţiei pluraliste în comunitatea maghiară din România.

Nu ştim câtă dreptate are opoziţia sau câtă are puterea, nimeni nu stă toată ziua cu nasul în oala electorală din Ungaria, iar evenimentul nu este aşa de important ca să-l amestecăm aici pe Dumnezeu, cum îşi închipuie unii popi din secuime. Şi nu prea-l interesează pe cititorul român dacă aleşii UDMR din Transilvania discută sau nu cu opoziţia din Ungaria. Omeneşte ar trebui să discute, căci dacă sondajele din ţara vecină sunt corecte, înseamnă că nediscutând resping aproape jumătate din cetăţenii Ungariei. Doar că ungurii din Ardeal ţin neapărat să se răzbune pe acea jumătate şi ceva dintre maghiarii din Ungaria care a votat, la referendumul organizat în 2004 de Gyurcsány, împotriva obţinerii cetăţeniei maghiare de către ungurii din afara graniţelor. Doar că treaba asta nu (mai) are absolut nici o legătură cu viitorul.

Are însă legătură cu viitorul şi mai ales cu prezentul extirparea aproape completă a opiniei alternative din UDMR, care aduce foarte mult a comunism. E nevoie de sprijinul presei române, inclusiv a celei nu foarte agreate de UDMR, pentru ca unii vechi lideri cândva extrem de respectaţi să-şi facă auzită vocea. Evident, asta nu e normal, aşa cum nu e normal ca circa 95% din presa maghiară din Ardeal să fie cumpărată de diverşi ciraci ai lui Orbán. Construcţia sistemului media ungar seamănă mai mult cu cel din Rusia decât cu al unei ţări aparţinând UE. Dacă la asta adaugi UDMR, bisericile maghiare şi afaceriştii apropiaţi ori implicaţi în ecuaţiile economice ale grupării din zona prim-ministrului ungar, ai cam terminat cu democraţia în comunitatea maghiară din Transilvania.

Nici o speranţă din partea statului român să se implice în rezolvarea acestei anomalii care se petrece pe teritoriul său – el nu se implică adeseori nici în propriile-i probleme. Totul trebuie rezolvat de maghiarii înşişi, dacă simt nevoia; personal însă nu prea cred în inspiraţia votului la secui, iar trecutul apropiat mă confirmă în foarte multe cazuri. Cu UDMR=filială Fidesz problema poate deveni destul de delicată: se ştie că orice emul devotat îşi pierde cu timpul propria raţiune şi poate devenimai rău decât stâpânul. Deocamdată, Orbán Viktor nu respectă hotărârile judecătoreşti din propria ţară şi interzice înşişi presei cumpărate de el să intre în spitalele din Ungaria. Are omul ceva de ascuns! Stăpânul partidelor maghiare din România s-a îndrăgostit de Putin şi vituperează continuu împotriva Uniunii Europene. Liderii UDMR şi AUR îl admiră concomitent şi (cam) pentru aceleaşi apucături. Bizară coincidenţă!

Dacă l-am asemui pe Viktor Orbán cu Ceauşescu, cel puţin în privinţa cenzurii, patrioţii maghiari ar sări mai sus decât propria înălţime, realitatea fiind aceea că, cel puţin în această privinţă, cei doi se aseamănă perfect. Publicaţia Népszava, citată de Rador, afirmă că majoritatea presei din Transilvania (cu excepţia a 3 portaluri), inclusiv agenţia naţională de presă a Ungariei nu a publicat nici o informaţie despre poziţia adoptată de cei şase intelectuali maghiari din Transilvania şi despre petiţia lansată de aceştia (material publicat de Informaţia Harghitei în 2 februarie a.c.). Cei şase (parcă ne amintim de Scrisoarea celor şase împotriva regimului Ceauşescu publicată de Europa Liberă), care au ţinut şi o conferinţă de presă, vorbesc despre inundarea spaţiului public de propaganda Fidesz, despre interziceri şi represalii, despre idei făţiş negative la adresa UE infestate în politica românească, despre finanţări netransparente şi pierderea autonomiei decizionale. Una din semnatare, Selyem Zsuzsa, susţine că microhidrocentralele subvenţionate pe Valea Uzului de Guvernul maghiar sunt un pericol pentru biodiversitate. Nu se mai publică în presa maghiară nici un articol critic la adresa UDMR sau împotriva Guvernului Orbán. Sunt instituţii de presă în care oamenii cu vederi independente au fost eliminaţi. Nu este glumă, este chiar dictatură.

Dar dacă ungurilor le place asta, treaba lor…

Problema este că politica aceasta insidioasă se introduce de către UDMR şi în instituţiile decizionale din capitala României. Unde se întâmplă adeseori lucruri dezgustătoare, neobservate niciodată de UDMR când este la guvernare, dar criticate sever în puţinele intervale de timp când este în opoziţie. Orice adiere de deficit democratic la Bucureşti e interpretată ca îndreptată împotriva minorităţii maghiare, dar liderii formaţiunii etnice sunt incapabili să-şi observe critic propriul comportament. Faptul că UDMR şi cele două partiduleţe maghiare din Transilvania au ajuns sluga Fidesz este clar ca bună ziua, toată lumea vede asta, cu excepţia celor în cauză şi care pretind, conform poveştii, că împăratul nu este gol. Până la urmă, maghiarii din Transilvania cu dublă cetăţenie care vor vota în aprilie pot scoate un singur deputat – şi e puţin probabil ca tocmai acela să decidă cumpăna puterii în Parlamentul maghiar. Ca atare nu înţelegem de ce atâta învârtoşare împotriva opiniilor alternative, nu este nici un pericol, Orbán va câştiga al patrulea mandat, ca şi Putin. Amuzant este doar că, ameţiţi de beţia puterii, ambii pretind că sunt democraţi. Cine se aseamănă se adună, iar noi nu trebuie decât să avem suficient umor ca să-i credem…

Mihail GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.