Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salina Praid – unul dintre obiectivele turistice profitabile şi în pandemie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Salina Praid – unul dintre obiectivele turistice profitabile şi în pandemie
Salina Praid – unul dintre obiectivele turistice profitabile şi în pandemie

Salina Praid – unul dintre obiectivele turistice profitabile şi în pandemie

  • Profitul obţinut a crescut considerabil în 2021, rezultatul brut al exerciţiului fiind cu 196,114% mai mare faţă de bugetul aprobat

Încet, dar sigur, turismul, lovit puternic de criza cauzată de noul coronavirus, îşi caută revenirea la normalitate. Salina Praid a fost unul dintre obiectivele care a obţinut profit chiar şi în urmă cu doi ani, în plină pandemie COVID-19, iar 2021 a confirmat că se poate şi mai mult.

Profit la toţi indicatorii

Anul trecut, oamenii au început să prindă curaj, să iasă din case, în căutarea oricărui remediu menit să îi aducă tot mai aproape de starea firească a lucrurilor, la viaţa „de dinainte”, dată complet peste cap de virusul SARS-CoV-2, responsabil de atât de multe tragedii care au afectat întreaga planetă.

Iar Salina Praid este unul dintre obiectivele turistice care le-a oferit siguranţă vizitatorilor, iar celor care au nevoie de tratament microclimatul confortabil şi bogat în aerosoli naturali, ce le asigură condiţii optime de aplicare a terapiilor recuperatorii ale diverselor afecţiuni respiratorii şi nu numai.

Potrivit evidenţelor contabile, anul trecut s-au înregistrat 444.482 de intrări în subteran, mai mult de 65% din totalul celor consemnate în 2019, anul considerat „de vârf” înainte de apariţie pandemiei, dar în creştere semnificativă faţă de 2020, când numărul acestora era de 183.713.

Dintre acestea, 299.129 de intrări au fost în scop turistic, iar 145.353 pentru tratament. De trei ori mai multe persoane decât în 2020 s-au încumetat anul trecut să revină în subteran zilnic, timp de aproape o săptămână, pentru a-şi trata şi vindeca afecţiunile inhalând aerul terapeutic din mină, dar şi pentru refacerea tonusului sistemului neuro-vegetativ.

Şi la ştrandul Salinei Praid, cel mai mare cu apă sărată din România, numărul vizitatorilor a înregistrat o uşoară creştere faţă de 2020, un an afectat de condiţii meteorologice nefavorabile în perioada verii. În 2021, ştrandul a fost vizitat de 58.499 de persoane, faţă de 41.395 în 2020.

Anul 2022 dă semne de continuitate în menţinerea trendului crescător al numărului vizitatorilor atraşi de mini-orăşelul din adâncul muntelui de sare. În luna ianuarie au fost înregistrate 16.821 de intrări în Salina Praid, faţă de 14.765 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea veniturilor realizate din turism în cele 12 luni ale anului 2021 se ridică la suma de 15.321.099 de lei.

„Sunt venituri mai mari decât în 2020, mai mari cu 21% decât veniturile bugetate pentru anul în curs”, a precizat Seprődi Zoltán, directorul Sucursalei Praid a Societăţii Naţionale a Sării – SALROM.

Activitatea de exploatare şi valorificare a sării

Un procent de 93% din producţia de sare a Salinei Praid este destinat acoperirii necesarului pentru drumuri naţionale şi judeţene din ţară, dar şi pentru comunele din judeţ. Potrivit sursei citate, pentru onorarea comenzilor solicitate în baza contractului semnat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de la începutul actualului sezon hibernal – din octombrie 2021 şi până în prezent – au fost asigurate de Salina Praid 38.248 de tone de sare pentru drumurile naţionale şi încă 55.399 de tone pentru alte firme private care asigură întreţinerea drumurilor judeţene în perioada de iarnă; în total 93.647 tone de sare pentru drumuri până la ora transmiterii acestui material, faţă de 55.399 de tone în sezonul de iarnă 2020-2021.

Veniturile obţinute din vânzarea sării pentru drumuri în actualul sezon rece până a data de 7 februarie anul curent însumează 16.898.418 de lei: 10.412.024 de lei din partea CNAIR şi 6.486.394 de lei de la celelalte societăţi.

Totalizând sumele obţinute din turism şi vânzarea sării, ajungem la un venit total de peste 32 de milioane de lei (32.219.517 de lei) realizat anul trecut de Sucursala Praid a Societăţii Naţionale a Sării – SALROM.

În aceste condiţii, profitul obţinut de Salina Praid în 2021 a crescut considerabil faţă de perioada de referinţă a anului precedent, „rezultatul brut al exerciţiului anului trecut fiind cu 196,114% mai mare faţă de bugetul aprobat”.

Potrivit directorului Seprődi Zoltán, proiectul tehnic pentru amenajarea noului orizont de vizitare, situat la o adâncime de 150 de metri, cu 30 de metri sub nivelul celui actual şi unde există deja facilităţi turistice şi pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii, este în procedură de semnare.

Refacerea studiului de fezabilitate iniţial şi implicit a unui nou proiect tehnic pentru amenajarea noului orizont în condiţii de siguranţă s-a impus după ce, avansând cu lucrările, s-a constatat că există zone care, din punct de vedere al siguranţei, nu permit amplasarea anumitor obiective prevăzute în proiectul iniţial, de pildă a patinoarului.

„Avansăm şi este important de reţinut că nu am abandonat nici un proiect din cele începute până acum. Proiectul tehnic pentru amenajarea noului orizont de vizitare este în procedura de aprobare. Potrivit acestuia, din motive de siguranţă, noul orizont va avea o suprafaţă mai mică decât cea proiectată iniţial; chiar şi aşa, va fi un proiect de amploare. Sperăm că anul acesta vom putea să semnăm şi contractul pentru execuţia lucrărilor”, a adăugat directorul Seprődi Zoltán.

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa, care adăposteşte cele mai adânci rezerve, formate în urmă cu peste 20 de milioane de ani. Romanii au fost cei care au început să exploateze sarea de la Praid. Terapia în minele de sare este folosită din anul 1960, iar efectele benefice ale acesteia adună anual zeci de mii de pacienţi, care îşi îmbunătăţesc sănătatea inspirând aerul sărat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.