Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul pacienţilor COVID-19 în stare gravă creşte; toate paturile ATI din judeţ sunt ocupate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Numărul pacienţilor COVID-19 în stare gravă creşte; toate paturile ATI din judeţ sunt ocupate
Numărul pacienţilor COVID-19 în stare gravă creşte; toate paturile ATI din judeţ sunt ocupate

Numărul pacienţilor COVID-19 în stare gravă creşte; toate paturile ATI din judeţ sunt ocupate

  • Joi erau internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc 36 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, cu opt mai mulţi decât în ziua precedentă. Numărul pacienţilor testaţi pozitiv la noul coronavirus creşte şi în alte localităţi ale judeţului

Unsprezece dintre cei 36 de pacienţi sunt internaţi la secţia de Boli Infecţioase, patru dintre aceştia cu forme severe ale bolii, 20 de pacienţi sunt trataţi la secţia Pneumologie – 13 dintre ei au nevoie de oxigen şi două persoane manifestă forme critice ale bolii, tot aici fiind internat şi un pacient suspect – secţia ATI-COVID este plină, acolo fiind îngrijiţi în prezent doi pacienţi confirmaţi, ambilor administrându-li-se oxigen, şi doi pacienţi suspecţi, unul pe oxigen şi unul intubat, iar la secţia de Boli Interne, un pacient internat confirmat cu COVID-19 s-a negativat între timp, continuând să fie tratat. 

De asemenea, la secţia Pediatrie a spitalului judeţean sunt internaţi doi pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2, un copil în vârstă de nouă luni şi mama acestuia, amândoi cu forme mai uşoare ale bolii.

Demn de remarcat este că din cei 36 de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus internaţi la spitalul judeţean, doar patru erau vaccinaţi împotriva COVID-19.   

„La secţia Pediatrie s-a realizat un izolator pentru posibilele cazuri de COVID-19, deocamdată cu două paturi, care, la nevoie, se poate extinde. Se lucrează deja şi la mai multe variante de reorganizare în spital, de exemplu acum secţia de Pneumologie primeşte exclusiv pacienţi COVID-19, pacienţii cu TBC fiind mutaţi la secţia de Fizioterapie. La secţia Boli Infecţioase sunt internaţi momentan şi pacienţi non-COVID şi, dacă vom mai avea nevoie de locuri, atunci pacienţii cu boli infecţioase non-COVID vor fi transferaţi la secţia Dermatologie. În prezent toate paturile ATI sunt ocupate: avem patru paturi ATI-COVID şi la nevoie putem extinde numărul acestora până la zece”, a precizat referentul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, Kiss Edit.

Potrivit sursei citate, începând din data de 30 august, purtarea măştii a devenit obligatorie în toate spaţiile închise ale SJU, „atât pentru personalul angajat, cât şi pentru pacienţi şi vizitatori, indiferent de statusul vaccinării”.

Şi la Odorheiu Secuiesc, numărul persoanelor testate pozitiv la noul coronavirus creşte de la o zi la alta, rata de infectare fiind, joi, de 0,39 la o mie de locuitori în ultimele 14 zile.

La Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 ajunsese, ieri, la 38, în creştere cu cinci cazuri faţă de ziua anterioară.

„Problema este că starea pacienţilor este gravă. Or, la Terapie Intensivă noi avem în total zece paturi, dintre care şase pentru pacienţi COVID şi patru pentru pacienţi non-COVID, ceea ce înseamnă că în prezent nu mai avem paturi libere pentru pacienţi cu COVID-19. La ATI avem deja patru pacienţi COVID intubaţi, iar încă doi primesc oxigen prin mască. Pe secţii avem 22 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 la Boli Infecţioase, iar la Pneumologie încă zece”, a declarat Zӧrgő Noémi, purtătoarea de cuvânt a Primăriei şi Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc.

Reorganizarea celorlalte secţii pentru a putea primi şi pacienţi COVID este o necesitate, însă nu întotdeauna uşor de pus în practică, mai ales pentru cazurile grave, având în vedere că nu în toate secţiile există acces la oxigen.

Şi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19 vaccinaţi se pot număra pe degetele de la o singură mână.

În urma creşterii numărului de persoane testate pozitiv la noul coronavirus, conducerea Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc a luat, începând de luni, 13 septembrie, măsura suspendării vizitelor la pacienţii internaţi, decizie ce urmează să fie menţinută pe întreaga durată a celui de-al patrulea val al pandemiei.

„Măsura este valabilă pentru toţi pacienţii, COVID şi non-COVID, internaţi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, cu excepţia pacienţilor aflaţi în stare foarte gravă sau în fazele finale. În astfel de cazuri, o singură persoană va avea ocazia să viziteze pacientul, cu respectarea tuturor normelor epidemiologice în vigoare, durata vizitei fiind de 15 minute. Data vizitei va fi stabilită împreună cu medicul curant al pacientului”, a menţionat Zӧrgő Noémi.

Ea a adăugat că, în actualul context, Poliţia Locală a intensificat verificările cu privire la respectarea normelor epidemiologice impuse populaţiei: păstrarea distanţării fizice în pieţe şi târguri, respectiv purtarea măştii în spaţiile închise, la supermarket-uri, în magazine şi în instituţiile publice.

„Am făcut tot ce s-a putut, cu toate instrumentele de care dispunem, să le creăm locuitorilor toate condiţiile să se vaccineze, am colaborat cu firmele din oraş şi, începând din luna mai, medicii de la centrele de vaccinare au mers la sediile acestora şi au vaccinat angajaţii, dar se pare că nu au fost de ajuns. Sunt oameni care nu vor să se vaccineze, deşi au posibilitatea, chiar dacă ştiu că au o singură viaţă. Personalul din spital, care se confruntă cu cazuri grave de COVID, are o altă părere”, a conchis Zӧrgő Noémi.

Medicii din Harghita se aşteaptă la creşterea numărului de cazuri COVID-19 în judeţ,  urmând trendul înregistrat la nivel naţional, şi fac apel la locuitorii care nu au făcut-o până acum să se vaccineze, vaccinul fiind „singura modalitate cu adevărat eficientă” împotriva îmbolnăvirii de COVID-19, aflată la îndemâna tuturor.

Potrivit datelor afişate joi de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, localităţile cu cele mai mari rate de incidenţă a bolii din judeţ înregistrate la o mie de locuitori în ultimele 14 zile sunt: Subcetate (1,68‰), Leliceni (1,26‰), Băile Tuşnad (1,25‰).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.