Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Comunicat de presă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Politic » Comunicat de presă
Comunicat de presă

Comunicat de presă

Puterea de dreapta zice că totul e bine în țară, că românii o duc din ce în ce mai bine dar este oarbă și surdă la disperarea oamenilor loviți de scumpirile de nesuportat. Însă adevărul este cel pe care îl știm toți, cel pe care îl simt românii când merg la cumpărături sau plătesc facturi.

Partidul Social Democrat propune proiectul de lege pentru plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze care să-i protejeze pe toți românii în fața acestor scumpiri exagerate.

Prin acest proiect propunem:

1. Oprirea facturilor exagerate prin plafonarea prețului la gaze și energie electrică – pentru următoarele șase luni, după intrarea în vigoare a legii, prețul să fie plafonat la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.

2. Acordarea unui ajutor financiar – statul va suporta până la jumătate din diferența de preț pentru consumatorul final.

3. Taxarea profiturilor producătorilor de gaze și energie – jumătate din profiturile companiilor producătoare să meargă în Fondul Național pentru compensarea pierderilor la furnizori.

Acest proiect de lege trebuie susținut de toate formațiunile politice din România, iar parlamentarii PSD vor discuta cu toate grupurile politice înaintea votului. Doar niște politicieni iresponsabili vor putea respinge o asemenea inițiativă menită să oprească aceste creșteri de preț, multe de nesuportat pentru bugetul unei familii obișnuite din România.

S-a ajuns aici pentru că guvernul condus de PNL s-a grăbit cu liberalizarea pieței energiei. Au făcut-o în mod iresponsabil, fără să ia toate măsurile de siguranță pentru români. Dublarea facturilor înseamnă aproape 1.200 de euro în plus pe an pentru fiecare familie.

            Pensiile nu le-au crescut, așa cum prevedea legea, pentru creșterea salariului minim avem doar niște lamentări ale ministresei de resort (că nu pot fi numite nici măcar declarații) și atunci cum vor putea să facă față scumpirii familiile cu venituri reduse sau pensionarii dacă banii pentru 4 sau 6 luni se vor duce doar pe utilități? Iar scumpirile vor fi în lanț, creșterea prețului la gaze și energie electrică înseamnă și scumpirea pâinii, a medicamentelor și, în final, a tuturor alimentelor, bunurilor și serviciilor!

Compensațiile anunțate de guvern la scumpirile masive ale energiei sunt praf în ochii românilor! În schimb, furnizorii nu doar că rămân cu profiturile uriașe, ci și le pot umfla în continuare, întrucât nu au restricții în majorarea prețurilor. Ce ne propune guvernarea PNL? Ca la o factură în care scumpirea înseamnă 100 de lei în plus, compensația să fie de cel mult 18 lei, adică se rămâne cu o majorare de 82 de lei pe care o va suporta fiecare dintre români. Este o bătaie de joc pentru că se compensează doar o foarte mică parte din creșterile de preț, care – în condițiile scumpirilor continue – va deveni absolut irelevantă.

Soluția adecvată este cea propusă de PSD privind plafonarea temporară a prețurilor în același timp cu acordarea de compensații adecvate atât populației, cât și firmelor care au dificultăți în plata facturilor. Asta face un partid responsabil! Oamenii sunt sătui de circ și de lupte politice cu interese meschine.

Așadar, domnule Cîțu&Co, terminați cu balamucul acesta obscen și nu vă mai jucați cu viețile oamenilor!

Președinte PSD Harghita,

ROMEO ȚEPEȘ-FOCȘA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.