Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi  se pot programa pentru testare gratuită Babeş Papanicolau sau HPV, la spitalul din municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi  se pot programa pentru testare gratuită Babeş Papanicolau sau HPV, la spitalul din municipiu
Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi  se pot programa pentru testare gratuită Babeş Papanicolau sau HPV, la spitalul din municipiu

Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi  se pot programa pentru testare gratuită Babeş Papanicolau sau HPV, la spitalul din municipiu

Femeile din Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul spitalului din municipiul de pe Târnava Mare. Testările se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

La Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic in intervalul orar 08:00-14:00, de luni până vineri, la numărul de telefon 0723/11.13.59 (Cabinet Planificare familială).

Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, semnat de dr. Cosmina Cristina Uzun, manager de proiect, şi Mariana Moldovan-Negoiţă, expert IEC, acordarea serviciilor medicale de screening – recoltare test Babeş Papanicolau (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează în Cabinetul de Planificare familială (str. Bethlen Gabor, nr. 72), de luni până vineri, între orele 08:00 şi 14:00.

„În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului”, se arată în documentul citat.Conform sursei citate, dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin, femeii fiindu-i recomandată o nouă testare peste 5 ani!

„Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului-screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament”.

***

Pentru testare gratuită Babeş Papanicolau sau HPV se pot face programări şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc şi la Spitalul Municipal Topliţa.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.