Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2023Numărul infracţiunilor constatate, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2023
Numărul infracţiunilor constatate, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2023</i></h5>Numărul infracţiunilor constatate, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2023
Numărul infracţiunilor constatate, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022

  • Amenzi în valoare de 19.000 lei în urma celor aproximativ 120 de acţiuni de control a circulaţiei materialului lemnos

Tendinţa de scădere a tăierilor ilegale de material lemnos de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita s-a menţinut şi în trimestrul I al acestui an, conform raportării oficiale. În primul trimestru al acestui an, pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita au fost constatate un număr de 3 infracţiuni, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022, când au fost înregistrate 6 astfel de fapte. De altfel, potrivit raportului anual de activitate al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru anul 2022, la analiza indicatorului tăieri ilegale de arbori, Direcţia Silvică Harghita se situa pe locul 40 din 41 de subunităţi de la nivel naţional, într-un clasament după volumul tăiat ilegal mc la 100 ha. Astfel, conform acestui raport anual al RNP – Romsilva, la Direcţia Silvică Harghita, în anul 2022, volumul tăiat ilegal raportat la 100 ha a fost de 0,15 metri cubi.

Revenind la Analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de specialiştii DS Harghita pe trimestrul I al anului 2023, în perioada amintită a fost aplicată şi o amendă, în valoare de 1.000 de lei, pentru tăieri de arbori de pe suprafeţele cu vegetaţie forestieră în afara fondului forestier. Reamintim că modificările aduse Codului silvic în 2020 prevăd, printre altele, că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

În perioada analizată, de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 32 metri cubi material lemnos, faţă de 18 mc în primul trimestru al lui 2022. Valoarea pagubelor rezultate în urma tăierilor ilegale a fost, în acest an, de aproximativ 19.000 lei.

Din totalul de 32 mc material lemnos tăiat ilegal, 21 de metri cubi, în valoare de peste 16.000 lei, nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic este imputată pădurarilor.

În perioada de referinţă, pe suprafeţele administrate de DS Harghita nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv sau incendii în fond forestier.

În primele trei luni ale anului 2023 au fost efectuate 63 de controale la instalaţiile de debitat lemn rotund sau depozite, fiind aplicată o amendă de 5.000 lei şi confiscându-se 10 mc material lemnos.

Din cele cinci structuri silvice din cadrul DS Harghita, pe suprafeţele administrate de Ocoalele Silvice (OS) Tulgheş, Borsec, Homorod şi Miercurea-Ciuc nu au fost constatate infracţiuni. Toate cele trei infracţiuni au fost înregistrate la OS Topliţa, unde în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost constatate două astfel de fapte. La OS Miercurea-Ciuc a fost aplicată amenda de 1.000 lei pentru tăierea a trei metri cubi de arbori de pe suprafeţele cu vegetaţie forestieră în afara fondului forestier. La OS Tulgheş, în fondul forestier de stat au fost înregistraţi cei 21 metri cubi de lemn care nu au putut fi justificaţi de pădurari.

În primul trimestru al acestui an, personalul silvic din cadrul direcţiei silvice împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita au efectuat un număr de 121 de acţiuni de control a circulaţiei materialului lemnos. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost efectuate 159 de astfel de controale. În acest an au fost aplicate 20 de amenzi (33 în 2022), în valoare de 19.000 lei. De asemenea, în urma acestor acţiuni a fost confiscată cantitatea totală de 28 mc material lemnos.

***

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.659 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.329 ha). Din acest total, 22.631 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.