Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea Ciuc, în primele 9 luni ale anului: Numărul deceselor a scăzut, cel al naşterilor s-a menţinut, iar al căsătoriilor „a intrat în colaps” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
În Miercurea Ciuc, în primele 9 luni ale anului:
Numărul deceselor a scăzut, cel al naşterilor s-a menţinut, iar al căsătoriilor „a intrat în colaps”
<h5><i>În Miercurea Ciuc, în primele 9 luni ale anului:</i></h5> Numărul deceselor a scăzut, cel al naşterilor s-a menţinut, iar al căsătoriilor „a intrat în colaps”

În Miercurea Ciuc, în primele 9 luni ale anului:
Numărul deceselor a scăzut, cel al naşterilor s-a menţinut, iar al căsătoriilor „a intrat în colaps”

Pe baza datelor furnizate de serviciul de evidenţă a populaţiei din cadrul primăriei, edilul municipiului Miercurea Ciuc a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, câţiva indicatori sociali după 9 luni scurse din acest an, comparând valorile cu cele din anii trecuţi, spre a vedea în ce măsură ciucanii au fost sau nu afectaţi de pandemie.

Astfel, spunea Ráduly Róbert Kálmán, în primele 9 luni ale acestui an s-a observat o scădere importantă a numărului de decese. Iar acest lucru, sublinia primarul, s-a produs „în pofida faptului că toţi zic dom’le pandemia”, deşi în ultima perioadă „comunicarea guvernamentală este preponderent pe chestiunea COVID”, fiind vorba chiar de o comunicare „agresivă pe toate canalele media (electronică, scrisă, televiziuni, radio) cu bani mulţi”.

Astfel, cifrele arată faptul că în Miercurea Ciuc, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, în 2018 s-au înregistrat 528 de decese, în 2019 au fost 533, iar în acest an „doar 505, deci o scădere semnificativă pe datele efective” – spunea Ráduly Róbert Kálmán.

Legat de numărul căsătoriilor, primarul municipiului zicea că nu se poate spune că a scăzut, ci că „a intrat în colaps”. Dacă în primele 9 luni din 2018 şi 2019, numărul căsătoriilor civile oficiate în primărie a fost puţin peste 200 (201, respectiv 205), în acest an s-au oficiat doar 88.

La polul opus se află divorţurile, care au înregistrat o creştere în această perioadă: în 2018 au fost 70 de divorţuri, în 2019 – 36, iar anul acesta am avut 84.

Singurul indicator care a rămas constant a fost cel al naşterilor. Dar, în acest caz, dacă pandemia a avut sau nu influenţă, se va putea spune doar începând de la sfârşitul lui decembrie şi până undeva prin iunie, adică când se împlinesc 9 luni de la pandemie.

O altă statistică prezentată de Ráduly Róbert a fost cea legată de mobilitatea pe termen scurt, adică a flotantelor aplicate. Dacă în 2018 şi 2019 au fost în jur 2.000 de oameni care au solicitat flotant (şi-au stabilit reşedinţa) pe Miercurea Ciuc, în această perioadă au fost aplicate doar 618 flotante.

Eficienţă mai bună a funcţionarilor publici de la evidenţa populaţiei

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a mai vorbit despre Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEV), mai exact despre situaţia eliberării cărţilor de identitate.

Acesta preciza că după ce timp de două luni serviciul a fost închis pentru a se evita contactul fizic, au urmat 4 luni şi 10 zile (22 mai – 30 septembrie) de muncă, timp în care s-au eliberat mai multe documente decât media lunară dintr-un an normal. Ca cifre în acest sens: anual, la SPCLEV Miercurea Ciuc se prezintă 10.500-10.800 de persoane, iar în cele aproximativ 4 luni şi jumătate au fost 5.355 de persoane. De asemenea, dacă anual se produc undeva pe la 7.800 de cărţi de identitate, în acest timp au fost realizate peste 4.400.

Ráduly Róbert a mai precizat faptul că această creştere a productivităţii muncii în cadrul SPCLEV Miercurea Ciuc s-a datorat şi colaborării cu celelalte primării deservite de serviciu (este vorba de un areal cuprins între Sândominic, localităţile de la Valea Ghimeşului şi până la Băile Tuşnad). Astfel, programarea s-a făcut doar prin intermediul primăriilor, iar în cadrul acestora se aflau funcţionari publici care au verificat dosarele persoanelor care doreau să-şi schimbe buletinele. În aceste condiţii, foarte puţină lume a fost refuzată la ghişeu şi trimisă pentru completarea dosarului.

Revenire la programarea online

Cu ocazia conferinţei de presă de ieri, primarul municipiului Miercurea Ciuc a mai precizat că începând din această săptămână programarea la SPCLEV se face exclusiv online, pe pagina de Internet miercureaciuc.ro.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.