Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul de cititori de la Biblioteca Judeţeană este în creştere | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură » Numărul de cititori de la Biblioteca Judeţeană este în creştere
Numărul de cititori de la Biblioteca Judeţeană este în creştere

Numărul de cititori de la Biblioteca Judeţeană este în creştere

Numărul de cititori înregistrat în 2013 la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc este în creştere, atât copiii, cât şi tinerii numărându-se printre cei care au împrumutat cărţi.

Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană, a declarat că în anul 2013 s-au înregistrat 5.524 de cititori, faţă de aproximativ 4.500 cât reprezintă media unui an obişnuit. Cei 5.525 de cititori au făcut 64.000 de vizite la bibliotecă, dintre care 45 de mii pentru lectură, iar restul pentru a participa la cele 290 de activităţi culturale care s-au desfăşurat, pentru folosirea Internetului sau pentru participarea la cursurile organizate. În cursul anului trecut au fost împrumutate 88.000 de publicaţii de la Biblioteca Judeţeană, faţă de aproximativ 70.000, cât a fost media anilor precedenţi.

Creşterea numărului de cititori şi de publicaţii împrumutate se datorează faptului că Biblioteca s-a mutat, de aproximativ un an, într-un sediu nou şi oferă condiţii de lectură şi petrecere a timpului liber la standarde europene.

Cei mai mulţi cititori, respectiv 2.219, au vârsta cuprinsă între 14 şi 25 ani, pe locurile următoare situându-se cei care au între 26 şi 40 ani, copiii şi persoanele care au peste 41 ani.

Melinda Bedo a explicat că se observă că cei mici vin cu plăcere la bibliotecă, unii citesc în sălile de lectură, iar alţii aleg chiar să-şi facă temele aici, până când părinţii lor îşi termină programul la serviciu.

Datele statistice arată că cititorii caută foarte mult literatură contemporană, atât română, cât şi maghiară, în condiţiile în care o treime din fondul bibliotecii îl reprezintă cărţile de beletristică. Potrivit sursei citate, cititorii sunt destul de pretenţioşi, „aleg cărţi care arată bine, nu sunt uzate şi preferă o ediţie veche, în locul uneia noi”.

Fondul instituţiei culturale se ridică la aproximativ 200.000 de documente, iar colecţiile nu sunt separate pe limbi, ci pe tematici, fiind încurajată întrepătrunderea dintre culturi. (Agerpres) 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.