Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din bilanţul CJPC Harghita: Amenzi de peste 3 milioane şi produse oprite de la comercializare în valoare de peste 360.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Din bilanţul CJPC Harghita: Amenzi de peste 3 milioane şi produse oprite de la comercializare în valoare de peste 360.000 lei
Din bilanţul CJPC Harghita: Amenzi de peste 3 milioane şi produse oprite de la comercializare în valoare de peste 360.000 lei

Din bilanţul CJPC Harghita: Amenzi de peste 3 milioane şi produse oprite de la comercializare în valoare de peste 360.000 lei

Conform unui bilanţ al activităţii pe 2013 – prezentat în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural Harghita – Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, a efectuat 2.190 de acţiuni de control. Acestea au fost realizate ca urmare a unor reclamaţii, în cadrul controalelor inopinate, a unor tematici proprii sau a tematicilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

În urma acestor controale au fost întocmite 1.419 procese verbale de constatare a contravenţiei; 775 procese verbale de constatare; 103 procese verbale de distrugere şi 5 procese verbale de prelevare.

Cele mai multe acţiuni au vizat produsele alimentare şi nealimentare – 846, respectiv 648 acţiuni. În schimb, cele mai puţine controale au fost făcute în domeniul produselor şi serviciilor financiare – 17 acţiuni. Alte 380 de acţiuni au cuprins serviciile nealimentare, iar 246 au avut în vedere serviciile alimentare.

Din cele 1.419 procese verbale de constatare a contravenţiei, 647 au fost întocmite în urma unor abateri la produsele alimentare, iar 384 pentru produsele nealimentare. În domeniul financiar (produse şi servicii) au fost întocmite 11 astfel de procese verbale, iar pentru abaterile din cadrul serviciilor nealimentare şi alimentare au fost completate 177, respectiv 194 procese verbale de constatare a contravenţiei.

Produse oprite definitiv de la comercializare în valoare de peste 36.000 de lei. Amenzi de peste 3 milioane de lei

Potrivit raportului realizat de CJPC Harghita, scopul acţiunilor de control este de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.

Pe parcursul anului trecut, inspectorii CJPC Harghita au dispus oprirea definitivă de la comercializare şi eliminarea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de 36.467,2 lei, din care mărfurile comunitare au avut o valoare de peste 30.000 lei.

În acelaşi timp, din cauza unor abateri, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 306.663 lei, fiind luate, în acest sens, şi măsuri de intrare în legalitate.

De asemenea, au fost distruse mărfuri în valoare de 8.151,1 lei.

Pe lângă oprirea, definitivă ori parţială, a anumitor produse de la comercializare, inspectorii CJPC Harghita au aplicat şi 705 procese verbale de constatare a contravenţiei, valoarea amenzilor acordate în 2013 ridicându-se la 3.173.500 lei, iar valoarea vărsămintelor la bugetul statului a fost de 386.700 lei.

Peste 500 de reclamaţii depuse la CJPC. O sută au fost neîntemeiate

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, la sediul CJPC Harghita au fost înregistrare 509 de reclamaţii, cele mai multe plângeri din partea consumatorilor vizând serviciile nealimentare – 282. Deşi inspectorii au întocmit cele mai multe procese verbale în urma abaterilor constatate la produsele alimentare, doar 44 de reclamaţii venite din rândul populaţiei au vizat aceste mărfuri.

În acelaşi timp, la sediul CJPC Harghita au mai fost înregistrate 102 plângeri privind produsele nealimentare şi 52 sesizări faţă de serviciile financiare.

Din cele 509 de sesizări, 105 s-a dovedit că nu erau întemeiate, iar 82 au fost rezolvate pe cale amiabilă. Alte 205 au fost concluzionate ca fiind întemeiate şi soluţionate pozitiv, 53 au fost redirecţionate şi 10 retrase. Au rămas, în schimb, 9 reclamaţii nesoluţionate din diferite motive.

În urma reclamaţiilor depuse la sediul CJPC Harghita, valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii este de 178.113,4 lei.

Se mai precizează faptul că, pe lângă controale şi amenzi, CJPC Harghita a realizat şi 162 acţiuni de consiliere a operatorilor economici în cadrul cărora li s-au adus informaţii privind legislaţia în vigoare, legislaţia specifică produsului sau serviciului, în cadru organizat sau individual, cu exemple de abateri de la normativele în vigoare. Totodată, acţiuni de informare au fost organizate în rândul tinerilor consumatori, prin participarea comisarilor la orele materiilor opţionale din şcoli.

În final, amintim că toată această activitate din 2013 s-a realizat cu un număr mediu de personal de 6 comisari, din care 5 comisari cu atribuţii de control, comisariatul fiind condus de către un comisar şef adjunct.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.