Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul bolnavilor incluşi în Programele naţionale de diabet zaharat, oncologie şi supleere a funcţiei renale creşte anual | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Numărul bolnavilor incluşi în Programele naţionale de diabet zaharat, oncologie şi supleere a funcţiei renale creşte anual
Numărul bolnavilor incluşi în Programele naţionale de diabet zaharat, oncologie şi supleere a funcţiei renale creşte anual

Numărul bolnavilor incluşi în Programele naţionale de diabet zaharat, oncologie şi supleere a funcţiei renale creşte anual

În şedinţa Colegiului Prefectural, care a avut loc la sfârşitul lunii trecute, CAS Harghita a prezentat un Raport privind derularea Programelor naţionale de sănătate la nivelul judeţului nostru, din care a rezultat că, asemenea celorlalte judeţe din ţară, şi la noi programul cu cei mai mulţi pacienţi în evidenţă este cel de diabet zaharat, numărul lor înregistrând anual o tendinţă de creştere. Şi asta în condiţiile în care, s-a afirmat, „nu dispunem încă de medici de specialitate diabetologi suficienţi pentru o acoperire zonală bună”.

Tot în creştere este şi numărul bolnavilor din Programul de oncologie, situaţia lor fiind ceva mai complicată prin aceea că, datorită lipsei acute de medici de specialitate oncologie-hematologie, ei ajung mai greu la tratamentele necesare, fiind nevoiţi să se adreseze centrelor universitare, nu doar pentru diagnosticări speciale ori controale periodice, ci chiar pentru prescrierea tratamentelor.

Desfăşurat în sistem privat şi în condiţii foarte bune, după cum a afirmat d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele Casei, programul cu cheltuielile cele mai mari este cel de supleere a funcţiei renale, numărul bolnavilor dializaţi fiind şi în acest caz în creştere de la an la an.

Referindu-mă pe scurt la Programul naţional de oncologie reţin din acelaşi raport că, în primul semestru al anului în curs, la nivelul judeţului nostru au beneficiat de medicamente specifice 825 de bolnavi, pentru 28 a fost necesară aprobarea CNAS şi pentru 19 aprobarea CAS.

De menţionat ar mai fi de asemenea faptul că, în Harghita, programul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice se desfăşoară numai prin SJU Miercurea-Ciuc şi prin farmaciile cu circuit deschis aflate în contract cu Casa.

Cât priveşte Programul naţional de diabet zaharat, el se derulează atât prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, cât şi prin Spitalele municipale din Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, respectiv prin farmaciile cu circuit deschis. În acest caz, în primul semestru din 2014, au fost trataţi 9.788 bolnavi de diabet zaharat, pentru care costurile cu medicamentele s-au ridicat la 5.141.550,03 lei, iar cele cu materialele sanitare şi analizele medicale la 702.215,85 lei.

Cu sumele cele mai mari, dar şi cu condiţiile cele mai bune, Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică se desfăşoară prin SC Diaverum România SRL, la Centrele de dializă din Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc. În primul dintre ele, pe parcursul semestrului I au fost dializaţi 115 bolnavi, din care, potrivit raportorului, 7 bolnavi cu hemodiafiltrare on-line, 1 bolnav cu dializă peritoneală continuă şi 4 bolnavi în tranzit. În acelaşi interval de timp au intrat în program 15 bolnavi noi, nu a fost transplantat nici unul şi 6 au decedat.

La Odorheiu-Secuiesc au fost dializaţi 63, din care 8 în tranzit şi 1 bolnav cu dializă peritoneală. În primele 6 luni ale anului în curs au mai intrat în program 6 bolnavi, nu a fost nici un transplant, dar au fost 4 decese.

Deşi în legătură cu acest program ar mai fi încă multe de spus, aşa cum ar mai fi şi despre toate celelalte derulate în Harghita, eu mă limitez la a mai consemna doar atât: centrul din municipiul reşedinţă de judeţ este dotat cu 22 de aparate de dializă, din care 2 cu filtre suplimentare ce permit efectuarea hemodiafiltrării intermitente on-line, iar cel din municipiul de pe Târnava Mare cu 16.

Cu sublinierea că în raportul prezentat au mai fost făcute referiri şi la alte Programe naţionale de sănătate, cum ar fi de pildă cel de tratament al hemofiliei şi talasemiei sau cel de ortopedie (endoprotezare), le urez persoanelor incluse în aceste programe multă sănătate!

Nu pot să închei însă acest articol fără a mai reţine din prezentarea făcută încă ceva: în fiecare an, consumul per total a fost mai mare decât bugetul alocat! Dar pentru că diferenţa este justificată prin sumele destinate acoperirii cheltuielilor făcute cu Programul de dializă, care nu sunt cuprinse în bugetul CAS Harghita contractate fiind de către CNAS, bugetul anual se suplimentează la finele anului şi astfel problemele de natură financiară sunt rezolvate!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.