Nu pentru toate medicamentele se va aplica compensarea cu 90% pentru persoanele cu pensii de până la 1.429 de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 decembrie 2022
Home » Sănătate » Nu pentru toate medicamentele se va aplica compensarea cu 90% pentru persoanele cu pensii de până la 1.429 de lei
Nu pentru toate medicamentele se va aplica compensarea cu 90% pentru persoanele cu pensii de până la 1.429 de lei

Nu pentru toate medicamentele se va aplica compensarea cu 90% pentru persoanele cu pensii de până la 1.429 de lei

  • Precizări legate de prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite în urma modificării plafonului veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90%

La sfârşitul anului trecut, în presa naţională a apărut o ştire, preluată şi de publicaţia noastră, în care se preciza că de la 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, dar fără să se mai precizeze şi alte detalii.

Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate a emis un comunicat de presă în care sunt punctate compensările aplicate în funcţie de sublista în care se găsesc medicamentele.

Astfel, procentul de compensare al medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor (Denumirea Comună Internaţională) este următoarea:

– sublista A este de 90% din preţul de referinţă;

– sublista B este de 50% (cu excepţia pensionarilor cu venituri de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care procentul este de 90%) din preţul de referinţă;

– sublista C este de 100% din preţul de referinţă;

– sublista D este de 20% (cu excepţia categoriilor de asiguraţi menţionate în sublista C3 – copii, elevi, gravide, lehuze – pentru care procentul este de 100%) din preţul de referinţă.

În ceea ce priveşte compensarea cu 90% a preţului medicamentelor pentru persoanele cu venituri din pensii de până la 1.429 lei, aceasta se aplică numai celor care fac parte din sublista B, dar şi aici sunt câteva condiţii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate şi gratuite, a căror valoare  la nivelul preţului de referinţă/prescripţie poate fi până la 330 lei/lună (maximum 3 medicamente din lista B a cărei contravaloare la nivelul preţului de referinţă este de până la 330 lei/lună, fără a depăşi numărul maxim de 7 medicamente din sublista A, B şi D)”, se precizează în cadrul comunicatului.

Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv s-a făcut după ce a fost majorat punctul de pensie cu 10% şi astfel să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90% din sublista B.

CAS Harghita mai precizează faptul că ajutorul financiar pe care îl vor primi în această lună persoanele cu pensii de până la 1.600 de lei nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripţii medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

Cum se acordă această compensaţie?

În momentul eliberării reţetei, explica ec. Duda Tihamer Attila, directorul general al CAS Harghita, medicul de familie are în sarcină verificarea dacă persoana pensionară are dreptul să beneficieze de această reducere la preţul medicamentelor. Verificarea se face simplu, pe baza cuponului de pensie.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.