Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita – partea a II-a | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita – partea a II-a
Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita – partea a II-a

Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita – partea a II-a

  • Am vorbit în prima parte a acestui material despre lucrările de anvergură ce vor fi lansate în acest an în câteva dintre localităţile judeţului, investiţii pentru care primăriile au câştigat fonduri europene şi nu numai. Astăzi vă prezentăm proiectele Consiliului Judeţean Harghita şi pe cele ale municipiului Topliţa

Borboly Csaba: „2022 va fi anul tineretului”

Consiliul Judeţean Harghita continuă să dezvolte judeţul urmărind cele treisprezece axe prioritare stabilite în strategia generală aferentă perioadei 2021-2027: Economic, Dezvoltare rurală, Turism, dezvoltarea Serviciilor sociale, Cultură, Tineret, Sport, Protecţia monumentelor istorice, pomenindu-le doar pe cele mai importante dintre ele.

„Anul 2022 va fi anul tineretului, pentru care ne pregătim să depunem proiecte de finanţare internă şi externă. Ne vom concentra şi mai mult asupra tineretului, dorim să creăm oportunităţi utile şi în afara programului de studiu. Vom acorda o atenţie deosebită spaţiilor utilizate de tineri, vom promova şi susţine familiile. În cadrul acestor programe aşteptăm implicarea ca parteneri a actorilor sociali interesaţi, începând de la instituţiile de învăţământ, Culte şi continuând cu sfera civilă. Pe lângă acest deziderat, continuăm dezvoltarea judeţului pe baza celor 13 axe prioritare, dat fiind că dezvoltarea asistenţei medicale, construcţia de drumuri, dezvoltarea turismului, asigurarea siguranţei locuitorilor sunt la fel de importante. Şi în anul 2022 urmărim ca judeţul Harghita să fie un judeţ bun de locuit, în care toţi cei care trăiesc aici să se simtă acasă”, declară Borboly Csaba, şeful administraţiei publice judeţene harghitene.

Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa: „Cel mai important proiect al nostru este finalizarea reţelei de gaz şi darea ei în folosinţă

Este un proiect atât de important, încât eforturile financiare pe care le necesită influenţează major punerea în practică a celorlalte obiective aflate pe lunga listă a Primăriei Topliţa.

„Cel mai important proiect, pe care toţi topliţenii îl aşteaptă, este introducerea gazului metan atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei privaţi şi instituţii. Implementarea infrastructurii va începe de îndată ce timpul va permite demararea lucrărilor”, precizează Dumitru Olariu, primarul municipiului situat în nordul Depresiunii Giurgeu.

„Vrem să terminăm până în decembrie cu toată reţeaua de gaz, avem promisiunea constructorului, cu condiţia să avem toată suma din contract, ceea ce înseamnă bugetul nostru pe anul acesta. Vedem ce venituri avem de la primărie, vedem ce aşezăm pe partea de gaz şi, în funcţie de asta, vom trece la punerea în practică a celorlalte obiective”, adăugă administratorul public al municipiului Topliţa, Dan Ciprian Rugină.

Un alt proiect important în viitorul imediat este extinderea reţelelor de apă şi de canalizare pe zece străzi din municipiul Topliţa, care include, între altele, şi strada Vilelor până la pârtia de schi, reabilitarea reţelei magistrale de apă de la Staţia de captare a apei – Uzina de Apă şi înfiinţarea unei noi staţii de pompare a apei pe strada Stejarului.

„Au fost depuse şi se află în diferite faze de implementare proiecte pe: reabilitarea termică a zece blocuri de locuinţe, reabilitarea termică a spitalului municipal şi achiziţia de staţii auto de reîncărcare electrică în cinci locaţii. Pe lângă acestea se pot menţiona proiectele care acum sunt în lucru, cum ar fi construirea unui bloc cu patru locuinţe de serviciu pe strada Cerbului, în locaţia fostei centrale termice; construirea de locuinţe pe strada Sportivilor; construirea unui pod peste Valea Topliţei pe strada Ştefan Cel Mare”, detaliază edilul.

În prezent, în municipiul Topliţa se află în derulare mai multe proiecte din fonduri nerambursabile europene: „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea clădirilor C2 şi C3 din cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu”, un proiect în valoare de peste 7,6 milioane de lei şi „Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Topliţa”, care include: construirea unei săli de sport la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie”, construirea unei săli de sport la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii, care necesită mai mult de 7,6 milioane de lei.

Iar creşterea eficienţei energetice a iluminatului public din municipiul Topliţa se va realiza printr-un proiect de aproximativ 8,177 de milioane de lei, aflat în curs de implementare.

Un alt proiect îndelung aşteptat vizează reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal.

„În cazul acestui proiect suntem deja în faza de licitaţie şi anul acesta cabinetele vor fi dotate cu aparatură nouă. În afara acestuia, avem în implementare un proiect care şi-a propus «Dezvoltarea măsurilor referitoare la prevenirea corupţiei în Municipiul Topliţa». În evaluare se află următoarele proiecte: «Îmbunătăţirea infrastructurii TIC a şcolilor din municipiul Topliţa», «Reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice, de ventilare şi tratare a aerului», precum şi infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa”, ne spune primarul Olariu.

Primăria municipiului Topliţa a reuşit să finalizeze digitalizarea instituţiei administrative.

„Am reconstruit tot ceea ce înseamnă reţea de fibră optică, soft-uri, calculatoare, avem soft integrat – 12 module – avem soft integrat cu şcolile şi cu spitalul, iar din decembrie am dat drumul spaţiului virtual, unde omul intră şi are la dispoziţie 80 de formulare pe care le poate completa online, fără să fie nevoit să vină până la primărie. În momentul de faţă poate să îşi elibereze astfel un certificat fiscal, poate să înregistreze o casă sau o maşină. În momentul de faţă, locuitorii au la dispoziţie patru module active experimental”, detaliază administratorul public al municipiului.

În prezent se lucrează la finalizarea documentaţiilor pentru noi proiecte menite să atragă finanţări europene prin PNRR şi prin noul Program Operaţional Regional.

Şi o veste bună pentru iubitorii de mişcare în aer liber, într-un spaţiu mirific: anul trecut municipalitatea a reuşit să intabuleze din domeniul statului în cel al primăriei terenul pe care se construieşte pista de bicicletă, lungă de 7,5 kilometri, ce se desfăşoară pe traseul fostei Mocăniţe.

„A fost un demers de durată, întrucât în ultimii 30 de ani a fost ocupat abuziv de unii şi de alţii. Am negociat cu proprietarii care s-au extins şi am reconstruit culoarul, lung de 7,5 kilometri, iar anul acesta ne-am propus să îl asfaltăm, ca să poată fi folosit. Pista de biciclete va urma un traseu departe de drumul naţional, traversând păduri şi păşuni. Finalizarea lui necesită o investiţie serioasă, dar merită, pentru că este un obiectiv foarte important”, a concluzionat Dan Ciprian Rugină.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.