Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii pentru anul 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii pentru anul 2022
Indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii pentru anul 2022

Indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii pentru anul 2022

  • Casa Judeţeană de Pensii Harghita a anunţat care sunt indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii în acest an. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.095 de lei începând din 1 ianuarie 2022

Potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii Harghita, cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele: 25% – cea datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% – cota datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă; 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă şi cota de 21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60, pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

„În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă”, menţionează Dósa Erika, directoarea executivă a Casei Judeţene de Pensii Harghita.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii.

„În situaţia participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri se utilizează un indice de corecţie de 0,85000”, precizează Dósa Erika.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată), iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.

Începând din prima zi a noului an, valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei, iar indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.

Cuantumul ajutorului de deces începând din data de 1 ianuarie 2022 este de 6.095 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi de 3.048 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 1.269 lei.

Alte precizări

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată. Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%”, a specificat directoarea executivă interimară a Casei Judeţene de Pensii Harghita.

Potrivit sursei citate, persoanele fizice cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60, pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.