Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Nu banii sunt întotdeauna garanţia succesului într-un proiect de mediu” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Nu banii sunt întotdeauna garanţia succesului într-un proiect de mediu”
„Nu banii sunt întotdeauna garanţia succesului într-un proiect de mediu”

„Nu banii sunt întotdeauna garanţia succesului într-un proiect de mediu”

  • În 22 ianuarie 2020, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat cea de-a 15-a ediţie a programului Spaţii Verzi
  • Bugetul total pentru finanţarea proiectelor în cadrul programului Spaţii Verzi este de 796.000 de lei; în cadrul ediţiilor precedente bugetul programului a fost de aproximativ 683.000 de le
  • Peste 600 de proiecte au fost finanţate cu 7,5 milioane lei în ediţiile anterioare ale programului
  • Suprafaţa terenului reabilitat în cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane, în cadrul celor 14 ediţii, a depăşit suprafaţa statului Vatican

„De 15 ani, programul Spaţii Verzi educă şi formează tinerii în spiritul respectului faţă de natură, contribuind astfel la crearea unui mediu mai curat şi mai sănătos. MOL România este partener de încredere  al comunităţii printr-o serie de platforme şi iniţiative de responsabilitate socială privind mediul, sănătatea, cultura sau educaţia, prin care am încercat să identificăm şi să acoperim nevoi reale ale comunităţilor. Spaţii Verzi este cea mai veche platformă de responsabilitate socială a companiei, prin care am reuşit nu doar să contribuim la crearea unui mediu mai curat, dar şi la creşterea  gradului de conştientizare a problemelor de mediu în rândul a sute de mii de copii şi tineri” – a declarat, printre altele, Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL România, prezentă la conferinţa de presă organizată la sediul Fundaţiei pentru Parteneriat cu prilejul lansării celei de-a 15-a ediţie a programului Spaţii Verzi.

De reţinut

Organizaţiile de mediu pot depune, până la data de 20 februarie 2020, cereri de finanţare pentru proiecte care se încadrează într-una din cele două componente ale programului: Spaţii Verzi Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate. Proiectele selectate în cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane primesc o finanţare maximă de 11.000 de lei per proiect, în timp ce finanţarea pentru componenta Arii Naturale Protejate este de maximum 26.000 de lei per proiect.

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanţate proiecte care vizează reabilitarea sau crearea de spaţii verzi, în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educaţie ecologică şi de sănătate. De asemenea, în aceeaşi categorie sunt eligibile şi proiecte având ca temă Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi care implică activităţi şi acţiuni ce presupun un grad ridicat de implicare a comunităţii.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt eligibile  proiectele de promovare şi popularizare a ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul ONG-urilor şi şcolilor, precum şi a comunităţilor locale.

Cel mai longeviv program din ţară

Atât doamna director general Camelia Ene, cât şi directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, Potozky László, au scos în evidenţă faptul că Programul Spaţii Verzi este cel mai longeviv program din ţară. Cei doi  parteneri – MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat – au reuşit nu doar să continue programul început în 2006, ci mai ales să-l extindă îmbunătăţind-ul continuu pentru a asigura accesul cât mai multor persoane şi pentru a creşte impactul proiectelor în comunităţi. Rezultatele obţinute vin în sprijinul acestor afirmaţii. Peste 235.000 de persoane au fost implicate în proiectele derulate prin platforma Spaţii Verzi în cele 14 ediţii anterioare, ceea ce înseamnă mai mult decât populaţia Ploieştiului, se impune a fi amintit şi faptul că peste 81.000 de arbori şi arbuşti, echivalentul a 16 copaci pe zi, au fost plantaţi în cadrul programului. De asemenea, a fost înverzită o suprafaţă de peste 550.000 mp, ceea ce ar însemna echivalentul a 80 de terenuri de fotbal.

„La finalul fiecărui an – a declarat directorul Fundaţiei pentru Parteneriat – analizăm ce s-a întâmplat şi căutăm aspectele care pot fi îmbunătăţite. Din analiza anului trecut au reieşit aspecte care au meritat să fie discutate şi schimbate. Cred că cel mai important lucru în situaţia actuală, când preţurile, veniturile, costurile cresc, a fost să creştem anul acesta suma totală care va fi alocată celor două componente. MOL România a acceptat cererea noastră şi a suplimentat finanţarea cu peste 100.000 de lei, deci vom avea la dispoziţie aproape 800.000 de lei, mai exact 796.000 lei, pentru cele două componente şi, evident, au crescut inclusiv sumele care pot fi solicitate prin intermediul celor două componente. Astfel, la componenta Spaţii Verzi Urbane, suma maximă ce poate fi solicitată a crescut la 11.000 lei faţă de 10.000 lei, iar la componenta Arii Naturale Protejate a crescut de la 20.000 la 26.000 lei. Trebuie să mai scot în evidenţă încă un aspect, anume că: cu 10.000 şi 20.000 de lei au fost realizate proiecte care au făcut mai multe activităţi decât unele pe care le-am văzut şi au fost finanţate cu 50.000 şi 100.000 de lei. În concluzie, dacă vreţi, nu banii sunt întotdeauna garanţia succesului într-un proiect de mediu sau de oricare gen. Aceste proiecte sunt făcute cu inimă, cu suflet şi chiar ar merita mai mulţi bani. De aceea şi continuăm împreună cu MOL România acest demers, deoarece aceste proiecte sunt mobilizatoare, sunt proiecte care se fac cu inimă şi dăruire”.

Câştigătorii premiului Spaţii Verzi Urbane 2019

Având în vedere faptul că din numărul mare de proiecte implementate în cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane cu rezultate excelente, finanţatorii au decis premierea a două proiecte, care au respectat în egală măsură criteriile pentru obţinerea acestui premiu.

Prima câştigătoare a premiului Spaţii Verzi Urbane 2019 este Asociaţia  de Părinţi „Petru Rareş” Piatra Neamţ pentru proiectul intitulat ceasul floral de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Din scurta prezentare am reţinut faptul că au fost organizate sesiuni de informare, conştientizare, reciclare creativă, ecologizări şi activităţi sportive. 72 de voluntari s-au mobilizat pentru decopertarea, pregătirea şi amenajarea finală a ceasului şi pentru plantarea a peste 270 arbuşti şi a peste 500 de plante perene. Voluntarii, majoritatea elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”, au prestat peste 460 de ore pentru schimbarea aspectului unui spaţiu de 425 mp, care, după cum s-a spus, îşi va lăsa puternic amprenta asupra imaginii municipiului Piatra Neamţ şi a comunităţii sale.

A mai câştigat premiul Spaţii Verzi Urbane 2019 Asociaţia „Piticot” Dej  cu proiectul „Joc şi veselie, în curte-i armonie”. Pe scurt, în cadrul proiectului au fost amenajate o alee senzorială, un labirint şi o grădină cu plante aromatice şi s-au plantat peste 150 de flori în curtea grădiniţei. Totodată, s-a vopsit gardul grădiniţei în culori vesele, s-a echipat spaţiul de joacă, s-a recondiţionat mobilierul existent în curte, s-au plantat peste 200 de arbori şi arbuşti, îndeplinind astfel scopul proiectului, şi anume protejarea mediului înconjurător  prin reabilitarea unui spaţiu verde de 2.500 mp pentru toţi copiii comunităţii din Dealul Florilor.

Câştigătorul premiului Arii Naturale Protejate 2019 este tot o asociaţie, şi anume Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice.

„Împreună pentru salvarea animalelor sălbatice – împreună pentru arii protejate” este un proiect al cărui scop declarat este creşterea ratei de succes în salvarea animalelor sălbatice aflate în dificultate. În cadrul proiectului, a fost achiziţionat şi amenajat un spaţiu pentru găzduirea animalelor rănite sau bolnave în sezonul rece. În acelaşi timp, proiectul a urmărit implicarea a trei administraţii de arii protejate – Parcurile Naturale Vânători-Neamţ şi Putna-Vrancea, respectiv Parcul Naţional Ceahlău. Personalul parcurilor, care intră în contact cu animale rănite sau bolnave, au beneficiat de trei cursuri tematice şi practice privind activităţile de salvare a faunei sălbatice. De asemenea, a fost publicat on-line un ghid pentru publicul larg, care conţine modalităţile şi oportunitatea unor intervenţii în cadrul identificării unor animale aflate în dificultate. Un alt aspect urmărit a fost implicarea comunităţilor locale în activitatea centrului, de aceea în activităţile proiectului au participat voluntari din comunitate, a fost organizat un eveniment de tip Ziua porţilor deschise, au fost diseminate materiale informaţionale şi au fost instalate două module pentru colectarea directă a produselor agricole donate de localnici.

AURELIA ILUŢ, foto LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.