Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Joi, în Miercurea Ciuc:O scurtă lecție de istorie și două momente artistice au amintit de momentul 1859 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
Joi, în Miercurea Ciuc:
O scurtă lecție de istorie și două momente artistice au amintit de momentul 1859
<h5><i>Joi, în Miercurea Ciuc:</i></h5>O scurtă lecție de istorie și două momente artistice au amintit de momentul 1859

Joi, în Miercurea Ciuc:
O scurtă lecție de istorie și două momente artistice au amintit de momentul 1859

După ce miercuri, la Muzeului Oltului și Mureșului Superior au avut loc lecțiile deschise cu tema Mica Unire și Domnul ei, la care au participat elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, ieri, manifestările dedicate Micii Uniri, organizate în municipiul Miercurea Ciuc, au continuat în sala amfiteatru din cadrul Palatului Administrativ.

A fost un expozeu – „Semnificația istorică a Unirii Principatelor Române” – prezentat de preotul Adin Țifrea, din cadrul Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Harghita, și două programe artistice susținute de elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și Colegiul Național „Octavian Goga”.

Pr. Adin Țifrea și-a început scurta lecție de istorie cu momentul 1831 și 1832, când în Muntenia și Moldova se adoptau regulamentele organice care stipulau necesitatea unificării politice, urmată de acorduri vamale, de lichidarea posturilor vamale dintre cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniei lui Mihail Sturza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Apoi a reamintit contextul politic internațional, care a era favorabil unirii, și de mișcarea/propaganda unionistă din occident – care a necesitat sume mari de bani –, și cum I.C. Brătianu a vândut moșia soției sale pentru a asigura aceste fonduri.

Bineînțeles, a făcut referire la votul popular favorabil în ambele țări, care a rezultat adunărilor ad-hoc din 1857. A urmat Convenția de la Paris din 1858, care a reprezentat cadrul constituțional pentru organizarea celor două principate. Momentul alegerii lui Al. I. Cuza ca domn în Moldova, urmat de alegerea lui în Țara Românească și depunerea jurământului din Catedrala Mitropolitană din București, de pe 8 februarie.

A vorbit și despre dezbaterea din cadrul Conferinței Internaționale de la Paris din martie 1861 referitoare la situația creată prin unirea celor două principate – Franța, Anglia, Prusia și Sardinia au recunoscut dubla alegere; Imperiul Austriac și Imperiul Otoman s-au arătat, inițial, nemulțumite de situație, primul fiind neliniștit de perspectiva consolidării statului Român, celălalt urmărind dezavantajele materiale.

A amintit de luna decembrie a anului 1861, când Al. I. Cuza adresează națiunii române o proclamație: Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată.

„Este de remarcat – spunea pr. Adin Țifrea – că ceea ce suntem astăzi i se datorează lui Cuza din acel moment, noi purtând numele de România din acel moment, națiunea noastră este națiune unită în lume din acel moment. Dacă până în acel moment se vorbea despre cei din Moldova, cei din Valahia, din momentul acela se vorbea de națiunea română”.

A readus în memorie și anul 1862, în care s-au unificat cele două guverne, formându-se primul Guvern unic al principatelor unite, condus de Barbu Catargiu, iar la data de 24 ianuarie, în deschiderea lucrărilor Parlamentului unic – Cuza proclamă unirea definitivă a principatelor sub denumirea de România.

A amintit de începerea procesului de unificare la nivel administrativ și de reformarea țării. Dar și faptul că după înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea este consolidată de către Carol I, iar Constituția adoptată în acel an denumea un stat ca fiind România.

∗∗∗

Expozeul a fost urmat de o șezătoare de suflet, în care elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” au depănat amintiri. Cu ajutorul cadrelor didactice, aceștia au reușit să aducă în fața părinților și a invitaților momentul de la 1859 cu ajutorul unei scenete și prin muzică.

Și liceenii de la Colegiul Național „Octavian Goga” au avut o lecție de muzică și istorie prin care au amintit de Mica Unire.

Despre programele artistice ale elevilor, prefectul județului, Ion Proca, spunea că „un asemenea spectacol se vede rar. Și le datorăm cu adevărat mulțumiri artiștilor de aici și tinerilor care ne-au încântat, le mulțumim profesorilor care i-au pregătit.

(…) Vorbim aici de întâmplări miraculoase ale istoriei noastre, dar până când tineri ca cei pe care îi vedem în fața noastră știu să compună și să cânte asemenea cântece, istoria e în fața noastră”.

Arhivă foto

∗∗∗

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române continuă și astăzi, când, de la ora 14:30, tot în sala amfiteatru din cadrul Palatului Administrativ va avea loc un simpozion. Apoi, în jurul orei 15:00, pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc va avea loc Hora Unirii.

Hora Unirii a fost formată și în Toplița, când ieri locuitorii din municipiul de pe Mureșului Superior și-au dat mână cu mână în parcul central.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.