Nou termen în procesul fostului primar Mezei János: judecătorul solicită DNA CD-ul original cu supravegherea în cauză, iar SRI – dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Nou termen în procesul fostului primar Mezei János: judecătorul solicită DNA CD-ul original cu supravegherea în cauză, iar SRI – dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor
Nou termen în procesul fostului primar Mezei János: judecătorul solicită DNA CD-ul original cu supravegherea în cauză, iar SRI – dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor

Nou termen în procesul fostului primar Mezei János: judecătorul solicită DNA CD-ul original cu supravegherea în cauză, iar SRI – dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor

Procesul în care fostul primar al municipiului Gheorgheni, Mezei János, actualmente consilier judeţean, este judecat pentru abuz în serviciu a fost amânat joi, pentru data de 17 mai, pentru obţinerea unor înregistrări şi informaţii de la DNA şi SRI

Virág Zsolt, denunţătorul fostului primar al municipiului Gheorgheni şi parte vătămată în acest proces, a solicitat judecătorului să fie reaudiat, dându-i-se prilejul să vorbească despre „mecanismul  prin care Mezei János şi-a dus la îndeplinire şantajul”.

Pe parcursul relatării amănunţite, denunţătorul a fost întrerupt de mai multe ori de judecătorul Lőrincz Rómeo, care l-a atenţionat că „tot ceea ce s-a întâmplat post-factum nu prezintă relevanţă”.

Avocatul Vasile Ghere, apărătorul fostului primar din Gheorgheni, a afirmat că „există elemente care confirmă implicarea SRI în acest caz”, clientul său fiind „urmărit pas cu pas, inclusiv în biserică”.

Avocatul lui Mezei János a solicitat judecătorului, între altele, să emită o adresă către Primăria Sectorului 5 Budapesta, prin care să solicite relaţii cu privire la anumite documente şi copii, „după toate hotărârile Consiliului Local al Sectorului 5 Budapesta cu privire la Monturist, până la finele anului 2015, inclusiv corespondenţa purtată cu persoane din conducerea acestei societăţi”. De asemenea, a cerut audierea lui Rusu Robert în calitate de administrator al Monturist SRL, pentru a se demonstra că acesta „a fost victima lui Virág Zsolt şi a fratelui său”.

Avocatul inculpatului a mai cerut ca, „în conformitate cu practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să fie înaintată o adresă DNA şi SRI, prin care să se solicite detalii cu privire la existenţa unei colaborări între cele două instituţii în acest dosar”, în ce a constat aceasta, dacă există alte documente în custodia celor două instituţii şi, în caz afirmativ, să fie înaintate judecătorului, precum şi toate înregistrările din dosar.

Procurorul de caz şi avocatul denunţătorului, Ioan Sabău-Pop, au solicitat respingerea cererilor ca nefondate.

Judecătorul de caz a anunţat, la final, că nu va ţine cont de declaraţia denunţătorului la pronunţarea hotărârii. Dintre toate solicitările avocatului Ghere, judecătorul a admis-o doar pe cea care vizează obţinerea informaţiilor şi probelor de la DNA şi SRI.

„Admit cererea de a solicita DNA să ne comunice în ce context a fost făcută înregistrarea, de către cine şi să ne dea originalul. Vom solicita şi SRI să ne spună dacă a contribuit la realizarea înregistrărilor şi prin ce mijloace”.

Pentru obţinerea acestor informaţii a fost acordat un nou termen de judecată  la 17 mai.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Mezei János în urmă cu aproximativ 3 ani, în 2015, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare. Alături de fostul primar a fost trimisă în judecată şi Barabás Éva-Csilla, secretară în cadrul Primăriei municipiului Gheorgheni, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.