Noi proiecte pentru dezvoltarea judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Noi proiecte pentru dezvoltarea judeţului
Noi proiecte pentru dezvoltarea judeţului

Noi proiecte pentru dezvoltarea judeţului

  • Atragerea de fonduri pentru reabilitarea energetică şi pentru continuarea lucrărilor pe drumurile judeţene – principalele subiecte ale celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit marţi în şedinţă extraordinară, urgenţa fiind dată de necesitatea aprobării depunerii cererilor de finanţare pentru proiectele de investiţii în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin urmare, Consiliul Judeţean Harghita a iniţiat demersurile necesare în vederea atragerii fondurilor nerambursabile pentru renovarea energetică a clădirilor Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita, a Şcolii Populare de Arte şi Meserii, a Spitalului ORL şi Fizioterapie, a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă şi a imobilului din incinta Taberei de la Băile Homorod.

Pentru asigurarea resurselor financiare necesare continuării investiţiilor de anvergură de interes judeţean, astfel încât realizarea obiectivelor stabilite ca prioritare pentru judeţ să nu fie îngrădită, a fost aprobată contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de până la 50.000.000 lei.

Ţinând cont de creşterea considerabilă a preţurilor de consum, la energie şi la materialele de construcţii, de criza energetică agravată de conflictul Rusia-Ucraina, împreună cu blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare, economiştii CJ apreciază că în 2023 cheltuielile publice vor creşte notabil, în vreme ce veniturile Consiliului Judeţean Harghita nu vor creşte în acelaşi ritm, existând riscul blocării investiţiilor în derulare, cu consecinţe grave.

„Decât să avem 100 de milioane pierdere, mai bine plătim dobânzi ca să putem finaliza acele lucrări care sunt contractate la un preţ pe care nu îl vom mai putea avea, dacă le vom contracta din nou. Şi ar trebui să finalizăm şi drumurile, am ajuns la următorul pas, avem şi consultantul”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Direcţia Generală Tehnică a identificat patru contracte de execuţie pentru investiţii demarate pe drumurile judeţene care se află în risc de blocare şi pentru care se remarcă necesitatea identificării unor surse suplimentare de finanţare: Reabilitarea DJ 123 – porţiunea de la Sânmartin până la Cinod, care include refacerea drumului şi reparaţia a patru podeţe afectate de inundaţiile din iunie şi iulie 2016, reabilitarea DJ 127 Ditrău-Tulgheş, modernizarea sistemului rutier pe DJ 135 Atid-Şiclod-Limita cu judeţul Mureş şi consolidarea sistemului rutier pe DJ 136B de la Inlăceni la Păuleni.

Pentru desfăşurarea Programului CJ pentru promovarea valorilor locale şi organizarea Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti, celebrată anual la data de 10 octombrie, a fost aprobată o alocare de 15.000 de lei.

39 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a căror activitate a depăşit „semnificativ volumul optim, în raport cu complexitatea cazurilor”, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 53.075 de lei acordate pentru luna septembrie, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare, avizată de Comitetul director al SJU şi votată de consilierii judeţeni.

În cadrul şedinţei extraordinare au mai fost aprobate, între altele: „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor al judeţului Harghita”, ce cuprinde riscurile potenţiale identificate la nivelul judeţului, măsurile, acţiunile şi resursele necesare pentru managementul riscurilor identificate, precum şi „Strategia integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Miercurea-Ciuc şi a Zonei Urbane Funcţionale aferente”.

„Municipiul Miercurea-Ciuc va achiziţiona microbuze electrice şi va dezvolta reţeaua de transport. Eu mă bucur că se dezvoltă aşa de frumos această zonă”, a declarat Borboly Csaba.

După realizarea Centrului Inovativ de Dezvoltare Economică Harghita Business Center – Incubator de Afaceri, la Odorheiu Secuiesc se intenţionează înfiinţarea Centrului de Dezvoltare a Agriculturii Harghita – Incubator de afaceri în ramura Agriculturii”, iniţiativă care îşi propune să îmbunătăţească performanţele economice în această ramură: între altele, modernizarea fermelor mici şi mijlocii, dezvoltarea fermelor de familie, realizarea unui sector agricol inteligent, rezilient şi diversificat care să asigure securitatea alimentară şi posibilitatea de accesare de proiecte naţionale şi europene. În acest scop, mai multe imobile din municipiul Odorheiu Secuiesc aflate în domeniul public al statului şi în administrarea unor instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor fi transmise în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

Programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 01.01.2023-01.01.2033 a fost aprobat. Un număr de 14 solicitări – 7 de la persoane fizice şi 7 de la persoane juridice – care au fost transmise nu s-au modificat în cadrul studiului, în prezent se analizează şi urmează să ni se comunice rezultatul.

„Firma CERTRANS a luat în considerare tot ce s-a transmis, ne-au spus că în cazurile punctuale în care s-au putut face modificări în cadrul studiului s-au făcut; unde nu s-a putut, fiindcă nu erau justificate sau modificările propuse ar fi dăunat studiului, acestea nu au fost acceptate. Nouă încă nu ni s-au comunicat, schimbările vor fi evidente la Studiul de oportunitate”, a explicat Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

Cât priveşte distribuirea sumelor din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, aflat la dispoziţia CJ, preşedintele Borboly Csaba a afirmat că se aşteaptă repartizarea sumelor din fondul de rezervă al Guvernului, deciziile în acest sens urmând să fie luate în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului Judeţean Harghita.

„Aşteptăm repartizarea din rezerva Guvernului şi corecţiile le vom face în funcţie de asta, cel puţin Consiliul de conducere aşa a decis. Aşteptăm banii din rezerva bugetară şi, ca să putem să ne corelăm, lăsăm aceste sume pentru şedinţa viitoare, care se pare că va fi joia viitoare, pe data de 13 octombrie, la Ditrău. Până atunci, rog grupurile politice să încercaţi – cel puţin cu cinci zile înainte vom trimite materialele – să faceţi amendamente sau înţelegeri, pentru că suntem deschişi”, a concretizat şeful administraţiei publice judeţene, Borboly Csaba.

În cadrul şedinţei extraordinare au fost aprobate şi decizii menite să contribuie la realizarea obiectivului „Zero Waste” al CJ Harghita.

În acest sens s-a solicitat completarea Caietului de sarcini cu privire la Managementul deşeurilor generate de activitatea bufetului care funcţionează la subsolul clădirii CJ, respectiv reducerea utilizării pe cât posibil a bunurilor de unică folosinţă a ambalajelor de plastic în vederea atingerii obiectivului „Zero Waste Building”. Astfel, va fi interzisă utilizarea tuturor bunurilor de unică folosinţă (pahare, tacâmuri, farfurii, ambalaje etc.) în cadrul evenimentelor organizate la Palatul administrativ, inclusiv în spaţiul închiriat şi pentru servirea angajaţilor care lucrează în clădirea Consiliului Judeţean Harghita.

„Zero Waste” este un set de principii axate pe prevenirea deşeurilor, care încurajează reproiectarea ciclurilor de viaţă ale resurselor, astfel încât toate produsele să fie reutilizate. Scopul este de a conserva toate resursele prin producţia, consumul reutilizarea şi valorificarea responsabilă a produselor, ambalajelor şi materialelor fără ardere şi fără deversări în sol, apă sau aer, care ameninţă mediul şi sănătatea umană.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.