Nemulţumiţi, cei doi vicepreşedinţi ai CJH au părăsit sala la punctul trei de pe ordinea de zi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Politic » Nemulţumiţi, cei doi vicepreşedinţi ai CJH au părăsit sala la punctul trei de pe ordinea de zi
Nemulţumiţi, cei doi vicepreşedinţi ai CJH au părăsit sala la punctul trei de pe ordinea de zi

Nemulţumiţi, cei doi vicepreşedinţi ai CJH au părăsit sala la punctul trei de pe ordinea de zi

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Joi, 20 octombrie 2016, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară la care, aflându-se în vizită în Harghita, preşedintele Adunării Guvernării Judeţului Pest – Ungaria, Szabó István, a fost invitat să participe, având în vedere relaţia de înfrăţire dintre cele două judeţe. În lipsa preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Biró Barna Botond. Pe ordinea de zi au fost cuprinse patru puncte considerate a avea caracter de urgenţă, însă, cu acordul iniţiatorului, proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita a construcţiei „clădire centrală termică cu buncăr de combustibil pe bază de biomasă”, situată în comuna Tulgheş, a fost retras.

 Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

Ca urmare a faptului că prin HG 752/2016, privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2016, pentru unităţile administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii, judeţului Harghita i-au fost repartizate sume pentru achitarea cheltuielilor urgente în vederea înlăturării efectelor calamităţilor în valoare de 6.776 mii lei. Cu amănunte privind distribuirea acestei sume şi a sumelor care pot fi disponibilizate în valoare de 9,963 mii lei vom reveni în numărul următor al ziarului „Informaţia Harghitei”.

 Prelungirea duratei unui contract

Tot caracter de urgenţă a avut şi prelungirea Contractului de administrare încheiat între judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita şi municipiul Miercurea-Ciuc. Consiliul a aprobat prelungirea contractului cu încă 5 ani, cu precizarea că acest contract se referă la Centrul de permanenţă situat la parterul blocului nr. 16 din B-dul Frăţiei din Miercurea-Ciuc, spaţiu care iniţial a servit de locuinţă de serviciu pentru medici.

 Nu tot ce începe bine se sfârşeşte la fel

S-a ajuns la cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi privind modificarea şi completarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 272/2014, altfel spus, trebuia aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al CJH, cu modificările şi completările ulterioare, iniţiatorul acestui proiect de hotărâre fiind preşedintele CJH, Borboly Csaba.

Vicepreşedintele Biró Barna Botond, cel ce ţinea locul preşedintelui, i-a surprins pe toţi cei prezenţi. „Aceste reorganizări interne – spunea vicepreşedintele – pot fi funcţionale dacă vicepreşedinţii care coordonează aceste activităţi pot să-şi spună părerea, şi eu am propuneri, şi nu văd caracterul de urgenţă a acestei hotărâri, vom putea relua discuţia în şedinţa ordinară, unde vom putea dezbate aceste modificări în mod corespunzător, în aşa fel încât să respectăm interesele populaţiei. Eu, astăzi (joi, 20 octombrie – n.n.) am semnat 24 de contracte de deszăpezire şi din acest punct de vedere de mâine suntem funcţionali, am făcut totul ca populaţia judeţului să poată circula în siguranţă. Sunt puţin trist pentru că Direcţia de management recurge la o iniţiativă care nu este negociată cu cei care trebuie să conducă şi ei, Consiliul Judeţean Harghita, din acest motiv, în această formă nu pot fi de acord cu acest proiect, nici nu pot să particip la vot neştiind pe baza căror calcule s-a ajuns la eficienţă. Eu îmi cer scuze că voi părăsi sala şi pentru mine această şedinţă a luat sfârşit. Evident, dacă în viitor vom clarifica aceste lucruri, eu voi fi deschis la orice modificări pe care să le gestionăm în aşa fel încât să ţinem cont de interesele populaţiei. Îi rog pe colegi, ca în baza celor spuse, să ia o decizie isteaţă”.

Acestea fiind spuse, Biró Barna Botond a părăsit sala, locul acestuia fiind ocupat imediat de al doilea vicepreşedinte, Barti Tihamér. „Având în vedere cele spuse de colegul meu şi pentru că au fost probleme în ceea ce priveşte negocierile şi am fi pretins să ajungă şi la noi acest material, cu permisiunea dumneavoastră – a spus vicepreşedintele Barti – şi eu voi părăsi sala”.

Zis şi făcut, doar că şedinţa a fost deschisă, dar nu a mai fost cine să o declare închisă. Ce a urmat? În primul rând, oaspetele ungur s-a ridicat de la masa de unde au ieşit cei doi vicepreşedinţi şi a părăsit şi dumnealui sala, fără nici un cuvânt. De fapt, ce ar fi putut să spună?

 Reacţii la o situaţie fără precedent

Revenindu-şi din surpriză, mai mulţi consilieri şi-au spus părerea faţă de ineditul situaţiei: „Având în vedere că nu are cine să conducă şedinţa, noi nu o putem declara închisă” – a spus secretarul general al CJH; „Eu aveam ceva de întrebat, de lămurit la capitolul diverse în legătură cu situaţia personalului din şcolile speciale, unde nu sunt bani pentru salarii şi voiam să întreb cum stăm la acest capitol?” – consilier Ferenc Salamon Alpár László; „Îmi este ruşine în faţa oaspetelui, suntem chemaţi la şedinţă de la zeci de km şi pentru ce? Să ne privim unii pe alţii, cu siguranţă ni se va duce vestea cum am fost lăsaţi în lipsa preşedintelui fără cei doi vicepreşedinţi, interesant, totul a decurs bine, toţi lucrăm responsabil, acest punct a fost iniţiat de preşedinte, înseamnă că între ei există o disensiune. În faţa unui judeţ înfrăţit ceea ce s-a întâmplat este vârful amatorismului şi acest lucru ar trebui să aibă consecinţe!” – consilier Csillag Péter; „Este absolut revoltător că suntem puşi într-o astfel de situaţie ruşinoasă în faţa unui reprezentant al unui judeţ înfrăţit, dacă nu pleca voiam să-l felicit pentru participare. Este revoltător, e clar că e greu să iei hotărâri atunci când există şi motivaţii anexe. Îmi exprim dezacordul total faţă de cele întâmplate!” – consilier Ion Proca; „Dacă se mai repetă această situaţie, să alegem din nou vicepreşedinţii” – a propus un consilier PCM. Acestea au fost câteva din luările de poziţie, fiecare sperând ca la şedinţa ordinară ce va avea loc peste câteva zile vor primi lămuriri şi situaţia nu se va mai repeta.

 Regulamentul cu bucluc

Pentru a înţelege mai bine lucrurile întâmplate, prin proiectul de hotărâre se propunea împărţirea pe compartimente zonale a serviciului de administrare a drumurilor judeţene (…) pentru a îmbunătăţi capacitatea CJH de a reacţiona în situaţiile de urgenţă şi de a desfăşura activitatea de administrare a drumurilor judeţene. Iniţiatorul proiectului considera că administrarea drumurilor judeţene are o importanţă deosebită şi caracter urgent. În proiectul de hotărâre se precizează faptul că în urma calamităţilor naturale din acest an s-a identificat lipsa de reglementare în ceea ce priveşte compartimentul care răspunde în mod direct de investiţiile pe drumurile judeţene. De asemenea, o altă modificare a regulamentului propusă este comasarea compartimentului de investiţii proprii, cu compartimentul de coordonare investiţii locale şi modificarea atribuţiilor compartimentului de implementare contracte, stabilind atribuţii pentru compartimentele zonale de implementare contracte pe drumurile judeţene. Ceea ce i-a nemulţumit pe cei doi vicepreşedinţi a fost faptul că nu au fost consultaţi, mai mult, acest material nu a trecut şi pe la ei. Atitudinea celor doi vicepreşedinţi nu a fost cea mai fericită, puteau foarte bine să-şi manifeste dezacordul prin vot, însă, în acest caz, poate că hotărârea ar fi trecut prin votul majorităţii – ori exact acest lucru, bănuiesc, nu se dorea.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.