Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: „MIORIŢA” a împlinit 40 de ani (1976-2016) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Topliţa: „MIORIŢA” a împlinit 40 de ani (1976-2016)
Topliţa: „MIORIŢA” a împlinit 40 de ani (1976-2016)

Topliţa: „MIORIŢA” a împlinit 40 de ani (1976-2016)

 

 Mai 1976 – spre aducere aminte

În urmă cu 40 de ani, în 1976, la Topliţa a debutat Concursul şi Festivalul „Mioriţa”, cum se numea atunci, mai precis în 28, 29 şi 30 mai. A fost o sărbătoare a cântecului popular şi un început, în care s-a urmărit valorificarea tradiţiilor folclorului păstoresc şi stimularea măiestriei interpretative a acestui gen.

Au fost prezenţi la Topliţa solişti vocali şi instrumentişti din judeţele Suceava, Bihor, Dâmboviţa, Sălaj, Satu-Mare, Iaşi, Dolj, Galaţi şi Harghita, care au adus la poale de Călimani solia frumuseţii plaiurilor natale şi bucuria sufletească a oamenilor de acolo.

De 40 de ani, „Mioriţa” şi-a găsit locul la Topliţa, pentru că „nicăieri poezia nu este mai frumoasă şi mai curată ca în munţi, iar Mioriţa s-a născut pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, iar aici s-a înfrăţit cu Mureşul, încă firav, mai întâi tumultuos, apoi lin, cum este doinit dintotdeauna”. Aici s-a născut Festivalul „Mioriţa”, pentru că numai „codrii seculari îţi pot reda în toate simţămintele poezia pădurii; cântecul ei e cel mai melodios, e o simfonie cântată de mai multe orchestre pe care le armonizează legănatul brazilor”.

Acesta a fost începutul, în sala Clubului „23 August” din Topliţa. Iată şi numele concurenţilor care acum 40 de ani au reprezentat judeţul Harghita la prima ediţie a „Mioriţei”, premiile obţinute şi cântecele prezentate în concurs: Emil Mircea („Frunzuliţă ca iarba” şi „Mureş ce curgi pe la noi”), Cornelia Butnar (Premiul special al publicului, cu „Purtata” şi „Cântec ciobănesc”), David Hălgeanu (Menţiune, cu „Bâr oiţă, bâr” şi „Românie, mândră floare”), Floarea Moş (Premiul Cooperaţiei meşteşugăreşti „Munca Colectivă”, cu „Frunză verde foi şi-o fragă” şi Din Topliţa fată sânt”), Valerica Slavic („Brăduleţ mărunt la frunză” şi „Învârtita din Topliţa”) şi fluieraşul Gheorghe Ulici cu o doină şi o sârbă. Unii sunt în viaţă, alţii au trecut în lumea umbrelor. Au susţinut recitaluri: Lucreţia Ciobanu, Cseh Judith, Petre Săbădeanu, Pavel Tornea şi Dumitru Fărcaş.

Acesta a fost începutul.

 Octombrie 2016 – după 40 de ani

„Mioriţa”, la 40 de ani, a debutat joi, 20 octombrie 2016, la ora 18:00, pe scena primitoarei săli de spectacole a Casei de cultură a municipiului Topliţa, în prezenţa multor iubitori de folclor.

Juriul a fost alcătuit din personalităţi marcante ale vieţii artistice româneşti, cu multă experienţă în domeniu, dr. Virginia Linul, cunoscut etnograf şi creator de costume populare, rapsodul oltean Ion Creţeanu, directorul Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Oltului” din Slatina, Alexandru Pugna, cunoscut interpret de muzică populară din judeţul Bistriţa-Năsăud, prof. dr. Costel Lazăr, director al Centrului Cultural Topliţa, prezidat de Constantin Arvinte, cunoscut compozitor, dirijor şi folclorist.

Pe scenă s-au perindat solişti vocali şi instrumentişti, care în stilul personal trebuiau să prezinte fragmente dintr-o doină sau baladă cu tematică păstorească, fără acompaniament şi un cântec ritmat cu acompaniament orchestral, din zona etnofolclorică reprezentată.

A acompaniat orchestra de muzică populară (îmbunătăţită ca număr şi instrumente) a Ansamblului Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa, dirijată de Alexandru Demeter.

A deschis concursul un instrumentist din judeţul Alba, Laurenţiu Mihai Chiorean, care a interpretat la clarinet „Horea pământului” şi o învârtită din Feleud; din judeţul Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Silviu Avram a cântat doina „Am o turmă de oi multe” şi „Gândit-am mândră gândit”; a urmat un alt instrumentist din judeţul Alba, Vasile Răzvan Popa, care a interpretat o doină păstorească, la fluier şi o haţegană, la clarinet; Daniela Maria Ricean din Topliţa a cântat doina „Du-te dor cu dorurile” şi „De-ar veni luna lui mai”; din Miercurea-Ciuc, Mara Mădălina Otvoş a interpretat balada „Trei păcurăraşi la munte” şi „Cine m-aude cântând”; Denisa Viziru, reprezentanta judeţului Vaslui, a cântat doina „Uită-te lume la mine” şi „Cine dor în lume n-are”; saxofonistul Ioan Ovidiu Otvoş din Miercurea-Ciuc a interpretat o purtată de la munte şi o învârtită de pe Mureşul Superior; topliţeanca Lucica Ioana Cucuiet a cântat doina „Frunzuliţă de sub punte” şi „Bade când îi fi tu mire”; reprezentanta judeţului Suceava, Denisa Ioana Anechiţei, a interpretat la nai şi vocal o doină şi o ţărănească; Oana Denisa Marian din judeţul Alba a cântat doina „Brazilor cu umbră deasă” şi „Mă-ntreabă vântu-n grădină”; Maria Mărginean din Topliţa a interpretat doina „Strâgă cucu-n vârf de nuci” şi „A răsărit găinuşa”; a urmat un moment instrumental inedit oferit de Vasile Colceriu – vioară şi Nicolae Baci – dobă ţărănească, cu o doină şi un colaj de melodii locale de joc; Mara Mădălina Otvoş din Miercurea-Ciuc a interpretat la vioară o doină ardelenească de la munte şi „De la Cluj la Chişinău”; Elena Alina Alexandra Diacănu a cântat doina „Decât mamă m-ai născut” şi „Sus în Călimani”. Ultimul concurent al celei de-a XX-a ediţii a „Mioriţei” a fost Lucia Mihaela Stupariu, din judeţul Mureş, care s-a prezentat în concurs cu doina „Spusu-ţi-am măicuţă ţie” şi „Când vine primăvara”.

Pe scenă au evoluat 15 concurenţi din 6 judeţe ale ţării: Mureş, Bistriţa-Năsăud, Alba, Vaslui, Suceava şi Harghita, care a fost reprezentat de 9 concurenţi. Recitaluri au susţinut Ion Creţeanu şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.

De la masa juriului a urcat pe scenă Ion Creţeanu, în portul său ţărănesc de obârşie, din Voineasa Oltului (Câmpia Romanaţiului), cu cobza veche de mai bine de o sută de ani. Rapsodul popular, inginer constructor de profesie, a cântat la Teheran, Valencia, Pescara, Penne, Sofia, Chişinău, Vidin, Negotin, Budapesta, Viena, Roma şi în alte oraşe ale lumii. Ion Creţeanu face parte dintre cei 20 de mari cobzari ai României.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri populare din România, înfiinţată în anul 1944, din iniţiativa lui Ion Macrea. A prezentat pe scena Casei de Cultură a municipiului Topliţa suite coregrafice şi obiceiuri reprezentative pentru judeţul Sibiu: dans din Mărginimea Sibiului, obiceiul „Culesul viilor” din zona Valea Târnavelor, obiceiul nunţii tradiţionale din Retiş, sat situat în zona etnofolclorică Valea Hârtibaciului, precum şi un colaj de dansuri populare din Transilvania. Momentele de joc au fost bine intercalate cu frumoase cântece populare interpretate de Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu şi Mariana Anghel.

Vineri, 21 octombrie, seara, a avut loc gala laureaţilor.

A fost invitat pe scenă deputatul Mircea Duşa, care de-a lungul anilor s-a ocupat de organizarea mai multor ediţii ale „Mioriţei”. Aşadar, premiile: Solişti vocali: 1. Denisa-Ioana Anechiţei, judeţul Suceava; 2. Silviu- Ionuţ Avram, judeţul Bistriţa-Năsăud; 3. Oana- Denisa Marian, judeţul Alba. Instrumentişti: 1. Vasile Colcer (vioară) şi Nicolae Baci (dobă ţărănească), judeţul Harghita; 2. Vasile- Răzvan Popa (fluier şi clarinet), judeţul Alba; 3. Laurenţiu-Mihai Chiorean (clarinet), judeţul Alba.

Un recital de excepţie a oferit Cristina Bugnar, laureată a unei ediţii trecute a „Mioriţei”, care a venit la Topliţa de pe Valea Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud şi care în ascensiunea artistică l-a avut ca mentor pe Alexandru Pugna, membru al juriului la actuala ediţie.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” – Topliţa 2016 s-a încheiat într-o notă specifică evenimentului, cu un spectacol în premieră „Alesul oilor”, oferit cu multă dăruire şi pasiune de Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa. Artiştii topliţeni au adus pe scenă prin decor, mişcare, cântec şi vorbă obiceiul străvechi al alesului oilor, adevărată sărbătoare care marchează încheierea unui an pastoral. Au fost surprinse şi prin scene comice momentele în care stăpânii de stână, după ce au coborât cu turmele de la munte, înapoiază oile proprietarilor, definitivând înţelegerea cu aceştia. Anul pastoral din spectacolul-premieră s-a încheiat pe scena Casei de Cultură a municipiului Topliţa într-o notă sărbătorească prin cântece şi jocuri populare oferite de orchestră, dansatori şi soliştii Carmen Antal Cujbă, Dragomir Raita, Alexandru Oltean şi Livia Harpa.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.