De ieri a început construirea unor noi case pentru medici | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Sănătate » De ieri a început construirea unor noi case pentru medici
De ieri a început construirea unor noi case pentru medici

De ieri a început construirea unor noi case pentru medici

În ultimii ani, chiar lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc au fost construite 12 locuinţe pentru medicii specialişti. Iar ieri au început lucrările pentru o nouă casă tot în cadrul proiectului iniţiat de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spunea că decizia de a construi noi locuinţe pentru medici a venit după ce anul trecut a fost făcut un sondaj în rândul a 69 de tineri medici rezidenţi la Târgu-Mureş. Întrebaţi ce i-ar determina să vină în Miercurea-Ciuc, peste 90% au spus că o locuinţă de serviciu.

Acesta a mai spus că pe lângă cele 12 deja construite lângă spital, Consiliul Judeţean, de-a lungul anilor, a mai cumpărat sau a închiriat şi alte locuinţe pentru a le da o şansă tinerilor medici să vină acasă.

Barti Tihamér, vicepreşedintele CJ Harghita şi cel care se ocupă de investiţie, preciza faptul că până acum s-au făcut fazele de proiectare şi de autorizare a construcţiei, urmând să înceapă lucrările, astfel că anul viitor, tot undeva prin octombrie, să fie predată lucrarea.

„Probabil că acum e mult mai atractiv Miercurea-Ciuc din punct de vedere al sănătăţii în rândul medicilor, dat fiind faptul că sunt construite, în continuare se construiesc, locuinţe şi se cumpără apartamente pentru medici”, spunea Barti Tihamér.

Acesta a mai precizat faptul că se doreşte extinderea proiectului şi în alte localităţi din judeţ unde sunt spitale, în acest sens căutându-se posibilităţi de parteneriat cu oraşele respective.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, amintea faptul că în urmă cu 8 ani, când a ajuns manager la spital, s-a confruntat cu o criză de medici: erau specializări fără sau cu foarte puţini medici. „Când am căutat medici tineri să vină aici – spunea dr. Demeter Ferenc – ne-am lovit de refuzul acestora, spunând că nu le convine să vină aici pentru că nu au locuinţă de serviciu, să stea cu părinţii nu prea le convine, cei care nu erau de aici – evident – nu aveau locuinţe, iar chiriile costau foarte mult şi salariile la vremea respectivă erau foarte mici”.

„Programul de locuinţe iniţiat de către CJ în colaborare cu Spitalul Judeţean – continua acesta – a dat roade şi cred că am trecut de acel punct mort, pentru că acum, chiar anul acesta, am discutat cu medici care nu au legătură cu Miercurea-Ciuc şi, totuşi, doresc să vină să lucreze aici; am oferte chiar din Braşov, săptămâna trecută am primit ofertă de la un medic care ar dori să vină să lucreze aici”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.