Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nebunia de pe piaţa energiei îşi pune amprenta şi asupra sărbătorilor de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Nebunia de pe piaţa energiei îşi pune amprenta şi asupra sărbătorilor de iarnă
Nebunia de pe piaţa energiei îşi pune amprenta şi asupra sărbătorilor de iarnă

Nebunia de pe piaţa energiei îşi pune amprenta şi asupra sărbătorilor de iarnă

  • În municipiul Miercurea-Ciuc nu va fi anul acesta patinoar în aer liber în contextul sărbătorilor de iarnă, iar perioada în care va funcţiona sistemul de iluminat festiv va fi mai scurtă

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc nu vor mai lua măsuri pentru amenajarea unui patinoar în aer liber în centrul municipiului cu prilejul sărbătorilor de iarnă, aşa cum au procedat anul trecut, iar perioada în care ornamentele vor lumina în diferite zone ale oraşului va fi mai scurtă, având în vedere creşterea preţului energiei electrice şi reglementările referitoare la tarifele subvenţionate.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut a fost lansat în Piaţa Libertăţii un program foarte iubit de ciucani şi de reprezentanţii administraţiei locale, dar din păcate anul acesta se va renunţa la amenajarea unui patinoar în aer liber în locaţia respectivă.

„Din păcate, chiar dacă am lăsat timp ca deciziile de la Bucureşti să se cristalizeze, putem spune cu fermitate că nu mai este loc de aşteptare. Ordonanţa guvernului, prin care s-a stabilit metodologia de subvenţii şi care este în vigoare, nu permite ca un patinoar aflat în exterior să aibă acces la curent electric la tarif subvenţionat. Asta înseamnă că, dacă anul trecut ne-a costat undeva la 55.000 de lei curentul electric, anul acesta este greu de estimat, ar fi de cel puţin 5-6 ori mai mult. Este o sumă semnificativ mai mare şi nu ne putem asuma această responsabilitate, mai ales că este un haos pe partea de reglementare. Iarna următoare, dacă există o minimă şansă ca să fie o reglementare clară, o să repornim programul pentru că ne-a plăcut şi nouă enorm de mult. Oraşul are nevoie de astfel de programe, dar acum trebuie să fim mai chibzuiţi”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a precizat că s-au luat decizii şi în ceea ce priveşte iluminatul festiv în contextul sărbătorilor de iarnă, perioada în care sistemul va funcţiona urmând să fie mai scurtă decât în iarna anterioară.

„Sărbătorile sunt sărbători şi de aceea ne-am decis ca, în perioada Adventului, adică perioada premergătoare sărbătoririi Crăciunului şi în perioada vacanţei de iarnă, iluminatul festiv să aibă aceeaşi anvergură ca anul trecut. Adică va fi ca anul trecut în zona centrală, în principalele zone pietonale şi de întâlnire, pe bulevardele cele mai importante, în zona bisericilor şi la intrările în oraş, dar diferenţa va fi că spre deosebire de anul trecut, când iluminatul festiv a fost pus în funcţiune două luni, ne vom limita la o singură lună, adică după încheierea vacanţei de iarnă beculeţele vor fi stinse”, a spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc, care a adăugat că este posibil, dacă situaţia va permite, ca sistemul de iluminare festivă să fie menţinut în parcul central şi în luna ianuarie a anului viitor. Korodi Attila a menţionat că şi anul acesta vor fi amplasaţi doi brazi de mari dimensiuni în Miercurea-Ciuc, unul în centrul parcului, iar celălalt în zona de întâlnire a pieţei Majláth Gusztáv Károly cu strada Petőfi, ambii fiind donaţi municipiului de un composesorat din zonă.

În ceea ce priveşte programul pregătit de municipalitate pentru perioada Adventului (sărbătorit de credincioşii catolici), respectiv a celor patru săptămâni dinaintea Crăciunului, Korodi Attila a anunţat că şi anul acesta va avea loc acţiunea interactivă a comunităţii, în care anumite familii care s-au înscris în prealabil aprind la fereastră instalaţii luminoase speciale. Totodată, în cele patru duminici ale Adventului vor fi aprinse lumânări, în cadru festiv, în prezenţa unor preoţi din localitate şi vor încălzi atmosfera şi sufletele celor prezenţi coruri bisericeşti şi formaţii muzicale de tineret. În plus, va fi organizat şi un program artistic pentru cei mici, în aşteptarea lui Moş Nicolae, în data de 5 decembrie, iar în 17 decembrie vor fi prezentate colinde. De asemenea, în 17 şi 18 decembrie vor fi proiectate imagini pe clădirea Cetăţii Mikó cu desene realizate de copii pe tema sărbătorilor de iarnă, iar pe Promenadă va avea loc, timp de mai multe zile, un târg de Crăciun organizat în colaborare cu Asociaţia Meşteşugarilor din Miercurea-Ciuc. Derularea programele pregătite pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor costa municipalitatea aproximativ 100.000 de lei.

„Este rezonabilă suma şi este important ca în toată perioada aceasta, în care oamenii aud numai de limitări, de probleme, de îngrijorări cum o să treacă de iarnă, măcar prin programele noastre să poată să iasă, să se întâlnească cu prietenii, să fie pe străzile oraşului, să aprecieze această perioadă, care este una mai specială. Aşa că nu am dorit să facem rabat de la calitatea evenimentelor. Singurul element la care a trebuit să renunţăm este patinoarul artificial pe care efectiv nu ni-l asumăm pentru că este ceva imprevizibil din punct de vedere al costurilor, iar costurile ar fi de sute de mii de lei”, a mai spus Korodi Attila

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.