Municipiul Topliţa a fost racordat la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Municipiul Topliţa a fost racordat la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale
Municipiul Topliţa a fost racordat la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale

Municipiul Topliţa a fost racordat la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale

  • Dumitru Olariu, primar Topliţa: „ Trăim un moment istoric pentru municipiul Topliţa”

După trei decenii de la primele demersuri, reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a municipiului situat în nordul Depresiunii Giurgeu, pe cursul superior al Mureşului, a fost pusă în funcţiune.

„Astăzi, 12 decembrie, un moment istoric pentru municipiul Topliţa. După 30 de ani de aşteptări, iată, într-un timp record, în mandatul meu, am reuşit în doar un an şi nouă luni să finalizăm reţeaua de distribuţie a gazelor. După o investiţie de peste 12 milioane de lei, inclusiv suplimentarea care a fost necesară să o facem, am reuşit să finalizăm contractul, să-l ducem la final, să îndeplinim toate condiţiile cerute în acest contract”, a declarat, marţi, primarul municipiului Topliţa, adresându-se cetăţenilor oraşului prin intermediul unei intervenţii live pe Facebook a primăriei.

Reţeaua de gaz pusă în funcţiune măsoară 35,2 kilometri. Potrivit Delgaz Grid, înfiinţarea noii distribuţii de gaze naturale a constat în construirea a 35 de kilometri de conducte şi branşamente pe 33 de străzi din municipiul Topliţa, valoarea investiţiei fiind de aproape 13 milioane de lei, o treime fiind acoperită de operatorul reţelei de gaze naturale Delgaz Grid, iar diferenţa de către Primăria Topliţa, în baza unui parteneriat încheiat între cele două părţi.

„Vreau să le mulţumesc tuturor colaboratorilor: echipei de la Primărie, constructorului care este chiar aici – dl Cătălin Şimon – şi reprezentanţilor Delgaz, dl Tudor Pop (director Strategie şi Tehnologie Reţea Gaz Delgaz Grid – n.a.), pentru toate eforturile depuse, chiar în ciuda unor divergenţe pe care le-am avut pe parcursul acestui proiect. Dar în final am dat dovadă de profesionalism şi am reuşit să finalizăm acest proiect care este foarte important pentru municipiul Topliţa. (…)”, a detaliat primarul Dumitru Olariu.

Primarul a făcut referire la perioada de aproximativ şase luni, în care lucrările au fost oprite din cauza scumpirilor materialelor şi a lucrărilor, perioadă în care s-au purtat negocieri cu concesionarul Delgaz Grid, ajungându-se la concluzia că instanţa este cea mai în măsură să stabilească cine suportă costurile suplimentare, conform Ordonanţei 47, care se referă la ajustarea preţurilor.

„Costurile suplimentare nu le-am achitat în totalitate, deoarece suntem într-un proces de comun acord cu Delgaz Grid. Instanţa va stabili dacă trebuie să le plătească municipiul Topliţa, deşi ne afectează şi ne-a afectat în mare parte bugetul local. Contractul vechi, care s-a încheiat cu Delgaz, concesionarul acestui serviciu, este îndeplinit în totalitate. Mai urmează cheltuielile suplimentare”, a precizat Dumitru Olariu.

„Am finalizat la Topliţa una dintre cele mai importante investiţii. Lucrările au început în urmă cu doi ani şi iată că finalul anului vine cu această veste bună pentru locuitorii oraşului, dar şi pentru mediul de afaceri. La nivelul întregii companii, în 2023, în colaborare cu autorităţile locale, am înfiinţat distribuţii noi de gaze naturale în 14 localităţi”, a declarat, la rândul său, Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

„A fost un proiect de anvergură care nu s-ar fi realizat fără o bună colaborare între compania noastră şi autorităţile locale. Au fost şi destule provocări şi greutăţi pe parcursul celor doi ani, pe care însă le-am depăşit. Important este că de acum toţi cei care doresc să se conecteze la reţeaua de gaz, o pot face”, a completat Tudor Pop, director Strategie şi Tehnologie Reţea Gaz Delgaz Grid.

În municipiul Topliţa mai sunt străzi unde nu a ajuns încă reţeaua de gaz. Primarul Dumitru Olariu îi încurajează pe locuitorii din aceste zone să depună cereri de branşare, astfel încât Delgaz Grid să poată realiza un calcul cost/beneficiu în funcţie de rezultatul acestuia urmând să ia decizia de a extinde reţeaua şi pe străzile unde nu există gaz în prezent.

DANIELA MEZEY 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.