Municipiul Miercurea-Ciuc mizează în acest an pe un buget de peste 392 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 martie 2023
Home » Societate » Municipiul Miercurea-Ciuc mizează în acest an pe un buget de peste 392 milioane de lei
Municipiul Miercurea-Ciuc mizează în acest an pe un buget de peste 392 milioane de lei

Municipiul Miercurea-Ciuc mizează în acest an pe un buget de peste 392 milioane de lei

  • Din acesta, mai bine de 134 milioane sunt cheltuieli de funcționare, restul de două treimi urmând a fi folosiți la investiții

În cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local, care a avut loc joi, a fost votat bugetul municipiului Miercurea-Ciuc. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Primăria Miercurea-Ciuc, din cele 392,39 milioane de lei, 66% (258,22 milioane de lei) vor fi utilizați pentru dezvoltare, în timp ce restul de 134,17 milioane de lei vor acoperi cheltuielile de funcționare. Ponderea ridicată, fără precedent în anii precedenți, se datorează fondurilor UE: în acest an, investițiile din cadrul proiectului de mobilitate urmează să atingă un nivel maxim și vor fi lansate alte proiecte de mare valoare.

Cu ocazia votării bugetului, Korodi Attila, edilul municipiului, spunea că „începem anul 2023 cu un buget solid. De la începutul mandatului nostru am cheltuit deja aproape 114,5 milioane de lei pentru investiții, iar cu economii la secțiunea de funcționare de aproape 83 de milioane de lei în doi ani și jumătate, rămânem în echilibru. Am preluat administrarea orașului cu economii la investiții de 40 de milioane de lei, iar economiile de funcționare, împreună cu diversele cofinanțări de proiecte, au făcut ca acum să avem o rezervă de investiții de 70,8 milioane de lei. Acest lucru va fi foarte necesar, pentru că noi punem în aplicare dezvoltări uriașe, iar cele pe care le pregătim sunt de aceeași amploare. În fiecare an sprijinim cu sume tot mai mari educația, cultura, sportul, bisericile și încercăm să fim parteneri în toate proiectele sociale și comunitare utile”.

Potrivit sursei citate, în acest an, sursele de venit la buget vor fi:

valoarea veniturilor din impozitul pe venitul persoanelor fizice – 85 de milioane de lei, în creștere cu 11 milioane de lei față de anul trecut;

rambursări de TVA – 21,84 milioane de lei, în creștere cu 38,8%;

fondurile europene – 136,64 milioane de lei;

fonduri guvernamentale – 39,5 milioane de lei;

contribuțiile locatarilor din blocurile care urmează să fie izolate termic – peste 11 milioane de lei.

În acest an a crescut sprijinul pentru cultură și sport, acesta din urmă fiind stimulat în mare parte de o subvenție de 3,3 milioane de lei pentru Csíki Sport és Rekreatív SRL. A crescut și sprijinul financiar pentru biserici, de la 750.000 de lei la 1 milion de lei. De asemenea, a crescut și suma pentru întreținerea drumurilor: de la 6,8 milioane de lei la 8,6 milioane de lei.

Cum sunt alocați banii pe domenii

Educație – 11,86 milioane de lei, din care aproape 4,8 milioane de lei vor fi alocați pentru burse.

Cultură – peste 4,6 milioane de lei, din care: 1 milion de lei pentru proiecte culturale și de tineret, iar 3,627 milioane de lei pentru programe și servicii proprii și organizate în colaborare cu alte instituții. De precizat faptul că în acest an ar trebui să aibă loc „17 evenimente mari” în Miercurea-Ciuc.

Instituții culturale – Teatrul „Csíki Játékszín”: 2,424 milioane lei; Ansamblul Național Secuiesc Harghita: 4 milioane de lei; Muzeul Secuiesc al Ciucului: 3,844 milioane de lei.

Sport – Csíki Sport és Rekreatív SRL: 3,3 milioane de lei; CSM Miercurea-Ciuc: 3,5 milioane de lei; Clubul Sportiv Școlar: 300 de mii de lei; pentru turul ciclist: 150 de mii de lei; ajutor de stat pentru cluburile sportive: 3 milioane de lei; proiecte sportive: 1,65 milioane de lei; Programul „Kori&Úszás”:  345 de  mii de lei; programe realizate în colaborare cu asociații de sport: 175 mii lei.

Culte religioase – 1 milion de lei.

Terenuri de joacă – 200 mii lei.

Iluminat public – 3,03 milioane lei, din care 450 mii lei pentru investiții și 1,5 milioane de lei pentru achitarea energiei.

Mentenanță drumuri – 8,63 milioane de lei.

Servicii sociale – 1,1 milioane de lei pentru îngrijire la domeniu și servicii de asistență comunitară.

Bugetare participativă – 500 mii lei.

Sprijin Salvamont – 240 mii lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.