„Goya & Dali. Controversials”, cea mai mare expoziţie de până acum din România, dedicată celor doi maeştri ai artei spaniole | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 martie 2023
Home » Cultură » „Goya & Dali. Controversials”, cea mai mare expoziţie de până acum din România, dedicată celor doi maeştri ai artei spaniole
„Goya & Dali. Controversials”, cea mai mare expoziţie de până acum din România, dedicată celor doi maeştri ai artei spaniole

„Goya & Dali. Controversials”, cea mai mare expoziţie de până acum din România, dedicată celor doi maeştri ai artei spaniole

În noiembrie anul trecut se deschidea la Buşteni, în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, o nouă expoziţie inedită – „Goya & Dali. Controversials”, un proiect ambiţios în spaţiul cultural european. Expoziţia este dedicată celor doi artişti spanioli renumiţi, care au făcut istorie atât prin arta lor, cât şi prin controversele stârnite de aceasta. Astfel, vizitatorii au ocazia unică de a admira peste 100 de lucrări de gravură şi litografii semnate de Francisco de Goya şi Salvador Dali, toate făcând parte din colecţia privată a avocatului George Şerban („George Şerban European Art Collection”).

„<<Expoziţia Goya & Dali. Controversials>>, organizată la Buşteni, este rodul colaborării dintre Muzeul Naţional Brukenthal, Colecţia George Şerban şi Castelul Cantacuzino. Proiectul expoziţional a fost demarat în anul 2021, cu prilejul aniversării a 275 de ani de la naşterea lui Goya şi împlinirii a 140 de ani de relaţii diplomatice România-Spania. Expoziţii cu lucrări semnate de Goya au fost organizate la Iaşi, Bistriţa şi Oradea, iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României, cu prilejul Zilei Naţionale a Spaniei. Anul acesta, expoziţia <<Goya şi Dali, Blestemul războiului>> a fost vernisată la Muzeul Naţional Brukenthal, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De această dată, expoziţia prezentă la Buşteni aduce în premieră mai multe lucrări realizate de Dali folosindu-se de gravurile lui Goya. Aşadar, invităm publicul la cea mai mare expoziţie cu lucrări Goya şi Dali realizată în România. Observăm într-o perioadă controversată şi bulversată ca cea din zilele noastre că, în decursul istoriei, au existat derapaje care au adus suferinţă şi durere. Cunoaşterea istoriei, povestită de această dată prin artă, ne ajută să înţelegem că omul de multe ori poate lupta împotriva omului, iar istoria ar trebui să ne maturizeze şi să ne conştientizeze şi mai mult că, în diferite locuri de muncă ocupate, unele decizii pot avea şi efecte dezastruoase. Această expoziţie, dincolo de efectul şi modernitatea artistică, are şi un puternic mesaj”, declara Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.

Proiectul expoziţional „Goya & Dali. Controversials” aduce în atenţia publicului două personalităţi artistice spaniole foarte diferite şi asemănătoare, deopotrivă. Concentrându-se în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri, cu titlul „Los Caprichos/Capriciile”, realizată prima dată de Goya spre finalul secolului XVIII, reluată apoi de Salvador Dali în secolul XX, expoziţia prezintă satira celor doi artişti la adresa societăţii, valabilă până în zilele noastre. În sălile de expoziţie regăsim 32 dintre „Capriciile” lui Francisco de Goya şi 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali. Printre lucrările lui Goya se numără şi celebra „Somnul raţiunii naşte monştri”.

Vizitatorii pot admira seria completă de gravuri „Tauromaquia”, ce prezintă corida spaniolă în viziunea lui Goya, dar şi o parte din ciclul „Dezastrele războiului”, cu mărturii vizuale ale aceluiaşi artist, care a fost martor la invazia napoleoniană din Spania şi la revoltele conaţionalilor săi, alături de câteva litografii realizate după operele celebre ale pictorului Salvador Dali.

Expoziţia „Goya & Dali. Controversials” e deschisă publicului până pe 26 februarie 2023.

Castelul Cantacuzino şi Galeria de artă

Castelul Cantacuzino din Buşteni a fost construit în 1911, la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababu’”, servind drept locuinţă de vară pentru familia nobilului şi fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcţii din Europa.

În 2010, monumentul devenit istoric şi aflat în proprietate privată a fost deschis pentru prima oară spre vizitare. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale şi turistice de pe Valea Prahovei.

În 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, iar prima expoziţie prezentată aici a fost dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expoziţii cu lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România, precum şi o mare expoziţie de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. Acestor expoziţii periodice se adaugă şi altele, scopul fiind aducerea în faţa vizitatorilor a unor importante opere artistice de rang internaţional.

Activitatea castelului şi a galeriei se poate urmări pe www.cantacuzinocastle.com, www.facebook.com/castelulcantacuzino şi www.instagram.com/cantacuzinocastle.

Cosmina Marcela OLTEAN

Sursa – cantacuzinocastle.com

Foto – C.M. Oltean

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.