Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Modalităţi de recompensare a celor ce lucrează sâmbăta şi duminica | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Modalităţi de recompensare a celor ce lucrează sâmbăta şi duminica
Modalităţi de recompensare a celor ce lucrează sâmbăta şi duminica

Modalităţi de recompensare a celor ce lucrează sâmbăta şi duminica

Din totalul de 105 petiţii intrate până la această dată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, un procent destul de mare are ca obiect neplata sporului cuvenit pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate!

Informaţia de mai sus am aflat-o de la inspectorul şef al ITM Harghita, ing. ec. Dorin Male. Un motiv suficient de bun pentru a aduce la cunoştinţa cititorilor jurnalului independent Informaţia Harghitei ceea ce este prevăzut în art. 132 din Codul muncii cu privire la modalităţile de recompensare sau de lucru a salariaţilor care lucrează sâmbăta şi duminica. De reţinut, aşadar, sunt următoarele:

  • În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin contractul individual de muncă, situaţie în care salariaţii vor beneficia de un spor la salariul de bază;
  • Astfel, salariatul poate să lucreze sâmbăta şi/sau duminica în cazul în care acordarea în aceste zile ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, însă angajatorul are obligaţia să îi acorde două zile libere consecutive în fiecare săptămână;
  • Pentru faptul că repausul săptămânal este acordat în alte zile decât sâmbăta şi duminica, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin Contractul individual de muncă; cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel că angajatorul şi salariatul au libertatea deplină în stabilirea sa; sporul poate fi negociat, de exemplu, în cuantum de 1% sau de 150%;
  • Prin urmare, sporul va fi negociat. În situaţia expresă, ziua de sâmbătă nu va fi recuperată în altă zi lucrătoare dacă salariatul va beneficia în aceeaşi săptămână de repausul săptămânal în alte două zile consecutive şi de un spor acordat în condiţiile precizate mai sus.

De la regula potrivit căreia repausul săptămânal se acordă în fiecare săptămână, în natură, se poate deroga numai în două situaţii: 1) în zilele de repaus săptămânal pot fi acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice cu autorizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi cu acordul sindicatului, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. În acest caz, salariaţii au dreptul la dublul compensaţiilor (nu mai mic) de 75% din salariul de bază; 2) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pentru care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării unor lucrări. Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în aceste condiţii au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite (nu mai mic) de 75% din salariul de bază.

„Se poate observa – spunea, printre altele, inspectorul şef – faptul că în cazul celor două excepţii sporul cuvenit al salariaţilor nu poate fi mai mic de 150%. Se impune să atragem atenţia asupra faptului că nerespectarea dispoziţiilor privind acordarea repausului săptămânal se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei. Prin urmare, dacă salariatul nu beneficiază de repausul săptămânal în zilele obişnuite de sâmbătă şi duminică, are dreptul la un spor de salariu, alături de alte două zile de repaus fixate în alte zile ale săptămânii”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.