Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţii în ultima parte a anului: începând de astăzi, vor fi schimbate corpurile de iluminat din Bălan, iar costul facturii va scădea cu aproximativ 70% | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Investiţii în ultima parte a anului: începând de astăzi, vor fi schimbate corpurile de iluminat din Bălan, iar costul facturii va scădea cu aproximativ 70%
Investiţii în ultima parte a anului: începând de astăzi, vor fi schimbate corpurile de iluminat din Bălan, iar costul facturii va scădea cu aproximativ 70%

Investiţii în ultima parte a anului: începând de astăzi, vor fi schimbate corpurile de iluminat din Bălan, iar costul facturii va scădea cu aproximativ 70%

Casa de cultură a oraşului este reabilitată în proporţie de 80%

De la jumătatea acestui an, Primăria oraşului Bălan a demarat o serie de lucrări, din bugetul propriu, în localitate, mare parte dintre ele fiind finalizate sau se vor termina până la sfârşitul anului. Este vorba despre lucrări exterioare la casa de cultură şi în zona centrală a oraşului, un teren de sport multifuncţional ori extinderea sistemului de supraveghere video a urbei.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a explicat că în urma rectificării bugetului central de la jumătatea acestui an, urbea a beneficiat de anumite sume de bani, cu ajutorul cărora s-au făcut o serie de investiţii, „pe care dorim să le finalizăm sau să ne apropiem de final până la sfârşitul acestui an”.

Astfel, în ultima parte a anului, „atât cât ne-au permis condiţiile meteo, au fost executate lucrări de reparaţii exterioare la Casa de cultură a oraşului Bălan”. „Au fost înlocuite jgheaburile, au fost reparaţi pereţii exteriori, realizate finisările aferente, scurgerile pentru apă, accese lateral stânga şi spate, precum şi elemente decorative. În momentul de faţă, casa de cultură a oraşului este reabilitată în proporţie de 80%. În primăvară vom definitiva lucrările prin refacerea scărilor de acces (faţă şi lateral dreapta). Casa de cultură va deveni astfel parte la o zonă centrală modernizată, în care în paralel au fost executate lucrări specifice (amenajare piaţetă, zonă de petrecere a timpului liber, alei, zonă verde). În momentul de faţă avem toată zona centrală pavată şi dotată cu suporţi de biciclete, bănci, pentru un spaţiu de recreere”, a spus edilul.

O altă investiţie este extinderea sistemului de camere de supraveghere orăşenesc, cu aparate moderne de înregistrat, „care să sprijine activitatea primăriei, dar să vină şi în ajutorul poliţiei pentru crearea unui climat de siguranţă şi linişte în localitatea noastră”. În momentul de faţă, în oraş sunt amplasate 16 camere de supraveghere, „dar nu sunt de cea mai bună calitate”. „Astfel că dorim să le înlocuim şi să extindem reţeaua cu camere de supraveghere performante”.

O altă lucrare se referă la construirea unui teren de sport multifuncţional. „Anul trecut am demolat centrala termică dezafectată (situată în faţa clădirii policlinicii din oraş). Anul acesta vom finaliza amenajarea unui teren multifuncţional sportiv exterior”.

Din bani de la bugetul local, vor fi schimbate toate corpurile de iluminat din oraş. De asemenea, sistemul de iluminat se va extinde pe anumite străzi laterale cu corpuri de iluminat de tip led. „Acestea vor reduce costul iluminatului public cu aproximativ 70%”.

Gheorghe Iojiban a mai precizat că anul acesta s-a continuat asfaltarea aleilor pietonale, „ajungând ca astăzi să avem amenajate 95% din aleile destinate pietonilor”. Referitor la acestea, primarul a arătat că asfaltarea aleilor a început în 2015, când era viceprimar, iar din 2016, de când a preluat actuala funcţie, s-au asfaltat aproximativ 70% din total.

Nu în ultimul rând, până la finalul anului se doreşte achiziţionarea unor complexe de joacă pentru copii, respectiv aparate de mişcare de exterior, unde părinţii pot să facă mişcare în timp ce îşi monitorizează copiii la terenul de joacă. „Ideea e că vrem să facem puţine asemenea locuri de joacă, dar de calitate. Probabil vor fi amenajate în două zone ale oraşului, dar le vom dota corespunzător”.

 

n La primăvară ar urma să înceapă lucrările de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi canal

Acesta a menţionat că în acest an s-au realizat investiţiile care au necesitat un efort financiar mai mic, dar în anii 2019-2020 se va implementa „şi cel mai important obiectiv al oraşului: extinderea şi reabilitarea reţelei de apă-canal”. Potrivit acestuia, lucrarea a fost împărţită în 3 loturi. „Pentru lotul 3, cel mai important, contractul este semnat, iar anul viitor, cum se încălzeşte vremea, prin luna martie sau aprilie, încep lucrările. Iar în jurul lunii august-septembrie se vor finaliza lucrările la staţia de epurare”.

Conform informaţiilor oferite de edil, în cazul lotului, a fost finalizată licitaţia, s-a semnat contractul joi, iar tot din primăvară, când se încălzeşte vremea, „oraşul va fi în şantier şi vor începe lucrările de reabilitare a reţelei de apă şi canal în oraş, respectiv extinderea lui”.

De asemenea, un alt proiect important ce ar urma să înceapă anul viitor se referă la termoizolarea a şase blocuri din localitate. În momentul de faţă se află în faza de precontractare acest proiect finanţat parţial (60%) din fonduri europene, însă „care va necesita un mare efort financiar din partea instituţiei primăriei”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.