Mitropolitul Kallistos: Viitorul Sfânt şi Mare Sinod s-ar putea ţine în România | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Religie » Mitropolitul Kallistos: Viitorul Sfânt şi Mare Sinod s-ar putea ţine în România
Mitropolitul Kallistos: Viitorul Sfânt şi Mare Sinod s-ar putea ţine în România

Mitropolitul Kallistos: Viitorul Sfânt şi Mare Sinod s-ar putea ţine în România

Publicaţia americană OSV a realizat un interviu cu ÎPS Mitropolit Kallistos (Ware) de Diokleia – teolog ortodox de renume, stabilit în Oxford, Anglia, invitat ca membru al delegaţiei Patriarhiei Ecumenice la Sfântul şi Marele Sinod Panortodox din Creta 2016 – informează  Agenţia de ştiri Locaşuri Ortodoxe.

În interviul inclus într-o serie amplă semnată de Michael Heinlein, Mitropolitul Kallistos a împărtăşit unele dintre opiniile sale cu privire la reuniunea din Creta şi privind paşii următori spre o unitate mai puternică în cadrul Ortodoxiei la nivel mondial.

Făcând referire la procesul care să vizeze o înţelegere mai bună între Patriarhia de Constantinopol şi Biserica Rusiei (care a refuzat să fie prezentă la Sfântul şi Marele Sinod din Creta, în condiţiile impuse de Patriarhia Ecumenică), acesta a declarat:

„Procesul ar putea fi îndelungat. Dar ar putea duce la o întâlnire în timp de trei ani sau cam aşa ceva. Şi, probabil, Biserica din România va juca un rol important aici.

Biserica din România nu a luat parte la vreun conflict între Constantinopol şi Moscova. Şi Biserica din România, trebuie să amintim asta, este, după Rusia, cea mai mare Biserică Ortodoxă.

Într-adevăr, cred că, dacă ar fi să lăsăm deoparte Biserica din Ucraina, Biserica din România este mai mare decât Patriarhia Moscovei în Rusia. Şi, astfel, românii pot juca foarte probabil un rol important de mediator… chiar s-a sugerat ca următorul Sfânt şi Mare Sinod ar trebui să aibă loc în România.

Iar pentru aceasta, este important să existe o invitaţie în acest sens, deoarece Sinoadele de acest gen sunt foarte scumpe… Dar Biserica din România ar putea fi în măsură să suporte costul a 350 de episcopi, pentru 11 zile! Numai că, trebuie să ne amintim că Conciliul Vatican II s-a întrunit, după o perioadă de patru ani… timp de mai multe luni, la un moment dat. Aşa că nu ne putem aştepta să se stabilească totul în 11 zile. Este nevoie de mult mai mult timp”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.