Ciuc Jazz 8 la final: Număr record de spectatori la concertele festivalului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Timp Liber » Ciuc Jazz 8 la final: Număr record de spectatori la concertele festivalului
Ciuc Jazz 8 la final: Număr record de spectatori la concertele festivalului

Ciuc Jazz 8 la final: Număr record de spectatori la concertele festivalului

 Public din toate colţurile ţării, dar şi din ţări ca Iordania, Portugalia, Tunisia etc.

Artişti din şase ţări au concertat, la sfârşitul săptămânii trecute, la cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz din Miercurea-Ciuc. În cadrul concertelor susţinute în cadrul ediţiei din acest an a Ciuc Jazz (Csíki Jazz) 8 ((inclusiv în turneul de promovare făcut în Târgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe şi Miercurea-Ciuc) au participat peste 4.000 de spectatori, ceea ce este un record pentru cei opt ani de existenţă a acestui festival.

godard

Ferenc Snetberger și Michel Godard

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, principala organizatoare a festivalului, Nora Szilágyi, a arătat că este cel mai mare număr de spectatori înregistrat în cei opt ani de când are loc evenimentul. Şi acest lucru nu s-a întâmplat că au fost mai multe locuri în care au fost activităţi, ci pentru că în fiecare loc în care au fost spectacole sau work-shop-uri numărul spectatorilor a fost mult mai mare decât în anii precedenţi.

Conform acesteia, şi în acest an publicul a fost unul internaţional, fiind spectatori din ţări precum Cehia, Iordania, Ungaria, Tunisia sau Portugalia. De asemenea, au fost grupuri din Ungaria şi Germania care au venit special pentru acest festival. Din România au fost spectatori din toate colţurile ţării, „pentru că festivalul a devenit unul de importanţă naţională”. Conform sursei citate, datele prezentate au putut fi centralizate deoarece a existat posibilitatea de a se cumpăra bilete on-line şi una dintre reguli era să se precizeze locul domiciliului.

 Festivalul a depăşit aşteptările invitaţilor

leonte

Ana-Cristina Leonte

„Festivalul a depăşit aşteptările tuturor invitaţilor”, aceştia „fiind surprinşi de amploarea festivalului şi de expresivitatea publicului”, a spus Nora Szilágyi, vorbind despre impresiile artiştilor prezenţi în acest an la Festivalul Jazz. „A fost scos în evidenţă publicul de către invitaţii noştri. Au spus că li se întâmplă foarte rar să empatizeze în asemenea măsură cu publicul şi se pare că, cu toate că limitele de vârstă au fost foarte largi în acest festival, senzaţia lor a fost că avem un public foarte avizat în acest festival. Au apreciat limita inferioară de vârstă, un public foarte tânăr, au declarat ei, şi în pofida vârstei medii a spectatorilor au simţit o căldură extraordinară din partea publicului”, a spus Nora Szilágyi.

Aceasta a mai arătat că artiştii s-au simţit foarte bine la Miercurea-Ciuc, deoarece au primit extraordinar de multă atenţie, atât din partea publicului, cât şi din partea organizatorilor, acesta fiind „unul dintre motivele pentru care ne-au asigurat că vor reveni întotdeauna cu plăcere”.

Nora Szilágyi a mai arătat că în public au fost şi organizatori ai altor festivaluri de jazz, „care au apreciat că Festivalul Internaţional Csíki Jazz a ajuns deja în primele locuri între festivalurile naţionale”.

 Obiectivul principal, şi anume că jazz-ul este cel mai la îndemână mijloc de comunicare, a fost atins

kekko

Kekko Fornarelli

Principala organizatoare a evenimentului a mai spus că obiectivul principal al Festivalului a fost atins, şi anume s-a demonstrat că jazz-ul este cel mai la îndemână mijloc de comunicare. „În ultima seară au dansat împreună preadolescenţi de 13-14 ani şi adulţi de peste 60 de ani şi e foarte greu să obţii energia aceasta într-un singur spectacol. Cred că asta este cea mai bună dovadă că jazz-ul nu se ascultă, ci se trăieşte. Acesta a fost obiectivul nostru, să transmitem faptul că ne adresăm tuturor şi să ieşim din etichetările conservatoare despre jazz, să înţeleagă toată lumea că este cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Asta am urmărit de la începutul festivalului, şi anul acesta se pare că am reuşit foarte mult, şi anume că este multietnic, multicultural, nu este legat de vârstă, este o exprimare liberă şi atât”, a afirmat Nora Szilágyi.

Petra

Petra Varallyay

În legătură cu ediţia de anul viitor, aceasta a arătat că se doreşte aducerea pe scenă a unui star de primă mărime internaţională. „Totul depinde de câteva contracte pe care trebuie să le încheiem din timp şi am aprecia dacă cei care ne-au susţinut şi până acum ar înţelege că finanţarea trebuie făcută mult mai repede, tocmai pentru a putea semna contractele”. Potrivit acesteia, „80 la sută din programul de anul viitor este antamat, urmează să obţinem finanţările şi organizarea Csíki Jazz 9 începe de mâine”.

 

border

Bordersplit

Pe parcursul a trei zile, 12 formaţii au concertat în Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Odorheiu-Secuiesc, dintre care amintim: Ana-Cristina Leonte Qvartet; Kekko Fornarelli; Keknyul Hammond Band; Ferenc Snetberger şi Michel Godard; Menza.

Festivalul Ciuc Jazz 8 este organizat de Asociaţia „Mini Jazzfestival”, cu sprijinul Primăriei Miercurea-Ciuc, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.