Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la incubatorul de la Odorheiu Secuiesc: E un exemplu de bună practică ce ar trebui multiplicat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 septembrie 2022
Home » Economic » Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la incubatorul de la Odorheiu Secuiesc: E un exemplu de bună practică ce ar trebui multiplicat
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la incubatorul de la Odorheiu Secuiesc: E un exemplu de bună practică ce ar trebui multiplicat

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la incubatorul de la Odorheiu Secuiesc: E un exemplu de bună practică ce ar trebui multiplicat

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, s-a întâlnit sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, cu antreprenorii din zonă, el apreciind activitatea incubatorului de afaceri din municipiu, despre care a spus că reprezintă un exemplu de bună practică.

„Este un incubator activ, sunt peste 40 de firme, este un mediu în care, într-adevăr, incubează firme noi. Un ciclu de incubare durează trei ani de zile şi, în mod firesc, atunci când te-ai dezvoltat poţi să mergi şi să îţi dezvolţi afacerea într-o altă zonă. Iar aici aceste cicluri de incubare se desfăşoară foarte bine, gradul de reînnoire a firmelor este cel pe care l-au prognozat când au obţinut finanţare pe fonduri europene şi este un exemplu de bună practică, care cred că ar trebui multiplicat”, a precizat ministrul Ştefan-Radu Oprea.

El a spus că a avut „o discuţie foarte bună” cu antreprenorii din zona Odorhei, problemele dezbătute fiind cele legate de lipsa forţei de muncă şi de politicile publice pe care Guvernul le are în această direcţie, de învăţământul dual, fiind oferite informaţii despre programele prin care Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului susţine activitatea şi dezvoltarea întreprinderilor.

Ştefan-Radu Oprea a menţionat că s-a mai discutat despre posibilităţile de finanţare existente, despre internaţionalizarea companiilor româneşti, despre oportunitatea de a folosi consilierii economici ai României atunci când firmele doresc să meargă pe o piaţă terţă sau despre programul de târguri şi expoziţii.

„Am ascultat, am învăţat foarte mult şi astăzi – şi cred că deja avem câteva teme pentru care vom putea să lucrăm împreună, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul politicilor publice pe care le gestionăm”, a afirmat ministrul.

Acesta a apreciat importanţa dialogului cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a înţelege şi transpune în programe şi politici publice nevoile pe care aceştia le au. La rândul său, senatorul UDMR Antal Lóránt, care a organizat vizita ministrului la Odorheiu Secuiesc, a vorbit despre un „eveniment foarte important”, întrucât în ultimii zece ani „în zonă nu prea au venit reprezentanţi ai Guvernului României”.

„În judeţul Harghita, zona Odorhei, Odorheiu Secuiesc, este practic motorul economiei judeţului. Cifric vorbind, sunt 3.100 de companii funcţionale în zona noastră, care însumează anual aproape un miliard de euro, total cifră de afaceri, procentual însemnând 47 la sută din tot judeţul. Cred că este foarte important şi rolul nostru ca politicieni este de a-i ajuta pe antreprenorii din această zonă ca să îi facem auziţi la Bucureşti şi să încercăm să creăm acele poduri de comunicare între autorităţile centrale, în speţă Guvern sau agenţii guvernamentale, ministere şi antreprenorii noştri din această zonă. Deci această vizită are o importanţă majoră, domnul ministru Oprea vine din zona antreprenoriatului, cunoaşte problemele, a avut multe iniţiative, nu numai legislative, ci şi la nivel de minister, cred că a fost o întrevedere cu folos, am reuşit să creăm un dialog între proprietari, acţionari, directori de companii şi ministru”, a explicat Antal Lóránt.

În opinia sa, o comunitate poate să trăiască bine atunci când din punct de vedere economic lucrurile funcţionează bine, iar zona Odorhei este un exemplu la nivel naţional. (Gina ŞTEFAN, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.