Finanţare europeană de peste 1 milion de lei pentru reabilitarea Primăriei Borsec | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Economic » Finanţare europeană de peste 1 milion de lei pentru reabilitarea Primăriei Borsec
Finanţare europeană de peste 1 milion de lei pentru reabilitarea Primăriei Borsec

Finanţare europeană de peste 1 milion de lei pentru reabilitarea Primăriei Borsec

Ieri, primarul Mik József şi Simion Creţu, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, au semnat contractul de finanţare a proiectului „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei Borsec”, cu fonduri disponibile prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Valoarea proiectului este de 1,093 milioane de lei, cu o participare de aproape 200.000 de lei a bugetului local, durata de realizare fiind de 24 de luni.

În principal este vorba despre îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii; utilizarea resurselor regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzirea şi prepararea apei calde de consum; înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă.

„Vom fi mai aproape de a avea o primărie verde, în adevăratul sens al cuvântului, prin reducerea emisiilor de carbon”, a subliniat primarul Mik József, menţionând că etapa următoare constă în realizarea procedurilor de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările.

Odată cu lucrările de reabilitare termică se va efectua şi modernizarea parterului primăriei. Scopul este de a îmbunătăţi serviciile oferite publicului prin crearea unui spaţiu unic de acces. Aşa-numitul biroul unic va fi conceput ca spaţiu destinat exclusiv lucrului cu publicul. Astfel cetăţeanul nu trebuie să mai parcurgă o cale dificilă pentru obţinerea informaţiilor sau documentaţiilor necesare şi să ia contact cu numeroşi funcţionari.

Prin intermediul biroului unic, primăria doreşte să ofere posibilitatea soluţionării rapide a cererilor cetăţenilor, într-un spaţiu deschis şi primitor. Cetăţeanul este informat cu promptitudine, creşte gradul de transparenţă decizională, dar şi gradul de responsabilitate juridică a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative. De asemenea, pe lângă reducerea timpului de soluţionare a cererilor cetăţenilor, se urmăreşte şi prevenirea aglomerării sau suprasolicitării compartimentelor de lucru cu publicul, cât şi eliminarea aşa-numiţilor timpi morţi. Costurile acestei investiţii se vor afla numai după finalizarea proiectului tehnic. Toate lucrările se preconizează a începe în toamnă.

RÉDAI Botond

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.