Ministrul Mediului: „Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 august 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Ministrul Mediului: „Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie”
Ministrul Mediului: „Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie”

Ministrul Mediului: „Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, susţine că dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, ale căror atacuri sunt tot mai frecvente în ţară, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie.

„Fără soluţii, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor. Braconajul şi soluţiile individuale vor fi generalizate dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze această problemă, dacă plăţile la pagube se fac cu o întârziere de doi-trei ani, dacă procedura de constatare a pagubelor este prea complicată, omul nu mai vine să rezolve problema prin instituţiile statului, ci caută o soluţie locală şi individuală. Dacă bugetul nu este asigurat, la fel cum nu a fost asigurat în ultimii doi ani, vor fi probleme. Sunt 15 milioane de lei plătite în 5 ani pe acest capitol din bugetul naţional, deci este o problemă despre care trebuie să vorbim, o problemă pe care trebuie să o gestionăm”, a declarat Tánczos Barna, conform Agerpres, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Ministrul Mediului susţine că există în curs de semnare un contract de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru un program care include şi realizarea unui nou sanctuar pentru urşi.

„Există în curs de semnare un contract de finanţare de 10 milioane de euro între Ministerul Mediului şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, acest program include şi realizarea unui nou sanctuar. Are un buget de peste 2 milioane de euro pentru garduri electrice. Deci sunt măsuri în implementare, pregătite, prin care anumite probleme, cu siguranţă, vor fi rezolvate. Sanctuarele sunt o soluţie bună pentru anumite exemplare, fără doar şi poate, gardurile electrice sunt o soluţie în anumite situaţii şi tocmai prin complementaritate multitudinea de soluţii vor duce la o gestionare corectă şi durabilă a acestui fenomen”, afirmă ministrul.

Tánczos Barna a afirmat că numai în prima parte a zilei de vineri (14 mai – n.n.) i s-au semnalat patru atacuri ale urşilor, care au provocat pagube.

Topliţa şi Băile Tuşnad: Cinci semnalări ale prezenţei urşilor, la sfârşitul săptămânii trecute

Jandarmii harghiteni au intervenit de cinci ori, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru îndepărtarea unor urşi din oraşele Băile Tuşnad şi Topliţa, prezenţa animalelor fiind semnalată la numărul de urgenţă 112.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, primele două apeluri au fost făcute sâmbătă şi anunţau prezenţa a câte unui urs pe o stradă din municipiul Topliţa şi la Monumentul Topliţa-Secu.

„Dacă în primul caz patrula de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist, a trebuit să intervină pentru îndepărtarea ursului, în cel de-al doilea caz, jandarmii din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Topliţa nu au mai găsit ursul la locul indicat şi nici în imediata apropiere”, precizează sursa citată.

De asemenea, duminică au fost primite două apeluri, ambele din localitatea Băile Tuşnad, urşii fiind îndepărtaţi în zona împădurită.

„Primul apel a fost primit la ora 21:00, un bărbat semnalându-ne prezenţa unui urs pe Aleea Sfânta Ana, din Băile Tuşnad. Patrula de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad a trecut la îndepărtarea acestuia în pădure. Al doilea apel a fost făcut la ora 21:43, un alt bărbat semnalând prezenţa a doi urşi pe strada Gării. Patrula din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a găsit urşii acolo unde le fusese semnalată prezenţa şi a trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice înspre zona împădurită”, se mai arată în informarea IJJ Harghita.

Ultimul apel a fost primit tot din partea unui bărbat, luni dimineaţă, şi semnala prezenţa unui urs pe peronul gării CFR din Băile Tuşnad. La faţa locului au intervenit jandarmii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, ursul fiind îndepărtat înspre pădure.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.