Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ne gândim la viitor, lucrăm în prezent!” A fost demarat procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a oraşului Bălan pentru următorii ani | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate »
„Ne gândim la viitor, lucrăm în prezent!”
A fost demarat procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a oraşului Bălan pentru următorii ani
<h5><i>„Ne gândim la viitor, lucrăm în prezent!”</i></h5> A fost demarat procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a oraşului Bălan pentru următorii ani

„Ne gândim la viitor, lucrăm în prezent!”
A fost demarat procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a oraşului Bălan pentru următorii ani

Primăria fostului oraş minier Bălan a informat că, zilele trecute, a fost lansat procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare pentru perioada 2021-2027, având în vedere importanţa pe care planificarea strategică o are pentru dezvoltarea coerentă şi durabilă a unei localităţi, precum şi faptul că România intră într-un nou exerciţiu financiar european. Conform unui comunicat de presă, un prim focus-grup centrat pe administraţie, cu scopul de a identifica problemele şi soluţiile în acest domeniu a avut loc în data de 13 mai, la întrunire luând parte, alături de membri ai consiliului local şi de reprezentanţi ai Primăriei Bălan şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. O strategie coerentă de dezvoltare locală nu poate funcţiona dacă aceasta nu este corelată cu strategiile de dezvoltare judeţene, regionale, naţionale, iar în timpul discuţiilor au fost abordate subiecte legate de starea de fapt a localităţii Bălan, de proiectele aflate în derulare, cele viitoare şi idei noi de proiecte care ar putea fi dezvoltate.

În comunicat se arată că în ceea ce priveşte colaborarea cu instituţia Consiliului Judeţean discuţiile au vizat, între altele, situaţia Drumului Judeţean 125 A (Bălan – Km 4 Gheorgheni), care va fi realizat în următorii ani, acesta fiind propus spre finanţare europeană în cadrul programului operaţional regional. Potrivit unor informaţii, se caută soluţii tehnice inclusiv pentru amenajarea pe parcursul acestui drum a unei piste de biciclişti. Totodată, în lunile următoare se vor face paşi către un management al deşeurilor mai sănătos pentru mediu şi către servicii cu un plus de calitate către cetăţeni. În plus, clădirea spitalului unde în trecut s-a intenţionat amenajarea unui centru antidrog a devenit disponibilă şi se caută soluţii privind punerea în funcţiune a acesteia, fiind discutate mai multe posibilităţi, cum ar fi de pildă utilizarea ca centru de plasament, casă de bătrâni sau centru de îngrijiri paleative. De asemenea, la fosta grădiniţă se intenţionează depunerea unui proiect pentru finanţare europeană cu scopul de a fi amenajat corespunzător un incubator de afaceri. Acest proiect va fi realizat în cooperare cu Consiliul Judeţean (acesta va participa ca lider de proiect cu 2/3 din necesarul de cofinanţare, iar localitatea Bălan cu restul de 1/3).

Primăria Bălan a menţionat că procesul de elaborare a strategiei va continua cu întruniri cu persoanele şi organizaţiile interesate pe mai multe teme din domenii precum cel social, economic sau cel al turismului şi mediului. „După finalizarea întrunirilor pe teme de interes va fi elaborat un chestionar public la care populaţia oraşului va fi invitată să răspundă. Ne dorim foarte mult ca soluţiile propuse în cadrul strategiei să reflecte nevoi reale ale cetăţenilor, precum şi părerea acestora. Ne gândim la viitor, lucrăm în prezent!”, se mai precizează în comunicat.

G. EMIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.