Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Minerii de la Salina Praid s-au blocat în subteran şi au încetat activitatea | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Minerii de la Salina Praid s-au blocat în subteran şi au încetat activitatea
Minerii de la Salina Praid s-au blocat în subteran şi au încetat activitatea

Minerii de la Salina Praid s-au blocat în subteran şi au încetat activitatea

Joi dimineaţă, la ora 06:00, un număr de 55 de mineri de la Salina Praid s-au blocat în subteran şi au încetat lucrul. Lor li s-au alăturat 80 de angajaţi care activează la suprafaţă. În aceste condiţii, activitatea de exploatare a sării şi cea de deservire a clienţilor cu sare pentru drumuri a fost întreruptă. Lucrează, însă, cei care asigură activitatea de turism.

„Din păcate, toată echipa a oprit lucrul, mai puţin cei de pe partea de turism”, a confirmat directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán.

Minerii susţin că vor înceta protestul după ce conducerea SALROM va soluţiona revendicările lor, legate de mărirea salariului cu 20% şi schimbarea conducerii Salinei Praid.

Directorul Seprődi Zoltán susţine că minerii sunt cei care au acceptat eliminarea grilelor salariale la negocierea contractului colectiv de muncă, pe care acum le doresc reintroduse.

„Cândva, salarizarea era ierarhizată pe categorii de salariaţi, potrivit Anexei nr. 4 la contractul colectiv de muncă (CCM). Anul trecut, la negocierea CCM, au fost scoase grilele salariale cu acordul lor. Nu eu am negociat CCM, ci conducerea SALROM şi sindicatele, care acum susţin această grevă. Printr-o notă scrisă mi-au solicitat să reintroducem coeficienţii de salarizare la salariile de bază brute, o altă solicitare a fost creşterea salariilor de bază cu 20%, iar a treia solicitare este schimbarea conducerii Salinei Praid”, a precizat directorul minei de sare.

Seprődi Zoltán a coborât, de dimineaţă, în subteran şi a încercat, fără succes, să-i convingă pe mineri să renunţe la protest.

„Am discutat, le-am spus că eu nu pot să fac creşteri salariale cu de la mine putere; suntem într-o societate pe acţiuni, avem un buget, care trebuie aprobat de minister, nu pot să le promit că măresc salariile cu 20% sau mai mult. Dar s-ar putea să existe o neînţelegere, salariile de bază s-au mărit, directorul general le-a majorat cu 20% de la 1 ianuarie 2018, printr-o decizie colectivă, cu prilejul trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator. Numai că ei nu au semnat şi probabil că sunt induşi în eroare cu bună-intenţie de unii. Nici pe mine nu mă cred, când le spun că salariul lor a rămas neschimbat faţă de anul trecut, ei susţin că sunt obligaţi să lucreze pe salariul minim pe economie”, a mai spus Seprődi.

Potrivit directorului Salinei Praid, anul trecut, un miner a câştigat 28.619 lei net, ceea ce ar însemna un salariu net lunar de 2.300 de lei, la care se adaugă tichetele de masă pentru fiecare zi muncită.

Seprődi Zoltán a adăugat că minerii care au decis să rămână în subteran „stau acum la baza turistică, la restaurant”, unde le-a fost servit prânzul cald.

În zonă este aşteptat directorul general adjunct al SALROM, Constantin Melinte.

„Sper că d-l director general adjunct va ajunge la o înţelegere cu minerii. Această grevă spontană nu este legală, fiindcă o grevă spontană poate să ţină maximum 2 ore, iar ei au declanşat conflictul de muncă de la ora 06:00 azi-dimineaţă (joi – n.a.)”, a conchis directorul Salinei Praid.

Greva la Salina Praid continuă și vineri, când protestatarii au blocat înclusiv activitatea de turism.

Discuțiile de joi seara cu reprezentanții conducerii SALROM nu au avut niciun rezultat, iar minerii au rămas în salină și peste noapte.

„ A venit aseară dl. director general adjunct Melinte de la SALROM, am discutat, dar nu a putut să ne facă nici o ofertă concretă, nu am ajuns la nici o înțelegere. Azi noapte am fost blocați în mină, peste 30 de mineri, continuăm protestul și astăzi. Am închis și baza de tratament, nu se mai vizitează salina, am blocat cu scut viu Casieria și intrarea în salină. A venit aseară dl. director general adjunct Melinte de la SALROM, am discutat, dar nu a putut să ne facă nici o ofertă concretă, nu am ajuns la nici o înțelegere”, a declarat liderul sindicaliștilor de la Salina Praid, Kelemen József.

Conducerea Salinei Praid a sperat până în ultimul moment că minerii nu vor bloca activității turistice. Consecințele nu sunt plăcute nici pentru cei veniți la tratament sau să viziteze muntele de sare, nici pentru societate, care trebuie să returneze banii vizitatorilor care s-au programat anticipat.

„Ne-au blocat, acum, unde ne doare pe noi mai mult: activitatea de turism. Nu li s-a putut promite nimic greviștilor, dl. director general adjunct a prezentat poziția SALROM, că nu avem buget suntem și că la rândul nostru suntem îngrădiți de lege. Deci, nu li s-au putut promite promis creșteri salariale, iar în ceea ce privește înlocuirea conducerii salinei, le-a spus că personalul de conducere este evaluat pe bază de proceduri specifice și nu poate fi schimbat sub presiune” a precizat, vineri, Seprődi Zoltán.

Minerii susțin că vor să demită conducerea salinei din cauză că „vorbește denigrator și jignitor cu angajații”.

În cursul acestei zile, conducerea SALROM va continua discuțiile cu cei 130 de angajați ai salinei.

Kelemen József a menționat că protestele vor continua până la soluționarea revendicărilor lor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.