Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din raportul de activitate al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita: Anul trecut a mai fost delimitat un sit arheologic întins pe 4 hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Din raportul de activitate al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita: Anul trecut a mai fost delimitat un sit arheologic întins pe 4 hectare
Din raportul de activitate al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita: Anul trecut a mai fost delimitat un sit arheologic întins pe 4 hectare

Din raportul de activitate al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita: Anul trecut a mai fost delimitat un sit arheologic întins pe 4 hectare

Tot în 2017, DJC Harghita a aplicat două amenzi pentru neglijenţă, a primit câteva obiecte datate din Primul Război Mondial şi a eliberat 36 de certificate de export

Şi în anul trecut, principala atribuţie a Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita a rămas procedura de eliberare a avizului de specialitate pentru autorizarea intervenţiilor pe monumentele istorice şi în zona de protecţie ale acestora. Potrivit raportului de activitate pe anul 2017 al DJC Harghita, la Compartimentul monumente istorice au fost înregistrate 182 de documentaţii tehnice, din care 91 au fost prezentate, pentru consultare, Comisiei Zonale a Monumentelor de la Braşov, iar alte 13 Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice de la Bucureşti; celelalte 78 de documentaţii au fost rezolvate de DJC Harghita, toate cu aviz favorabil.

De asemenea, tot în cursul anului trecut au fost realizate 31 de deplasări la monumente istorice. Cu această ocazie au fost verificate din punct de vedere al conservării obiectivelor şi al respectării avizelor 95 de obiective culturale.

Bakos László, directorul executiv al DJC Harghita, spunea că cele mai importante probleme au rămas aceleaşi ca din anul precedent. Este vorba de Vila 69 de la Borsec şi biserica de la Sâncrăieni, obiective despre care am scris anul trecut. La aceste două monumente, în 2017, reprezentanţii DJC Harghita au fost şi însoţiţi de poliţiştii de la Biroul patrimoniu. „La Borsec, la Vila 69 – spunea Bakos László – am oprit lucrările; aşa ştiu că şi primăria a oprit lucrările, dar tot se lucrează la vila respectivă, fiind aproape gata. La biserica de la Sâncrăieni nu s-a mai lucrat, dar în schimb dosarul este încă la Parchet”. De altfel, şi cazul de la Borsec se află tot în atenţia Parchetului.

Directorul DJC Harghita a mai amintit faptul că anul trecut, Compartimentul monumente istorice a aplicat şi două amenzi. Sancţiunile au fost date pentru acelaşi imobil, dar cum în acte figurează doi proprietari, atunci fiecare dintre ei a primit amenda. În ceea ce priveşte motivul aplicării sancţiunii contravenţionale, Bakos László spunea că este vorba de neglijenţă: este o căsuţă mică din satul Ineu, comuna Cârţa, declarată monument istoric, dar de care proprietarii nu s-au ocupat să o restaureze şi care aproape s-a dărâmat.

Revenind la Borsec, specialiştii de la DJC Harghita au întocmit şi un dosar de declasare pentru Vila 14, un imobil istoric încadrat în clasa B, aflat în ultimul stadiu de degradare. „Acolo s-a stabilit şi prin expertiză că nu se poate să se restaureze şi atunci, decât să nu fie pericol, mai bine o declasăm”, explica Bakos László. Practic, după ce se va încheia toată documentaţia, clădirea va fi radiată de pe lista monumentelor şi va putea fi demolată.

Obiecte din Primul Război Mondial au fost găsite în nordul judeţului

Directorul DJC Harghita spunea că anul trecut, în zona nordică a judeţului, în apropiere de Sărmaş, au fost găsite mai multe obiecte din timpul Primului Război Mondial. Este vorba de ceramică, monede, dar şi cruciuliţe, obiectele urmând a fi predate muzeului din Miercurea-Ciuc.

În ceea ce priveşte activitatea Compartimentului cultural mobil, aici se pot aminti cele 10 inspecţii la monumentele de for public. Majoritatea au fost controale de rutină pentru avizări, dar a fost şi un caz puţin mai special. Este vorba de Casa de Cultură din Praid, pe care au fost montate nişte plachete. Chiar dacă acestea nu deranjează din punct de vedere al monumentelor istorice, pentru montarea lor era nevoie de aviz de la patrimoniul mobil privind concepţia artistică. Pe lângă faptul că acest aviz nu exista, cei care au montat plachetele nici măcar nu au fost la DJC Harghita.

În afară de aceste inspecţii la monumentele de for public, Compartimentul cultural mobil, în anul 2017, a mai avut în vedere scanarea şi catalogarea arhivei deţinută de DJC Harghita în vederea realizării unei arhive digitale; acordarea consultanţei de specialitate pentru clasarea bunurilor culturale mobile; expertizarea bunurilor culturale în vederea eliberării certificatelor de export (au fost eliberate 9 certificate pentru export temporar şi 27 export definitiv), dar a avut şi deplasări pe teren în vederea identificării monumentelor de for public.

Un sit arheologic de 4 hectare

Chiar dacă de mai mult timp arheologii au ajuns la o înţelegere că nu se vor mai găsi situri întinse pe suprafeţe mari, se pare că în fiecare an apar excepţiile. Şi aşa a fost şi anul trecut, când, după ce la Siculeni a fost găsit colanul dacic, s-a putut delimita şi un sit arheologic întins pe 4 hectare. Practic, în acea zonă, pe suprafaţa comunelor Siculeni şi Racu, lângă pârâul Racu, sunt 3 situri poziţionate unul lângă celălalt şi din acest motiv a fost delimitat ca unul singur: unul din Epoca dacică, unul din migraţie timpurie (adică vizigoţi) şi celălalt din Epoca bronzului. Acest sit a fost delimitat anul trecut şi a fost introdus în baza de date pentru a putea fi protejat pe viitor.

Legat de studii şi săpături în zonă, Kosza Antal, consilier pe probleme de arheologie, spunea că, dacă cineva va fi interesat de astfel de lucrări, le va putea realiza, dar deocamdată nu sunt semne în această privinţă. De altfel, se arăta că scopul este acela de a conserva şi de a nu se distruge, iar cercetarea, chiar dacă este controlată, reprezintă tot o distrugere.

Un alt sit dacic identificat anul trecut se află în imediata apropiere a municipiului Miercurea-Ciuc, între cartierul Natura Park şi comuna Leliceni.

„Situri încă sunt multe, dar trebuie delimitate – mai spunea Kosza Antal. Se văd zone unde nu au fost prea multe, sunt situri pe care încă nu le-am putut identifica, deşi se cunosc de 70 de ani (de pildă, la Cozmeni, un sit din Neolitic; am fost acolo de două ori, sunt sigur că trebuie să fie, dar n-am găsit material arheologic ca să zic că da)”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.