Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Militari harghiteni, prezenţi la manifestările de la Alba Iulia | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Militari harghiteni, prezenţi la manifestările de la Alba Iulia
Militari harghiteni, prezenţi la manifestările de la Alba Iulia

Militari harghiteni, prezenţi la manifestările de la Alba Iulia

 Aceştia au alergat peste 200 de kilometri, în ştafetă, de la Miercurea-Ciuc până la Alba Iulia, în cadrul unui proiect ce şi-a dorit ca în acest fel să fie cinstită memoria înaintaşilor, dar şi strângerea de fonduri pentru un militar român rănit în teatrele de operaţiuni

 

Un număr de 15 vânători de munte din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte şi un jandarm au alergat de la Miercurea-Ciuc până la Alba Iulia, într-o ştafetă de 220 de kilometri. Aceştia au pornit sâmbătă dimineaţă şi au ajuns în Alba Iulia, ieri, de Ziua Naţională a României, unde au participat la manifestările dedicate Marii Uniri.

Acţiunea face parte din proiectul Invictus România, prin care se doreşte cinstirea memoriei înaintaşilor, dar şi trimiterea, în premieră, la Concursurile  Paralimpice Invictus a unui militar român rănit în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak. În acest sens, prin organizarea acestor ştafete, s-a realizat o strângere de fonduri.

Maiorul Răzvan Radu, şeful echipei harghitene, a preluat ştafeta vineri de la colegii săi infanterişti din Piatra Neamţ. Aceştia din urmă au alergat 140 de kilometri, până la Miercurea-Ciuc.

Cu ocazia preluării ştafetei, maiorul Răzvan Radu a declarat că militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte sunt pe segmentul Iaşi – Piatra Neamţ – Miercurea-Ciuc – Alba Iulia şi chiar dacă condiţiile meteo sunt neprielnice, cu zăpadă şi temperaturi scăzute, îşi vor duce misiunea la bun sfârşit.

„Din 22 de garnizoane ale României s-a plecat radial către Alba Iulia, unde va fi de 1 Decembrie, după cum ştiţi, o mare adunare. Noi suntem pe segmentul Iaşi – Piatra Neamţ – Miercurea-Ciuc – Alba Iulia şi completăm o echipă de 16 oameni. Ultimul segment are 220 de kilometri, alergăm în ştafetă de câte 10 km aproximativ fiecare, ne rotim, alergăm câte doi, chiar dacă condiţiile meteo sunt neprielnice, o să ne facem treaba”, a spus maiorul Radu Răzvan. De asemenea, acesta a menţionat că cei care participă la această ştafetă sunt membrii loturilor sportive ale unităţilor din cadrul Brigăzii.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Marius Giurcă, a fost prezent la preluarea ştafetei, felicitându-i pe militarii nemţeni şi urându-le noroc vânătorilor de munte. Acesta a declarat, cu această ocazie, că acţiunea militarilor din întreaga ţară s-a desfăşurat sub genericul „Uniţi alergăm pentru România”, fiind iniţiată de Asociaţia caritabilă „Camarazii” din cadrul Armatei Române. Totodată, a spus este o mândrie pentru militarii harghiteni să poarte drapelul până în cetatea Marii Uniri.

„Acţiunea are scopul cinstirii memoriei înaintaşilor, care au realizat Marea Unire de la Alba Iulia, în urmă cu 96 de ani, dar şi pentru sprijinul veteranilor, care au participat la luptele pentru întregirea neamului în al Doilea Război Mondial, precum şi pentru sprijinirea unor militari răniţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan în vederea participării acestora la Jocurile Paralimpice. (…) La această ştafetă militarii vânători de munte harghiteni preiau ştafeta de la colegii noştri infanterişti din Garnizoana Piatra Neamţ şi vor duce drapelul de identificare al Batalionului 24 Vânători de Munte şi al Brigăzii 61 Vânători de Munte (…) până în Alba Iulia. La această iniţiativă (…) se adaugă şi militari din Batalionul 22 Vânători de Munte Cireşoaia din Garnizoana Sf. Gheorghe, precum şi militari din Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, care aparţin tot de Brigada 61 Vânători de Munte. Toţi aceştia vor purta cu mândrie şi devotament drapele de identificare ale unităţilor vânătorilor de munte în cetatea Marii Unirii, Alba Iulia.  Este o mândrie şi o sărbătoare pentru noi acest lucru şi astfel marcăm şi cinstim memoria înaintaşilor noştri şi cinstim această clipă de sărbătoare a reîntregirii neamului românesc”, a spus colonelul Marius Giurcă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.