Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercuri, 21 decembrie: A doua ediţie a Galei Novák | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Miercuri, 21 decembrie: A doua ediţie a Galei Novák
Miercuri, 21 decembrie: A doua ediţie a Galei Novák

Miercuri, 21 decembrie: A doua ediţie a Galei Novák

Săptămâna viitoare va avea loc a doua ediţie a galei caritabile organizate de Novák Eduard şi inspirată din Gala vieneză, urmând să fie sprijiniţi 3 copii cu handicap sever

După succesul avut anul trecut, şi în acest an se va organiza Gala Novák – cel mai important concert caritabil din zonă – urmând ca din donaţiile oferite de sponsori să fie sprijiniţi 3 copii cu handicap sever.

În acest an, spectacolul va avea loc pe 21 decembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Organizatorii spun că au pregătit un program diversificat, melomanii putând asculta arii din cele mai cunoscute opere şi operete interpretate de soprana Livia Chiuariu şi tenorul Pataki Adorján. A mai fost invitat şi naistul de renume mondial Nicolae Voiculeţ, dar şi Orchestra de Cameră Ciuc, condusă de dirijorul ungar Horváth Gábor.

Biletele la gală, care pot fi cumpărate de la Cofetăria Novák sau online, de pe iabilet.ro, costă între 50 şi 150 de lei, în funcţie de locul din sală. Pe lângă biletele de acces, spectatorii pot cumpăra şi bilete speciale, de 50 de lei, prin intermediul cărora îi vor ajuta pe cei 3 copii.

Din încasările realizate cu ocazia acestui eveniment vor fi ajutaţi 3 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, toţi cu handicap sever.

Nadia Balcan s-a născut în 2006, în Miercurea-Ciuc. La naştere a avut leziuni la creier şi a fost diagnosticată cu paralizie la mâini şi picioare, iar de la naştere şi până acum, Nadia a avut nevoie de supraveghere permanent. Ea are nevoie de o structură specială care să-i menţină coloana vertebrală într-o poziţie dreaptă. În fiecare săptămână, părinţii o duc pe Nadia la Centrul de Dezvoltare Timpurie şi de Reabilitare Sânmartin, unde închiriază un scaun cu rotile special pentru ca fetiţa de 10 ani să poată sta pentru câteva ore în picioare.

Nagy László este din Lunca de Sus, are 16 ani şi urmează cursurile liceului din comună, fiind în clasa a X-a. S-a născut cu distrofie musculară, la vârsta de 8 ani fiind supus, la Kiev, unui transplant de celule stem, ocazie cu care starea lui de sănătate s-a stabilizat. Deşi îşi simte picioarele, nu poate sta în ele, având nevoie de un scaun cu rotile; în prezent deţine un astfel de scaun, dar nu foarte performant, putându-se deplasa cu el doar ajutat de cineva. Lui László îi place engleza, dorind să se facă translator, şi înotul – atunci când se află în piscină poate să meargă dacă cineva îl ţine de mână.

Rápolti Anita, din comuna Sânmartin, are 11 ani şi este în clasa a II-a, urmând cursurile la fără frecvenţă. La naştere, din cauza lipsei de oxigen, Anita a suferit leziuni la creier, fiind diagnosticată cu paralizie a celor patru membre. După ce a avut mai multe intervenţii chirurgicale, familia doreşte să o ducă pe fată la o clinică specializată din Barcelona. Părinţii o ajută în ceea ce priveşte dezvoltarea fizică şi mentală, în acelaşi timp primind tratamente de specialitate şi din partea unui fizioterapeut şi unui psiholog. Anita îi înţelege pe cei din jurul ei, dar poate comunica doar prin gesturi. Fiind tot timpul lângă fetiţa ei, mama a reuşit să o înveţe numerele şi literele. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.