Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: zonele periferice Ciba, Subpădure şi Szécseny vor fi deszăpezite mai des | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea Ciuc: zonele periferice Ciba, Subpădure şi Szécseny vor fi deszăpezite mai des
Miercurea Ciuc: zonele periferice Ciba, Subpădure şi Szécseny vor fi deszăpezite mai des

Miercurea Ciuc: zonele periferice Ciba, Subpădure şi Szécseny vor fi deszăpezite mai des

  • Primăria intenţionează să achiziţioneze un autobuz second-hand pentru a asigura curse până la Szécseny

În această iarnă, străzile din Ciba, Subpădure şi Szécseny din Miercurea Ciuc au avansat pe lista de prioritate în ceea ce priveşte deszăpezirea, ceea ce înseamnă că vor fi curăţate de zăpadă mai des, a anunţat primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Korodi Attila, în cadrul unei conferinţe de presă.

În municipiul Miercurea Ciuc, începând de duminică a intrat în vigoare contractul de deszăpezire, societatea însărcinată cu acest serviciu fiind SC Eco-Csík SRL. Astfel, după fiecare ninsoare, utilajele speciale ale societăţii curăţă străzile după o prioritate stabilită. În aproximativ trei ore sunt curăţaţi circa 120 de kilometri de străzi. Plugul de zăpadă împinge zăpada numai spre marginea părţii carosabile şi transportarea acesteia se efectuează doar dacă grămada de zăpadă adunată împiedică circulaţia.

Utilajele SC Eco-Csík SRL sunt dotate cu sistem de localizare prin satelit. Cetăţenii pot urmări traseul utilajelor pe pagina de web ez-gps.ro, folosind indicativul de utilizator „deszapezire@szereda.ro” şi parola „deszapezire”. „Există posibilitatea accesării de către fiecare locuitor în parte a sistemului de monitorizare GPS ca să ştie, dacă există probleme de deszăpezire, unde sunt maşinile pe teren”, a spus edilul din Miercurea Ciuc.

Korodi Attila a lansat un apel către populaţie în vederea unei bune colaborări pe această temă, deoarece curăţarea trotuarelor din faţa porţilor, precum şi adunarea zăpezii din parcările rezidenţiale revine proprietarilor şi utilizatorilor parcărilor.

„Aş dori să rog toţi locuitorii ca să colaborăm pe această temă. În primul rând să avem feedback permanent despre eficienţa măsurilor sau unde poate fi ajustat sistemul de deszăpezire. Totodată, există şi responsabilităţi individuale când vorbim despre trotuare şi despre parcările pe care le folosesc în cartiere locuitorii şi rog ca să ia în serios şi să facă fiecare partea lui de responsabilitate cu privire la deszăpezire. Sper ca şi colaborarea noastră să fie corectă şi bună şi să putem îmbunătăţi acest sistem. Anul acesta mergem cu ceea ce este conturat deja, cu aceste ajustări. În viitor probabil ne vom apleca mai mult asupra acestei probleme”, a declarat Korodi Attila.

  • Serviciul de transport public s-a extins

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a mai anunţat că s-a extins serviciul de transport public local. Autobuzele care merg în Cioboteni circulă deja până la capătul liniei. De asemenea, începând de ieri, traseul spre Ciba va fi extins cu încă o staţie.

„Anunţ că deja sunt două decizii pozitive care ajută locuitorii noştri: autobuzul care până acum mergea la Ciba la ora 03:00, ajunge până la Subpădure, completând liniile Harghita-Băi care ajung dimineaţa şi după-amiaza târziu în aceeaşi zonă. Sper să întărim şi în alte momente ale zilei prezenţa autobuzelor noastre la Subpădure. Acum, din păcate, nu s-a putut organiza mai mult. La Cioboteni cele două linii ajung până la capătul localităţii”, a spus edilul.

Totodată, dacă situaţia epidemiologică şi reglementările de la nivel naţional vor permite deschiderea pistelor de schi iarna şi activităţile în aer liber, atunci în loc de o linie pe zi funcţională până acum spre Harghita-Băi vor fi şase curse, trei dimineaţa, până la ora 11:00, şi trei după-amiaza, „pentru ca oamenii să folosească cât mai mult mijlocul de transport în comun când vor să ajungă la schi”. „Dar aceasta va depinde de situaţia epidemiologică şi efectiv şi de condiţiile de zăpadă din Harghita-Băi. Deci vom organiza un sistem flexibil, dar corect, pentru a putea ajuta familiile care doresc să folosească acest mijloc de transport şi nu maşina personală”, a precizat Korodi Attila.

În ceea ce priveşte zona Szécseny şi strada Băi, primarul a spus că este necesară conectarea acestei zone cu oraşul, printr-o linie de autobuz. În acest sens, primăria intenţionează să achiziţioneze un autobuz second-hand, care să efectueze curse din oraş la Szécseny.

„Din păcate, cu actualele linii şi cu capacitatea de autobuze pe care o are Csíki Trans nu se poate rezolva. Aşa că Csíki Trans ne-a cerut un mijloc de transport second-hand, dar fiabil. Aceste măsuri se pot lua destul de facil, pentru că noua flotă din proiectul de mobilitate va veni cel mai devreme într-un an de zile. (…) De aceea, aici probabil vom cumpăra un autobuz second-hand care să acopere această zonă, care este importantă”, a mai spus edilul. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.