- Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va împrumuta două aparate de ventilaţie mecanică, la nevoie şi alte echipamente necesare medicilor din judeţul Neamţ, unde secţia ATI a Spitalului de Urgenţă a ars, sâmbătă seara, într-un incendiu în care zece pacienţi şi-au pierdut viaţa, iar alte şapte persoane sunt în stare gravă
„Stimate coleg Ionel Arsene, suntem alături de voi şi de locuitorii judeţului Neamţ în aceste momente grele. Sincere condoleanţe familiilor celor care au trecut la Veşnicie! M-am consultat cu conducerea Spitalului Judeţean Harghita şi putem să vă împrumutăm cu două aparate de ventilaţie, sau alte echipamente de care aveţi nevoie. Dacă acceptaţi, vom lansa şi o campanie de strângere de fonduri. În privinţa pacienţilor, vom încerca să ne organizăm în aşa fel încât peste două săptămâni să avem deja locuri eliberate. Momentan suntem arhiplini şi funcţionăm cu un număr redus de medici. Dar căutăm soluţii”, i-a scris, duminică, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, omologului său din judeţul Neamţ.
Întrebat dacă există în Harghita riscul producerii unei tragedii similare celei de la SJU Piatra Neamţ, preşedintele administraţiei publice judeţene a vorbit despre investiţiile realizate în ultimii ani, în scopul evitării oricărui pericol.
„În cursul zilei (de duminică – n.a.) am avut mai multe discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi pot să vă spun că aici a fost pusă în funcţiune chiar săptămâna trecută o investiţie prin care a fost sporită puterea reţelei electrice. Momentan folosim maxim 400 de KW şi investiţia realizată de Consiliul Judeţean Harghita ajunge la o capacitate de 1.200 de KW”, a declarat Borboly Csaba.
În context, preşedintele CJ şi-a manifestat nemulţumirea faţă de desele modificări în privinţa normativelor privind securitatea la incendii.
„De când ne-am apucat de reabilitarea spitalului judeţean, de cel puţin patru ori s-au schimbat normativele privind incendiile şi chiar am avut cazuri când cablul pus deja în perete trebuia smuls şi aruncat; de patru ori a trebuit să schimbăm tot şi asta înseamnă risipă de bani. (…) Şi, veţi vedea, după incendiul de la Neamţ va fi modificată din nou legislaţia în vigoare şi normativele privind securitatea la incendii. Şi atunci ce facem cu proiectele realizate, ce facem cu autorizaţiile pe care le-am primit?”, întreabă, retoric, şeful administraţiei judeţene.
Borboly Csaba şi-a manifestat „dezamăgirea” faţă de posibila revenire la centralizarea spitalelor. În opinia sa, revenirea la acest sistem ar fi o soluţie „foarte proastă”.
„Am reuşit anii trecuţi ca, în urma propunerii UDMR, spitalele să fie descentralizate şi am început să facem investiţii majore la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Când am preluat spitalul din Miercurea Ciuc, era în paragină, nu aveam conducere, medicii fugeau de aici, pacienţii mergeau oriunde, numai la spitalul judeţean să nu trebuiască să fie internaţi. Încet-încet, am reuşit să-l reabilităm şi acum vedem lumina de la capătul tunelului, lucrăm în continuare să îmbunătăţim şi să extindem serviciile medicale la nivel judeţean, ca ele să fie oferite în condiţii de siguranţă şi toţi pacienţii care ajung la spital să se simtă în siguranţă. Nu susţin şi am cerut şi colegilor mei din UDMR să nu susţină ca spitalele, pentru care am luptat atât de mult şi în care am reuşit să facem atât de multe investiţii, să fie luate şi un birocrat de undeva, de la Bucureşti, să decidă. Eu sper să nu fie luată o decizie în grabă, sper să rămână aşa”, a conchis preşedintele CJ Harghita.
Zece pacienţi au murit în urma incendiului care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, sunt în stare gravă. Doctorul a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, iar cei şase pacienţi COVID-19 care se aflau în terapie intensivă au ajuns la spitalul mobil de la Leţcani, din Iaşi.
D. DRĂGAN