Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Un urs, care a îngrozit locuitorii din preajma Colegiului Naţional „Octavian Goga”, a fost împuşcat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea Ciuc: Un urs, care a îngrozit locuitorii din preajma Colegiului Naţional „Octavian Goga”, a fost împuşcat
Miercurea Ciuc: Un urs, care a îngrozit locuitorii din preajma Colegiului Naţional „Octavian Goga”, a fost împuşcat

Miercurea Ciuc: Un urs, care a îngrozit locuitorii din preajma Colegiului Naţional „Octavian Goga”, a fost împuşcat

S-a întâmplat ieri dimineaţă, la aproximativ 500 de metri de primărie. Un urs mare, de peste 300 de kilograme, a intrat, la ora 04:00, în curtea unui localnic de pe strada Arsenalului, a spart uşa adăpostului de animale, de unde a luat o capră şi a urcat cu „micul dejun” pe stâncărie, până în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”. De acolo a fost alungat de jandarmi şi a alergat la „100 de metri garduri”, prin curţile oamenilor, până a ostenit şi s-a refugiat la umbra unui pom, să tragă un pui de somn. Până la miezul zilei, când s-a primit ordinul de extragere, a băgat spaima în localnici

„În jurul orei 03:30, ursul a fost văzut la tribunal, apoi a venit aici, a mâncat ce a găsit, mere, prune din copacii din curţile vecinilor şi apoi a venit la mine şi a luat capra. Am scos câinii, să-l alunge, am scos şi maşina şi l-am urmărit până în curtea şcolii (Colegiul Naţional „O. Goga” – n.a.). Până la 06:30 a sărit gardurile din grădină în grădină, până când am mers la poliţie şi am cerut să vină cineva, să facă ceva. De atunci, nimeni nu poate să facă nimic, nimeni nu are competenţă, nimeni nu are voie. Suntem în oraş, aproape de aici e centrul, aici e Colegiul Goga, e primăria, tribunalul”, a povestit, îngrozit, Bálint Árpád.

La Colegiul Naţional „Octavian Goga” a smuls ce i-a stat în cale, inclusiv lacătul de la o poartă metalică şi s-a refugiat undeva în curte, într-un loc pe care, se pare, îl frecventa de ceva vreme. „Ursul e foarte mare, imens, a rupt gardul, a rupt lacătul de la o poartă metalică. Un angajat s-a dus să aprindă luminile şi a dat nas în nas cu ursul, din fericire s-a retras în clădire rapid şi a avut noroc, că în curte era maşina unui vecin care a urmărit ursul. Noi am anunţat la 112 în jurul orei 06:00, dar, vă daţi seama – mă îngrozeşte acest gând – ce se întâmpla dacă erau copiii la şcoală. Am înţeles că ursul acesta e de vreo 2-3 zile în zonă, pentru că au găsit urme vechi ale ursului în curtea liceului. Poliţia, jandarmeria sunt aici, dar nu au tranchilizante, nu au nimic”, a declarat directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga”, prof. Magdalena Dumbravă.

Suspiciunile că ursul ar fi un vizitator constant la Colegiul „Goga”, cel puţin în ultimele zile, au fost întărite de István Mária, proprietara unei case din vecinătatea şcolii.

„Am vorbit cu dl administrator şi a zis că are înregistrarea şi că a observat că ursul are culcuş acolo, la şcoală. Suntem speriaţi de groază, că şi eu stau în apropiere, şi seara vin acasă şi mi-e frică să intru în curtea mea”, a spus femeia.

Nagy Emeric era la Szécseny, un cartier de case de vacanţă de la periferia oraşului, când a fost sunat de vecini, să vină acasă, că ursul este în curtea lui. „Nu e normal aşa ceva, pentru că vânătorii primesc bani grei. Înainte de 1989, dădeau mâncare animalelor din pădure, acum cine le mai dă? Nimeni. Iau banii şi urşii vin să caute mâncare la noi, în mijlocul oraşului”, consideră Nagy Emeric.

Viceprimarul Füleki Zoltán s-a aflat la faţa locului, alături de jandarmi şi de localnici, de la primele ore ale zilei.

„De 2 ani ne tot rugăm de cei de la minister (al Mediului – n.a.) să facă ceva, fiindcă populaţia de urşi este foarte mare în zonă. Ori ne înţeleg, ori ajungem la o nenorocire. Acum este într-un cartier de case, în intravilanul municipiului Miercurea Ciuc. Toată lumea s-a autosesizat, primăria, prefectura, jandarmeria, vânătorii, acum trimitem actele la Bucureşti şi sper să ajungă foarte repede, fiindcă la ora actuală nu este nimeni în judeţ care să aibă o armă cu tranchilizante, nici măcar la Braşov, nici măcar o puşcă cu tranchilizante nu e în zonă. Conform legii, trebuie să cerem un aviz de împuşcare de la minister, dar nici dna ministru (Graţiela Gavrilescu – n.a.) nu este acasă, s-a vorbit cu un secretar de stat şi eu sper că în câteva minute, în mai puţin de o oră să avem un aviz, că este foarte periculos ceea ce se întâmplă, ursul e aici, oamenii, de frică, au ieşit din case şi stau pe stradă, poate să se întâmple o tragedie, dacă nu ne mişcăm foarte repede”, a spus viceprimarul Füleki.

Iar Ministerul Mediului s-a mişcat repede şi în mai puţin de o oră şi jumătate a emis ordinul de extragere a ursului.

„Ministerul Mediului a intervenit de îndată şi a emis ordinul de extragere”, a precizat comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert. El a mulţumit Jandarmeriei Harghita pentru „modul exemplar în care s-a mobilizat şi a acţionat, ca de fiecare dată”, adăugând că acţiunea promptă a instituţiilor abilitate – primărie, APN, asociaţii de vânătoare – a demonstrat că „se poate interveni şi foarte repede, atunci când toate autorităţile lucrează la unison, cot la cot”.

Cu două minute înainte de ora 12:00, ursul a fost împuşcat de un vânător de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Szila”. Oamenii au răsuflat uşuraţi, pentru moment.

„Eu înţeleg, să nu intru în pădure, dar în curtea mea, unde casa e construită din 1954, să vină ursul şi eu să nu pot să-mi apăr familia şi proprietatea mea… Vreau o ţară cu legi normale, să-mi pot apăra ce-i al meu în mod legal, aici, în oraş, nu în pădure. Până când să aşteptăm? Până omoară pe cineva? Trebuie să găsim o soluţie, până nu e prea târziu”, a mai spus Bálint Árpád, afirmaţiile sale fiind încuviinţate de localnici.

Tot ieri, în zorii zilei, urşii au omorât un măgar şi mai mulţi porci vietnamezi  în câteva gospodării din Praid. Un alt exemplar, care s-a oprit, la prânz, numai el ştie de ce, în staţia de autobuz din Delniţa, a fost alungat de jandarmi în pădure.

DANIELA MEZEY 

A fost împuşcat şi unul dintre urşii de la Băile Tuşnad

Consiliul Judeţean Harghita precizează în cadrul unui comunicat de presă că la sfârşitul săptămânii trecute a fost împuşcat, de către reprezentanţi ai Asociaţiei de Vânătoare Sfânta Ana, unul dintre urşii care se perindau pe la Băile Tuşnad. Potrivit sursei citate, animalul a cauzat mai multe pagube, ucigând animale din gospodăriile oamenilor.

În această lună, ministrul Mediului a aprobat împuşcarea a doi masculi şi relocarea a patru femele şi nouă pui din zona oraşului Băile Tuşnad. (L.C.)

Ieri s-a înregistrat un nou atac

Un alt bărbat, în vârstă de 41 de ani, cioban la o stână situată în zona montană dintre Şimoneşti şi Cobăteşti, a fost atacat ieri, la prânz, de un urs. Bărbatul a fost muşcat de animal în zona femurului şi a mâinilor.

Ambulanţa a fost alertată prin 112 de către proprietarul stânei, care l-a şi transportat până la drumul de întâlnire cu echipajul medical. La preluare, pacientul era conştient şi cooperant.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.