Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Reabilitări termice la blocuri de locuit | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Miercurea Ciuc: Reabilitări termice la blocuri de locuit
Miercurea Ciuc: Reabilitări termice la blocuri de locuit

Miercurea Ciuc: Reabilitări termice la blocuri de locuit

Pachetul de reabilitare a blocurilor de locuit din Miercurea Ciuc conţine 42 de blocuri. Trei dintre acestea au fost deja recepţionate, alte 18 vor fi finalizate în acest an, iar următoarele 21 se află în faza de precontractare. Ca un pas important, în cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul local al municipiului Miercurea Ciuc a modificat hotărârile anterioare referitoare la reabilitarea blocurilor de locuit. În total 1.621 de apartamente beneficiază de reabilitare.

Pe parcursul ultimilor cinci ani s-a demarat termoizolarea tuturor blocurilor de locuit din Miercurea Ciuc, unde locatarii au achitat partea proprie din proiect. Iniţial, solicitarea a fost înregistrată pentru 45 de blocuri, dar în proiect au rămas numai 42: în cazul blocului nr. 46 din strada Kossuth Lajos nu s-a strâns fondul necesar din partea tuturor locatarilor; locuitorii din Aleea Narciselor nr. 1 s-au răzgândit din motive financiare, iar blocul din strada Revoluţiei din Decembrie nr. 34 nu a fost eligibil, deoarece sprijinul european este acordat pentru clădiri recepţionate până în 1990, iar blocul respectiv a fost recepţionat în anul 1991.

Jumătatea blocurilor rămase pe listă se află în fază de execuţie, iar 3 dintre ele au fost deja recepţionate. Alte 17 vor fi finalizate până în vara anului curent – dintre care şi cele 10 reabilitate din fonduri guvernamentale, care nu au împlinit criteriile eligibilităţii din programul european (în cele mai multe cazuri pentru că reabilitarea nu s-a extins pentru întreaga clădire, ci numai pentru o parte). Cele mai multe cazuri de acest gen sunt în strada Kossuth Lajos, nr. 20-26, dar şi aici cel mai probabil lucrările de reabilitare se vor finaliza în acest an, anunţă Primăria municipiului Miercurea Ciuc.

Următoarele 21 de blocuri sunt în fază de precontractare. Au mai rămas două filtre, dacă evaluarea va fi una pozitivă, în prima parte a anului 2021 va fi semnat contractul de finanţare din cadrul Programului Operaţional Regional, axa 3.1, în a doua parte a anului curent se pot demara achiziţiile publice, iar în primăvara anului viitor poate fi începută execuţia lucrărilor. Pentru asigurarea avansării proiectului, consiliul local a hotărât unele mici modificări ale hotărârilor precedente referitoare la reabilitări. Valoarea totală estimată în această fază este de 40,13 milioane de lei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.